Standard.

ponedjeljak januar 14

SDP traži saslušanje Stankovića, Katnića, Veljovića i Radonjića

Poslanici SDP-a traže da Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu Odbor za bezbjednost i odbranu obavi kontrolno saslušanje Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, direktora…

62 hits

četvrtak januar 17

LP spremna za izbore u Tuzima, formiran Izvršni odbor izbornog štaba

Liberalna partija održala je u Tuzima Predsjednički kolegijum u proširenom sastavu. Oni su zasijedali u cilju priprema za lokalne izbore u ovoj Opštini koji će se održati 3.marta, i na…

34 hits

četvrtak januar 17

Srpski ministri zahvaljuju KFOR-u, a Vulin Crnu Goru proglasio neprijateljem zbog vojnika na Kosovu

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalili su se juče zemljama članicama NATO-a na očuvanju mira na Kosovu, i poručili da ne sumnjaju da će…

92 hits

srijeda januar 16

General Dakić na NATO Vojnom komitetu u Briselu

Načelnik Generalštaba, brigadni general Dragutin Dakić učestvovao je na sjednici NATO Vojnog komiteta, najvišeg vojnog tijela Alijanse, koja je održana juče i danaas u Briselu.

37 hits

 
 
 
 
četvrtak, 15 mart 2018 15:30

Opozicija u akciji: Ne treba im skandal, s oprezom počelo skupljanje potpisa za Mladena Bojanića

Demokratski front, Demokrate, SNP i GP URA danas su zvanično počele prikupljanje potpisa za predsjedničku kandidaturu Mladena Bojanića, potvrđeno je Standardu iz ove opozicione grupacije.

Mladen Bojanić Mladen Bojanić FOTO: Otpor beznađu

U akciju je uključeno više stotina volontera koji širom Crne Gore među građanima traže podršku za njihovog kandidata. Oni moraju biti oprezni s obzirom na to da je u fokusu javnosti, najblaže rečeno, nastao skandal nakon što je više stotina građana otkrilo da se nalaze u bazi potpisa kandidature Marka Milačića, Vasilija Miličkovića i Hazbije Kalača, a nikome od njih nijesu dali potpis.

S obzirom na to da je Bojanić zajednički kandidat najvećeg dijela parlamentarne opozicije, "na ruku" mu nikako ne bi išlo falsifikovanje potpisa. Ipak, činjenica je da iza njega stoje najjače opozicione stranke, njima ne bi trebalo da bude problem da lako dođu do 7.933 potpisa koliko je neophodno za predaju kandidature.

Rok je 26. mart, a izbori se održavaju 15. aprila.

Osim Bojanića, potpise od ranije skuplja kandidatkinja SDP-a, Draginja Vuksanović, a već su ih predali Milačić, Miličković i Kalač.

Kako je Standard ranije objavio, uprkos tome što građani prijavljuju da su njihovi potpisi lažirani, to nikako neće uticati ni na kandidature jer one ne mogu da se ponište.

Od trenutka kad se potvrdi kandidatura, učesnik predsjedničkih izbora je nedodirljiv!

Sekretar DIK-a Veljo Čađenović kazao je za Standard da ta insistucija nema nikakva zakonska ovlašćenja i da ne može isključiti bilo kog kandiata iz predsjedničke trke.

3c8a53f517606b4d3f3e00394323e851 L

"Kad kandidat preda potpise i mi potvrdimo njegovu kandidaturu to je gotova stvar, niko ga ne može odstraniti iz izborne trke. Mi bi vrlo rado voljeli da možemo da poništimo kandidaturu, ali to nismo u mogućnosti jer u zakonu ne postoji ta odredba. Kome bi padalo na pamet da će prvi korak kandidata za predsjednika biti falsifikovanje potpisa? To je sramotno. Mi nemamo u zakonu uporište iako smo neformalno pričali između sebe i priželjkivali tu mogućnost", rekao je Čađenović.

On je naglasio "sve i da se povede postupak pred nadležnim organima izbori će odavno proći dok se sve to završi".

"I kad bismo htjeli da provjerimo  vjerodostojnosti potpisa, to je jedan veoma dugotrajan proces. Prvo  je potrebno prijaviti Tužilaštvu, pa ako ono utvrdi da ima neregularnih potpisa onda se utvrđuje da li je to sam kandidat švercovao ili njegov aktivista. Tek poslije toga  se grafološki ispituju potpisi a to traje mjesecima. Dok se sve to provjeri u međuvremenu će predsjednički izbori odavno proći", rekao je Čađenović.

On je dodao da su kandidati u povlašćenom položaju, dok su oni građani koji daju potpise podrške u veoma nepovoljnom.

"Ukoliko ste potpisali podršku dvojici kandidata, bićete kažnjeni od 500 do 2.000 eura, ali Državna izborna komisija ne može da vas zaštiti ukoliko je neko lažirao vaš potpis", kazao je Čađenović.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.