Standard.

utorak februar 19

Organizatori protesta "97.000 Odupri se" poručili: Idemo do kraja, rasfromiraćemo udbaško-komunističke strukture

Organizatori protesta "97.000 Odupri se", pozvali su na današnjoj konferenciji za medije, sve progresivne snage da im se pridruže jer je, kako su istakli, došlo je vrijeme za promjene. Novinarima su…

64 hits

utorak februar 19

Bečić: Policija mi dolazila kod roditelja, traže da dođem kod inspektora zbog protesta

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, objavio je na svom Fejsbuk profilu da je policija dolazila da mu uruči poziv da jutros dođe u policijske prostorije zbog protesta koji je…

28 hits

utorak februar 19

Đukanović - Rigterink: Snažan doprinos EBRD-a ubrzanom ekonomskom rastu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je prvog potpredsjednika Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Jurgena Rigterinka koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

15 hits

utorak februar 19

Marković - Rigterink: Unaprijediti konkurentnosti privatnog sektora i jačati mala i srednja preduzeća

Unapređenje konkurentnosti privatnog sektora, energetsko i infrastrukturno povezivanje kao i ozelenjavanje ekonomije i održivi turizam su tri prioritetne oblasti u kojima Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) želi da…

15 hits

 
 
 
 
petak, 10 avgust 2018 07:57

Komandant misije KFOR na Kosovu: Vrijeme rata je gotovo

NATO pozdravlja svaki dodatni doprinos KFOR-u od bilo kog člana Alijanse ili partnera. Imati NATO članicu sa Zapadnog Balkana, koja se pridružuje KFOR-u, pomaže povećanju stabilnosti u regionu. Trenutno 28 država (20 članica NATO-a i 8 partnera) imaju svoje trupu u KFOR-u. Crna Gora je bila važan doprinos evroatlantskoj bezbjednosti kao partner NATO. Danas, kao punopravni član Alijanse, i dalje je pouzdan provajder sigurnosti - kazao je u intervjuu za Pobjedu general Salvatore Kuoči, komandant misije KFOR na Kosovu komentarišući odluku naše države da do kraja godine uputi dva pripadnika Vojske Crne Gore u ovu mirovnu misiju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, i drugi visoki zvaničnici ove zemlje, kritikovali su odluku Crne Gore da pošalje vojnike u misiju KFOR, ocjenjujući da to nije prijateljski gest. Upitan da prokomentariše takve stavove Kuoči je za Pobjedu kazao:

''KFOR se obično ne bavi politikom. Kao komandant KFOR-a, periodično se sastajem sa šefovima odbrana država koje se graniče sa KFORovim područjem odgovornosti, radi povećanja dijaloga i međusobnog razumijevanja, a saradnja sa njima je odlična. Štoviše, na posljednjem NATO Samitu održanom u julu, zvaničnici Alijanse su naglasili da je NATO posvećen izgradnji čvrstih odnosa sa Srbijom, uz puno poštovanje njihove vojne neutralnosti. Danas se suočavamo sa zajedničkim bezbjednosnim izazovima, i zajednička saradnja može donijeti stvarne prednosti Srbiji, njenim građanima i širem regionu. Jačanjanje odnosa između NATO i Srbije je od koristi za Alijansu, Srbiju i čitav region. Pozdravljamo stalni napredak u izgradnji partnerstva NATO - Srbija i podržavamo svaki dalji politički dijalog i praktičnu saradnju u tu svrhu", kazao je on.

Upitan da prokomentariše komentar američkog predsjednika koji je nedavno saopštio o Crnoj Gori, a u svijetlu njegove nedavne izjave da je svaki napad na KFOR, napad na NATO, Kuoči je kratko kazao da ne vjeruje da će iko napasti Crnu Goru.

''Ja sam komandant KFOR-a i fokusiran sam na vršenje moje misije u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. KFOR je najduža operacija NATO-a i to je uspješna priča za Alijansu i naše partnere. KFOR je tokom proteklih devetnaest godina pomagao da Kosovo postane sigurnije mjesto. U svakom slučaju, ne mislim da će neko napasti Crnu Goru'', kazao je oficir.

S obzirom na to da se posljednjih dana sve češće govori o podjeli Kosova, a spominju se i nasilni scenariji, Kuoči kaže objašnjava redoslijed intervencija.

''Misija KFOR-a je da doprinese garantovanju bezbjednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja, kako je propisano Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. U izvršavanju ove misije NATO sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, Evropskom unijom i drugim međunarodnim akterima po potrebi, kako bi podržao razvoj stabilnog i mirnog Kosova. Trenutno na Kosovu lokalne i međunarodne bezbjednosne organizacije postupaju prema konceptu „prvi, drugi i treć i responder“, koji funkcioniše na sljedeći i način: Kosovska policija (KP) je prva odgovorna za bezbjednost širom Kosova svakodnevno. U slučaju da se sigurnosna situacija pogoršava i da KP nije u moguć nosti da vlada situacijom, KP će zatražiti intervenciju drugog odgovornog a to je EULEKS. Zatim, ako se bezbjednosna situacija pogorša, a KP i EULEKS nisu u stanju da uspostave red, EULEKS poziva na intervenciju KFOR-a, što je treći odgovor. KFOR je uvijek svjestan situacije i nema znakova mogućih tenzija u ovom trenutku. Tokom prošle nedjelje, KFOR je sprovodio planirano vježbanje na Kosovu kako bi testirao svoju spremnost i sposobnosti i izvršio svoju normalnu dužnost prema mandatu SBUN 1244. Situacija na sjeveru je mirna i stabilna, kao i cijelo Kosovo. Vrijeme rata je gotovo, svi treba da se raduju boljoj buduć nosti, posebno za mlade. NATO podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine, podržanog od strane EU. Ovo je od ključnog značaja za mir i sigurnost u regionu. Računamo na sve u regionu da pokažu umjerenost i podržimo bilo koji napor koji dovodi do normalizacije bezbjednosne situacije i izbjegavanja stvaranja tenzija'', poručio je on.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.