Standard.

utorak oktobar 23

Odnosi Crne Gore i Estonije kvalitetni i pojačani partnerstvom u NATO-u

Predsjednik Vlade Duško Marković primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Estonije u Crnoj Gori Danijela Erika Šaera.

8 hits

utorak oktobar 23

URA: Ne iznenađuje odluka Savjeta RTCG-a, cilj nam je bilo ukazati na propagandu i fašizam

U Građanskom pokretu URA nijesmo iznanađeni odlukom Savjeta RTCG-a da u emisiji „Dvogled“ koja je emitovana 27. septembra nema elemenata govora mržnje prema srpskoj nacionalnoj zajednici i etiketiranja i klevećenja…

9 hits

utorak oktobar 23

Đeljošaj: Može li država da zaustavi pohod SPC?

Albanska alternativa pozvala je institucije da se javno izjasne mogu li riješiti problem i zaustave pohod SPC po djelovima gdje žive Albanci vjekovima.

47 hits

ponedjeljak oktobar 22

Oružane snage Crne Gore i Slovenije ostvaruju saradnju kroz sva tri vida vojske

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić sastao se danas u Ljubljani sa ministrom odbrane Republike Slovenije, Karlom Erjavecom, sa načelnikom Generalštaba Slovenske vojske, generalmajorom Alanom Gederom, te članovima skupštinskog tijela zaduženog za domen bezbjednosti i odbrane.

13 hits

 
 
 
 
srijeda, 14 februar 2018 20:25

Marković na Kosovu: Pitanje granice je za Crnu Goru završeno

Predsjednici vlada Crne Gore i Republike Kosovo Duško Marković i Ramuš Haradinaj potvrdili su tokom zvaničnih razgovora danas u Prištini da dvije susjedne i bliske države njeguju kvalitetne, prijateljske i sadržajne odnose koje u perspektivi treba unapređivati razvijanjem ekonomske sardanje prvenstveno u oblastima infrastrukturnog povezivanja, turizma i poljoprivrede.

Na sastanku je istaknut značaj dovršetka procesa ustavnog priznanja crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu i sprovođenja Strategije za afirmaciju i integraciju Crnogorske zajednice i pripadajućeg Akcionog plana.

Na inicijativu predsjednika Vlade Kosova bilo je riječi o Sporazumu o državnoj granici između Crne Gore i Republike Kosovo. Predsjednik Marković je ponovio stav da je to pitanje za Crnu Goru završeno, ali je istakao da je naša zemlja spremna da u dijalogu i uz razumijevanje pomogne Kosovu da što prije, ratifikacijom Sporazuma, prevaziđe ovo pitanje.

Iskazana je puna podrška Crne Gore evropskim i evroatlantskim aspiracijama Republike Kosovo i izražena spremnost prenošenja naših iskustava u integracionim procesima.

U kontekstu procesa evropskih integracija predsjednik Marković je ponovio da ovu godinu smatra izuzetno važnom za cio region s obzirom na donijetu strategiju Evropske komisije za Zapadni Balkan i na druge događaje koji će dodatno potvrdti i osnažiti njegovu evropsku perspektivu

"Došli smo u prijateljsku posjetu dobrom i prijateljskom susjedu. Mi želimo da u budućnosti podržimo Kosovo na njegovom putu u evropske i evroatlanske integracije. Crna Gora kao članica NATO –a i zemlja koja je odmakla u procesu pregovora sa Evropskom unijom želi da svoje iskustvo podijeli sa vama i sa vašom Vladom i sa vašom zemljom i da to iskustvo doprinese bržem toku evropske i evroatlanske integracije", poručio je premijer Marković.

Istakao je da je na današnjem sastanku sa premijerom Haradinajem razgovarao i o načinima da se dobri međudržavni i susjedski odnosi oplemene kvalitetnom ekonomskom saradnjom.

I jedna i druga zemlja zaslužuju da budu više razvijene, a da njihovi građani žive bolje. I Kosovo i Crna Gora imaju nesporne razvojne resurse i spremni smo da uradimo sve da naše potencijale stavimo u funkciju razvoja naših zemalja i kvaliteta života njihovih građana“, rekao je predsjednik Vlade.

U tom kontekstu, premijer Marković je naveo da je predložio da se veoma brzo uspostavi saradnja dvije Privredne komore, da resorna ministarstva potpišu odgovarajuće sporazume o ekonomskoj i drugim oblicima saradnje i da se posebna pažnja posveti razvoju infrastrukture kao ključne osnove za brži ekonomski razvoj i nova radna mjesta i na Kosovu i u Crnoj Gori.

Kvalitet infrastrukture koje povezuje Kosovo i Crnu Goru je nezadovoljavajuć. Mi želimo u Crnoj Gori da damo snažan podsticaj da unaprijedimo infrastrukturu koja će nas približiti, koja će naše građane učiniti bližim, koja će nam omogućiti da lakše dolazimo jedni do drugih, da naše potencijale, vrijednosti,  kulture učinimo dostupnim jednoj i drugoj zemlji, ali istovremeno da naše ekonomije podignemo na veći nivo. Dakle, projekti infrastrukture će biti u vrhu ekonomske agende Vlada kada je u pitanju saradnja sa Kosovom“, rekao je premijer Marković.

Premijer Marković je na kraju obraćanja javnosti poručio da Crna Gora sa Kosovom nema problema i izrazio uvjerenje da će otvorena pitanja biti riješena na kvalitetan način.

Mi imamo neka otvorena pitanja. Danas smo razgovarali i o tim otvorenim pitanjima i vjerujem da ćemo u vremenu koje slijedi u duhu našeg zajedničkog interesa, u duhu našeg prijateljstva, u duhu potreba građana jedne i druge države naći kvalitetan odgovor i na ta otvorena pitanja. Dakle, želim vam svako dobro, želim Kosovu ukupan i snažan napredak. Želim Kosovu brzu evopsku i evroatlantsku integraciju. Crna Gora je tu da  podrži te vaše težnje. Crna Gora je tu da zajedno bude sa vama u ostvarivanju te težnje i naravno vjerujem da će sve to doprinijeti ukupnom dobru  našim državama, ali istovremeno i našim građanima. Čast mi je što sam prvi predsjednik Vlade poslije nezavisnosti koji je posjetio vašu zemlju“.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je na konferenciji za novinare zahvalio premijeru Markoviću na posjeti i izrazio uvjerenje da će odnosi Crne Gore i Kosova biti primjer za dobre odnose među regionu.

Danas Vlada Kosova, ja i narod Kosova imaju posebnu čast da nam je u prvoj posjeti koja je istorijska imamo crnogorskog premijera, gospodina Duška Markovića sa delegacijom. Ova posjeta svedoči da narodi Crne Gore i Kosova nisu samo susjedi nego su i narodi koji se vole i koji žele da zajedno putuju na evropskoj perspektivi i evroatlanstkom putu. Ti dobri odnosi koje potvrđuje ova posjeta i sva dešavanja koja će se desiti između naših zemalja u narednom periodu duboko sam uvjeren da će biti dobar primjer za dobre odnose među svima nama u regionu“, poručio je premijer Haradinaj.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.