Standard.

nedjelja oktobar 20

"Najveći krivci za blokadu institucija su poslanici"

Najveći “krivci” za nastanak v.d. stanja u Tužilaštvu su poslanici, koji su propisali rigoroznu većinu za izbor vrhovnog državnog tužioca. Ne vidim adekvatno pravno rješenje ovog pitanja, bez politickog dogovora…

72 hits

nedjelja oktobar 20

"Odugovlačenje EU opasno - neke zemlje promijeniće geopolitičku orijentaciju"

Analitičari smatraju da se trenutni stav Evropske unije o daljem proširenju što prije mora promijeniti, ukoliko Evropa ne želi ozbiljne posljedice. Moglo bi se, kaže za Prvu direktor IFIMES-a Zijad…

68 hits

nedjelja oktobar 20

Lekić: Đukanović kritikama EU nanosi štetu Crnoj Gori

Lider Demos-a Miodrag Lekić saopštio je kako se iza Đukanovićeve kritike Evropske Unije zbog neusvajanja odluke o početku pregovora za članstvo sa Sjevrnom Makedonijom i Albanijom krije, kako kaže, više…

16 hits

nedjelja oktobar 20

Predstavnici Srba iz Crne Gore na svečanoj akademiji u Beogradu

Svečana akademija povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu održana je sinoć u Centru Sava.

37 hits

 
 
 
 
četvrtak, 26 oktobar 2017 14:26

Važna pravosudna saradnja Crne Gore i EU

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin je u Sofiji imao bilateralni sastanak sa evropskom komesarkom za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost polova Verom Jurovom.

Ocjenjujući ohrabrujućom sve veću posvećenost Evropske unije politici proširenja, potpredsjednik Pažin je informisao sagovornicu o dostignućima Crne Gore u procesu jačanja sistema pravosudne saradnje u građanskim i krivičnim stvarima.

Pažin je posebno istakao aktivnosti koje se sprovode u odnosu na izradu Nacrta zakona o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima sa državama članicama EU, kojim će biti regulisana pravosudna saradnja sa državama članicama kada Crna Gora postane dio i ovog kluba evropskih država.

On je ocijenio da vjeruje da će i nedavno imenovanje tužioca ispred Crne Gore u EUROJUST-u biti dodatni doprinos Crne Gore zajedničkoj borbi protiv organizovanog i drugih vidova kriminala na evropskom kontinentu.

Evropska komesara Jurova pozdravila je dosadašnje aktivnosti koje Crna Gora preduzima u pravcu snaženja svojih kapaciteta za međunarodnu pravosudnu saradnju.

Ona je ocijenila pozitivnim aktivnosti Evropske unije i Crne Gore koje se sprovode sa ciljem jačanja međunarodne pravne saradnje i integracije naše države u evropske pravosudne forume. U tom kontekstu Jurova se pozitivno osvrnula na dosadašnja zalaganja Crne Gore i saopštila da se uskoro može očekivati pristupanje Crne Gore i Programu pravde EU, kao jednom od ključnih programa za finansiranje i ukupnu podršku aktivnostima usmjerenim ka jačanju kapaciteta pravosudnih organa država.

Sagovornici su ocijenili da sve intenzivnija saradnja EU i Crne Gore u oblasti pravosuđa otvara i nove mogućnosti za jačanje partnerstva.

U cilju održavanja adekvatnog stepena komunikacije i saradnje, potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin uputio je evropskoj komesarki Jurovoj poziv da posjeti Crnu Goru, što bi bila prilika i za potpisivanje Ugovora o pristupanju Crne Gore Programu pravde Evropske unije.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.