Standard.

subota oktobar 20

Vlada čestitala Zaevu: Crna Gora je uz svoje makedonske prijatelje

Vlada Crne Gore čestitala je Makedoniji i njihovom premijeru Zoranu Zaevu izglasavanje odluke o promjeni imena te bivše jugoslovenske republike.

32 hits

subota oktobar 20

Za polumjesec na zastavi treba da glasa 54 poslanika i 321.000 birača

Inicijativa Bošnjačke stranke da se na crnogorskoj zastavi pored krsta nađe i polumjesec izuzetno je teško ostvariva jer je za nju potrebno sprovesti izuzetno komplikovanu proceduru promjene Ustava, koja osim…

60 hits

subota oktobar 20

Raspušten Nacionalni savjet Crnogoraca u Srbiji: Nijednu sjednicu nisu održali za godinu

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije donijelo je 15. oktobra 2018. godine rješenje o paspuštanju Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine, saopšteno je iz Crnogorske partije u Novom Sadu.

36 hits

subota oktobar 20

Brajović: Svi naši ustavi od onog 1905. donijeti su u nekim prelomnim vremenima

Dvadeset i drugog oktobra biće tačno 11 godina od usvajanja posljednjeg crnogorkog ustava a sve je to, kaže predsjednik Skupštine, Ivan Brajović za Novu M, urađeno u posebnom, veoma važnom…

8 hits

 
 
 
 
četvrtak, 15 mart 2018 15:30

Opozicija u akciji: Ne treba im skandal, s oprezom počelo skupljanje potpisa za Mladena Bojanića

Demokratski front, Demokrate, SNP i GP URA danas su zvanično počele prikupljanje potpisa za predsjedničku kandidaturu Mladena Bojanića, potvrđeno je Standardu iz ove opozicione grupacije.

Mladen Bojanić Mladen Bojanić FOTO: Otpor beznađu

U akciju je uključeno više stotina volontera koji širom Crne Gore među građanima traže podršku za njihovog kandidata. Oni moraju biti oprezni s obzirom na to da je u fokusu javnosti, najblaže rečeno, nastao skandal nakon što je više stotina građana otkrilo da se nalaze u bazi potpisa kandidature Marka Milačića, Vasilija Miličkovića i Hazbije Kalača, a nikome od njih nijesu dali potpis.

S obzirom na to da je Bojanić zajednički kandidat najvećeg dijela parlamentarne opozicije, "na ruku" mu nikako ne bi išlo falsifikovanje potpisa. Ipak, činjenica je da iza njega stoje najjače opozicione stranke, njima ne bi trebalo da bude problem da lako dođu do 7.933 potpisa koliko je neophodno za predaju kandidature.

Rok je 26. mart, a izbori se održavaju 15. aprila.

Osim Bojanića, potpise od ranije skuplja kandidatkinja SDP-a, Draginja Vuksanović, a već su ih predali Milačić, Miličković i Kalač.

Kako je Standard ranije objavio, uprkos tome što građani prijavljuju da su njihovi potpisi lažirani, to nikako neće uticati ni na kandidature jer one ne mogu da se ponište.

Od trenutka kad se potvrdi kandidatura, učesnik predsjedničkih izbora je nedodirljiv!

Sekretar DIK-a Veljo Čađenović kazao je za Standard da ta insistucija nema nikakva zakonska ovlašćenja i da ne može isključiti bilo kog kandiata iz predsjedničke trke.

3c8a53f517606b4d3f3e00394323e851 L

"Kad kandidat preda potpise i mi potvrdimo njegovu kandidaturu to je gotova stvar, niko ga ne može odstraniti iz izborne trke. Mi bi vrlo rado voljeli da možemo da poništimo kandidaturu, ali to nismo u mogućnosti jer u zakonu ne postoji ta odredba. Kome bi padalo na pamet da će prvi korak kandidata za predsjednika biti falsifikovanje potpisa? To je sramotno. Mi nemamo u zakonu uporište iako smo neformalno pričali između sebe i priželjkivali tu mogućnost", rekao je Čađenović.

On je naglasio "sve i da se povede postupak pred nadležnim organima izbori će odavno proći dok se sve to završi".

"I kad bismo htjeli da provjerimo  vjerodostojnosti potpisa, to je jedan veoma dugotrajan proces. Prvo  je potrebno prijaviti Tužilaštvu, pa ako ono utvrdi da ima neregularnih potpisa onda se utvrđuje da li je to sam kandidat švercovao ili njegov aktivista. Tek poslije toga  se grafološki ispituju potpisi a to traje mjesecima. Dok se sve to provjeri u međuvremenu će predsjednički izbori odavno proći", rekao je Čađenović.

On je dodao da su kandidati u povlašćenom položaju, dok su oni građani koji daju potpise podrške u veoma nepovoljnom.

"Ukoliko ste potpisali podršku dvojici kandidata, bićete kažnjeni od 500 do 2.000 eura, ali Državna izborna komisija ne može da vas zaštiti ukoliko je neko lažirao vaš potpis", kazao je Čađenović.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.