Standard.

subota mart 17

Šoć: Niko od opozicije ne vjeruje u uspjeh svog kandidata

Advokat Dragan Šoć, nekada aktivni političar, jeda od lidera Narodne stranke, osnivač Narodne sloge u razgovoru za Vikend novine kaže da se neće vraćati u politiku jer je rekao sve…

180 hits

petak mart 16

Na inicijativu DPS-a: Danas prvi krug pregovora o formiranju vlasti u Ulcinju

Na inicijativu Demokratske partije socijalista (DPS) danas će biti održan prvi krug pregovora o formiranju opštinske vlasti u Ulcinju.

18 hits

četvrtak mart 15

Opozicija u akciji: Ne treba im skandal, s oprezom počelo skupljanje potpisa za Mladena Bojanića

Demokratski front, Demokrate, SNP i GP URA danas su zvanično počele prikupljanje potpisa za predsjedničku kandidaturu Mladena Bojanića, potvrđeno je Standardu iz ove opozicione grupacije.

142 hits

petak mart 16

Crna Gora ostaje privržena ideji članstva u EU

I pored izazova sa kojima se danas suočava, Crna Gora ostaje privržena ideji članstva u EU, čvrsto opredijeljena da istraje u reformskim aktivnostima, kako bi na kvalitetan način završila proces…

7 hits

 
 
 
 
utorak, 06 mart 2018 06:43

Otkud "navalica" kandidata za predsjednika CG? Vaše potpise će svi, pa i autsajderi, pretvoriti u "grdne pare"

Umjesto da se kampanja za predsjedničke izbore koji su zakazani za 15. april već uveliko vodi, još nam nijesu poznata imena kandidata najjačih političkih subjekata u Crnoj Gori. Ali zato već imamo "poplavu" nestranačkih kandidata koji nemaju šanse da ostvare značajniji rezultat. Postoji velika vjerovatnoća da se na glasačkom listiću pojaviti čak 10 imena i logično pitanje je što su svi "navalili" bez obzira na šanse? Svi koji skupe oko osam hiljada potpisa koliko im treba da kandidaturu, bez obzira na to koliko ih ljudi bude glasalo, finansijski će veoma dobro proći.

Iz Centra za demokratsku tranziciju rekli su za Standard da se za finansiranje kampanje predsjedničkih kandidata izdvaja 0.07 odsto tekućeg budžeta, a od ovog iznosa, kako su rekli, 20 odsto se raspodjeljuje svim kandidatima - nakon potvrđivanja kandidatske liste na sve kandidate. 

"Ostalih 80 odsto sredstava se dijeli nakon izbora. Ako se izbori završe u prvom krugu, 80 odsto se dijeli svim kandidatima koji osvoje preko tri odsto, proporcionalno broju osvojenih glasova. Ako bude drugog kruga, 40 odsto se dijeli proporcionalno svim kandidatima koji su osvojili tri odsto, a 40 odsto se dijeli proporcionalno broju osvojenih glasova na dva kandidata koji su ušli u drugi krug", objasnili su iz CDT-a.

Ako uzmemo u obzir da je budžet za 2018. godinu oko dvije milijarde eura, onda se za finansiranje kamapanje kandidata, prema našoj računici, izdvaja oko 1.400.000 eura, a na kandidate koji su prikupili potpis se dijeli oko 280.000 eura.

Za sada su samo dva kandidata predala kandidaturu Državnoj izbornoj komisiji - predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Hazbija Kalač i privrednik Vasilije Miličković.

Međutim, na izborima se očekuje učešće još najmanje sedam kandidata. Učešće je već najvio SDP koji će kandidovati poslanicu Draginju Vuksanović, a uskoro se očekuje da DPS, DF i Demokrate izađu sa kandidatima. Kada se tome dodaju kandidature predsjednika Prave Crne Gore Marka Milačića, profesora Đorđija Blažića, naučnika Dragana Hajdukovića i kandidata Srpske koalicije, jasno je da ćemo na izbornoj listi imati oko 10 imena.

Potencijalni kandidati za predsjednika Crne Gore moraju da prikupe najmanje 7.932 potpisa podrške, a rok za predaju kandidature je 26. mart. Svako ko to učini dobija dio sredstava od 280.000 eura, a ako uzmemo u obzir da ćemo najvjerovatnije imati oko 10 kandidata, svako od njih, samo za to što se kandidovo, dobija oko 28.000 eura.

Moramo se saglasiti da to nije nimalo zanemarljiva suma. Nagrada je još veća ako kandidat osvoji preko tri odsto, jer se nakon izbora dijeli još 1.120.000 eura. Kad ovo uzmemo u obzir, čini se da se isplati biti predsjednički kandidat jer, pod uslovom, da npr. bude drugog kruga, te dvije osobe "biće dobre" za više od po pola miliona eura!

Prema Zakonu o izboru predsjednika, kandidaturu može predložiti politička stranka ili grupa građana, na osnovu potpisa najmanje 1,5 odsto ukupno upisanih birača, koji se računaju prema podacima sa izbora koji su prethodili odluci o raspisivanju izbora.

B.K.

Posljednji put izmijenjeno utorak, 06 mart 2018 08:41

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.