Standard.

srijeda novembar 20

Đukanovića: Kotor neodvojivi dio državnog bića Crne Gore

Kotor, grad velike istorije, bogate kulturne baštine i vjekovnog multietničkog sklada, neodvojivi je dio državnog bića Crne Gore, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u čestitki povodom 21. novembra…

96 hits

srijeda novembar 20

Finska ministarka najavila: O proširenju EU tek na proljeće

Savjet za opšte poslove Evropske unije (EU) poslao je jasnu poruku – posvećni smo Zapadnom Balkanu i proširenju EU, kazala je finska ministarka za Evropske poslove Titi Tupurainen, nakon sjednice…

85 hits

utorak novembar 19

EU spemna da razgovara sa Crnom Gorom: "Želimo da povratimo povjerenje"

Šefovi diplomatija Evropske unije su u Briselu razgovarali o francuskom prijedlogu i drugim mišljenjima o preinačenju i djelotvornijem daljem procesu pregovora o članstvu, a Srbija i Crna Gora su pozvane…

242 hits

utorak novembar 19

Bošković: Borba protiv sajber napada štiti nas od povratka u haos 90-tih

Ministar odbrane Predrag Bošković izjavio je da je zaštita od sajber napada i dezinformacija ključna u zaštiti Balkana od povratka u haos ratnih godina 90-ih, u kojima je desetine hiljada ljudi poginulo…

230 hits

 
 
 
 
petak, 27 oktobar 2017 06:33

Postojao sistem za uzimanje novca iz skupštinske kase?

Izvještaj Državne revizorske institucije o poslovanju Skupštine Crne Gore, koji je pokazao da čak 239 putnih naloga nije razduženo i da je po njima isplaćeno 120.780 eura, aktuelizovao je priču o sumnjivom trošenju novca u crnogorskom parlamentu, zbog čega je početkom godine novo rukovodstvo podnijelo dvije krivične prijave, pišu Dnevne novine.

Povod su bili upravo fiktivni putni nalozi koji su ispisani krajem prošle godine na imena bivših poslanika, koji su za svoja "putovanja” saznali tek kad su pozvani u Osnovno državno tužilaštvo da donesu pasoš i daju izjave.

Tužilaštvo je izviđajem obuhvatilo čitavu 2016. godinu, a da li će uslijediti i provjera 2015. godine, ostaje da se vidi.

Poslanici upozoravali i ranije

Skupštinski odbor za finansije i budžet u prošlom sazivu parlamenta upozorio je na moguće kršenje zakona i trošenje novca mimo kontrole, zbog čega je u dva navrata i odbio da usvoji izvještaj o finansijskom poslovanju parlamenta za prethodnu (2015. godinu), insistirajući da im se objasne pojedine stavke gdje je primijećeno enormno probijanje plana trošenja sredstava. Posebno su bili uporni da im se objasni šta se krije pod "ostalim troškovima'.

Da je bilo i te kako razloga za provjeru trošenja novca od tadašnjeg rukovodstva parlamenta, na čijem je čelu bio Ranko Krivokapić, pokazalo se ubrzo nakon što je smijenjen. Sumnju u zakonitost pokazao je prvo Darko Pajović, koji je kratko bio na funkciji predsjednika, da bi se klupko počelo razmotavati kada su, krajem prošle godine, otkriveni putni nalozi na imena bivših poslanika. To je bio razlog za podnošenje, prvo jedne, potom druge prijave protiv tadašnje blagajnice Tamare Čađenović.

Predmet je i dalje pred Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici, koje je provjeravalo na stotine putnih naloga iz prošle godine. Protiv blagajnice pokrenuta su i dva disciplinska postupka 18. i 25. aprila ove godine i odlukom komisije njoj je prestao radni odnos na neodređeno vrijeme u Službi Skupštine 31. jula.

Kako je došlo do fiktivnih putnih naloga, gdje su završile pare, pokazaće dalji tok istrage.

S obzirom da su političke partije već uputile poziv Vrhovnom državnom tužiocu da ispita trošenje novca crnogorskog parlamenta, za očekivati je da se ona proširi i na 2015. godinu i da se provjere sve stavke na koje su svojevremeno ukazivali i poslanici Odbora za finansije u prošlom sazivu.

Da li su naređenja dolazila s vrha?

Bivši poslanici, sagovornici DN koji su "žrtve” fiktivnih putnih naloga, kazali su da je nejasno da li je blagajnica djelovala sama ili po nečijim instrukcijama. U prilog tome, kažu, ide činjenica da je procedura odobravanja isplata sredstava komplikovana jer joj prethodi odobravanje putovanja od predsjednika Skupštine ili Kolegijuma predsjednika.

"Čudno je kako su fiktivna putovanja mogla biti odobrena, a zatim i novac za njih isplaćen bez odobrenja nekog iz vrha rukovodstva parlamenta. Vjerujemo da će istraga pokazati da li je odgovornost za ovo krivično djelo isključivo na blagajnici ili se radilo o praksi, odnosno razrađenom sistemu za uzimanje novca iz skupštinske kase", kažu sagovornici DN.

To se, kako kaže naš izvor, može otkriti ispitivanjem poslovanja tokom 2015. godine, prije nego je Čađenović počela da radi u računovodstvu Skupštine.

"Nju je zaposlio bivši predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i to kao povlašćenog službenika. Ali ako se fiktivni nalozi pojave i prije njenog rada u računovodstvu, onda će biti jasnije je li to bio model za uzimanje novca u kontinuitetu", ističu sagovornici DN.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.