Standard.

četvrtak avgust 16

SKANDALOZNO: Bivša savjetnica u Bijeloj kući otkrila bahati komentar predsjednika SAD nakon što je odgurnuo Markovića

Američki predsjednik Donald Tramp nazvao je crnogorskog premijera Duška Markovića „cmizdravom propalom ku*kom« (Whiny Punk Bitch) nakon objave videa u kojem Tramp odguruje Markovića na prošlogodišnjem NATO samitu, navodi u…

130 hits

srijeda avgust 15

Još nema vlasti u Rožajama: DPS čeka poziv za razgovore

U Rožajama još nije formirana koalicija Bošnjačke stranke i Demokratske partije socijalista, iako su odbornici DPS-a dali punu parlamentarnu podršku izboru predsjednika opštine i Skupštine opštine iz redova BS, piše…

13 hits

srijeda avgust 15

Vuković za zamjenike predložio Časlava Vešovića i Slađanu Vujačić

Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj biće podijeljen na sekretarijate za komunalne poslove i za saobraćaj, a biće formirani i sekretarijati za rad i socijalno staranje i za razvoj preduzetništva,…

41 hits

srijeda avgust 15

Janjić: Vučić će morati da stabilizuje odnose sa Crnom Gorom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će morati da stabilizuje odnose sa Podgoricom, jer, gledajući okruženje, to mu je prva adresa, možda i jedina zasad, na koju se može vratiti, ocijenio je…

17 hits

 
 
 
 
petak, 10 avgust 2018 07:57

Komandant misije KFOR na Kosovu: Vrijeme rata je gotovo

NATO pozdravlja svaki dodatni doprinos KFOR-u od bilo kog člana Alijanse ili partnera. Imati NATO članicu sa Zapadnog Balkana, koja se pridružuje KFOR-u, pomaže povećanju stabilnosti u regionu. Trenutno 28 država (20 članica NATO-a i 8 partnera) imaju svoje trupu u KFOR-u. Crna Gora je bila važan doprinos evroatlantskoj bezbjednosti kao partner NATO. Danas, kao punopravni član Alijanse, i dalje je pouzdan provajder sigurnosti - kazao je u intervjuu za Pobjedu general Salvatore Kuoči, komandant misije KFOR na Kosovu komentarišući odluku naše države da do kraja godine uputi dva pripadnika Vojske Crne Gore u ovu mirovnu misiju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, i drugi visoki zvaničnici ove zemlje, kritikovali su odluku Crne Gore da pošalje vojnike u misiju KFOR, ocjenjujući da to nije prijateljski gest. Upitan da prokomentariše takve stavove Kuoči je za Pobjedu kazao:

''KFOR se obično ne bavi politikom. Kao komandant KFOR-a, periodično se sastajem sa šefovima odbrana država koje se graniče sa KFORovim područjem odgovornosti, radi povećanja dijaloga i međusobnog razumijevanja, a saradnja sa njima je odlična. Štoviše, na posljednjem NATO Samitu održanom u julu, zvaničnici Alijanse su naglasili da je NATO posvećen izgradnji čvrstih odnosa sa Srbijom, uz puno poštovanje njihove vojne neutralnosti. Danas se suočavamo sa zajedničkim bezbjednosnim izazovima, i zajednička saradnja može donijeti stvarne prednosti Srbiji, njenim građanima i širem regionu. Jačanjanje odnosa između NATO i Srbije je od koristi za Alijansu, Srbiju i čitav region. Pozdravljamo stalni napredak u izgradnji partnerstva NATO - Srbija i podržavamo svaki dalji politički dijalog i praktičnu saradnju u tu svrhu", kazao je on.

Upitan da prokomentariše komentar američkog predsjednika koji je nedavno saopštio o Crnoj Gori, a u svijetlu njegove nedavne izjave da je svaki napad na KFOR, napad na NATO, Kuoči je kratko kazao da ne vjeruje da će iko napasti Crnu Goru.

''Ja sam komandant KFOR-a i fokusiran sam na vršenje moje misije u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. KFOR je najduža operacija NATO-a i to je uspješna priča za Alijansu i naše partnere. KFOR je tokom proteklih devetnaest godina pomagao da Kosovo postane sigurnije mjesto. U svakom slučaju, ne mislim da će neko napasti Crnu Goru'', kazao je oficir.

S obzirom na to da se posljednjih dana sve češće govori o podjeli Kosova, a spominju se i nasilni scenariji, Kuoči kaže objašnjava redoslijed intervencija.

''Misija KFOR-a je da doprinese garantovanju bezbjednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja, kako je propisano Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. U izvršavanju ove misije NATO sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, Evropskom unijom i drugim međunarodnim akterima po potrebi, kako bi podržao razvoj stabilnog i mirnog Kosova. Trenutno na Kosovu lokalne i međunarodne bezbjednosne organizacije postupaju prema konceptu „prvi, drugi i treć i responder“, koji funkcioniše na sljedeći i način: Kosovska policija (KP) je prva odgovorna za bezbjednost širom Kosova svakodnevno. U slučaju da se sigurnosna situacija pogoršava i da KP nije u moguć nosti da vlada situacijom, KP će zatražiti intervenciju drugog odgovornog a to je EULEKS. Zatim, ako se bezbjednosna situacija pogorša, a KP i EULEKS nisu u stanju da uspostave red, EULEKS poziva na intervenciju KFOR-a, što je treći odgovor. KFOR je uvijek svjestan situacije i nema znakova mogućih tenzija u ovom trenutku. Tokom prošle nedjelje, KFOR je sprovodio planirano vježbanje na Kosovu kako bi testirao svoju spremnost i sposobnosti i izvršio svoju normalnu dužnost prema mandatu SBUN 1244. Situacija na sjeveru je mirna i stabilna, kao i cijelo Kosovo. Vrijeme rata je gotovo, svi treba da se raduju boljoj buduć nosti, posebno za mlade. NATO podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine, podržanog od strane EU. Ovo je od ključnog značaja za mir i sigurnost u regionu. Računamo na sve u regionu da pokažu umjerenost i podržimo bilo koji napor koji dovodi do normalizacije bezbjednosne situacije i izbjegavanja stvaranja tenzija'', poručio je on.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.