Standard.

utorak februar 19

Organizatori protesta "97.000 Odupri se" poručili: Idemo do kraja, rasfromiraćemo udbaško-komunističke strukture

Organizatori protesta "97.000 Odupri se", pozvali su na današnjoj konferenciji za medije, sve progresivne snage da im se pridruže jer je, kako su istakli, došlo je vrijeme za promjene. Novinarima su…

57 hits

utorak februar 19

Bečić: Policija mi dolazila kod roditelja, traže da dođem kod inspektora zbog protesta

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, objavio je na svom Fejsbuk profilu da je policija dolazila da mu uruči poziv da jutros dođe u policijske prostorije zbog protesta koji je…

24 hits

utorak februar 19

Đukanović - Rigterink: Snažan doprinos EBRD-a ubrzanom ekonomskom rastu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je prvog potpredsjednika Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Jurgena Rigterinka koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

15 hits

utorak februar 19

Marković - Rigterink: Unaprijediti konkurentnosti privatnog sektora i jačati mala i srednja preduzeća

Unapređenje konkurentnosti privatnog sektora, energetsko i infrastrukturno povezivanje kao i ozelenjavanje ekonomije i održivi turizam su tri prioritetne oblasti u kojima Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) želi da…

14 hits

 
 
 
 
utorak, 25 septembar 2018 19:20

SD: Paušalnom pričom o auto-putu bore se za pet minuta slave

Već nekoliko dana, razni “objektivni” društveni akteri po ko zna koji put daju “stručne” osvrte na projekat autoputa. Gađaju se raznim ciframa i “epohalnim otkrićima”, pri tom ne poznajući materiju i još gore ne pročitajući projektna i druga dokumenta vezana za navedeni projekat, saopštili su iz SD-a.

"Uprkos konstantnom dnevnopolitičkom obmanjivanju laičke javnosti, usmjerenom isključivo na liječenje kompleksa različitih društvenih aktera koji ne mogu prikriti animozitet prema Socijaldemokratama, odgovorno tvrdimo da Ugovorom o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice Smokovac Mateševo ništa nije zaboravljeno. Tim od oko 50 eksperata različitih profila intenzivno je radio na tom projektu, bazirajući svoj rad na međunarodno usvojenim standardima vezanim za realizaciju ovakvih projekata. Kvalitetno vođenje ovih pregovora sa kineskim partnerima imalo je imalo za cilj da Crna Gora zaštiti svoje interese, uvažavajući pri tome stavove partnera", ističu u SD-u.

Ovaj projekt je, dodaju oni, prošao sve ekspertske i nadležne Vladine komisije, Vlada ga je usvojila i Skupština je dala konačnu riječ.

"Da budemo potpuno konkretni, jasni i veoma precizni: nisu zaboravljeni ni petlja Smokovac, ni vodovodna mreža, ni elektromreža... Sve piše u Ugovoru i tehničkoj dokumentaciji koja je sastavni dio Ugovora i zaista je u najmanju ruku neprofesionalno da se nešto komentariše, a da se nisu ni pročitala sva dokumenta. Uostalom, do koje mjere se ide sa namjernim neznanjem, svjedoči i činjenica o sada već degutantnim svakodnevnim ponavljanjem da je u Ugovoru zaboravljena elektromreža iako je u Ugovoru jasno definisana obaveza investitora (države) da preuzme svoj dio posla, jer se radi  se o elektro sistemu koji će Elektroprivreda i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), u skladu sa Zakonom o energetici, preuzeti i refundirati Vladi troškove izgradnje, o čemu je i potpisan sporazum investitora sa EPCG i CGES", istakli su u SD-u.

Ono što svakako ne treba nikoga dobronamjernog da začudi, jer je to praksa kod svih sličnih projekata ma gdje se oni realizovali, je, ističu u SD, da se pojavljuju različita tumačenja ugovornih strana kada je u pitanju implementacija ugovornih obaveza.

"Zato niko u ovom projektu nije prinuđen ni na šta, a posebno država, a ukoliko i dalje postoje razlike u tumačenju pojedinih pitanja, one se mogu rješavati uz primjenu odgovarajućih ugovornih mehanizama i to bez uticaja na dinamiku izgradnje i obaveze Izvođača radova, jer postoji ugovorna klauzula da bez obzira na trajanje postupaka izvođač ima obavezu da radove izvodi bez zastoja i kašnjenja. Ugovorom o projektovanju i izgradnji  definisana je i dodatna zaštita za investitora, pa je na osnovu nje izvođač radova do stupanja na snagu tog Ugovora mogao da stavlja primjedbe na tehničku dokumentaciju koju je primio a nakon tog roka nema pravo na prigovor, niti na bilo kakve penale. Takođe, u Okvirnom sporzumu koji je  sastavni dio ugovorne dokumentacije, precizno je definisano da izvođač nema pravo na naknadnu naplatu eventualnih razlika u količinama između idejnog projekta kojeg smo mu dostavili i Glavnog projekta kojeg on radi i na osnovu kojeg gradi", objasnili su oni.

U SD-u tvrde da svakodnevna medijska halabuka ima za cilj da se cijeli fokus pomjeri sa stavova struke koja se jasno odredila prema svemu na teren dnevne politike gdje se ostrašćeni pojedinci, prolazne pojave na političkoj i drugim scenama bore za “5 minuta slave”. 

"Kao ni do sada, Socijaldemokrate neće ni dalje biti dio iskonstruisane medijske priče oko autoputa, jer ne želimo da učestvujemo u konstantnim pokušajima umanjivanja višestrukog značaja ovakvog kapitalnog projekta za građane Crne Gore, već prednost kao ozbiljna i odgovorna partija dajemo stavovima struke. Ne možemo pomoći onima koji su, samo zato što ne vole Socijaldemokrate, spremni da obmanjuju građane plasiranjem klasičnih neistina", saopštili su u SD-u.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.