Standard.

četvrtak decembar 13

Đukanović obišao hidrocentralu Itaipu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović obišao je hidrocentralu Itaipu, u pratnji generalnog direktora, avionom koji mu je stavio na raspolaganje predsjednik Mario Abdo Benitez, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

13 hits

četvrtak decembar 13

Bogdanović: Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti kulturnih dobara bolje štitimo vrijednu baštinu Crne Gore

Vlada Crne Gore je na danasnjoj sjednici utvrdila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti kulturnih dobara, koji je planiran Programom rada Vlade za 2018. godinu.

8 hits

četvrtak decembar 13

Medojević nakon izlaska iz zatvora: "Vrijeme za jedinstvo i slogu svih ljudi koji ne žele da trpe ropstvo i diktaturu"

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević oglasio se jutros, nakon izlaska iz zatvora, na društvenoj mreži Fejsbuk.

59 hits

četvrtak decembar 13

Abazović sa njemačkim ambasadorom: Samo proevropska alternativa se može suprotstaviti privatnoj državi

Lider Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović razgovarao je danas sa ambasadorom SR Njemačke u Crnoj Gori, dr Robertom Veberom.

8 hits

 
 
 
 
utorak, 25 septembar 2018 19:20

SD: Paušalnom pričom o auto-putu bore se za pet minuta slave

Već nekoliko dana, razni “objektivni” društveni akteri po ko zna koji put daju “stručne” osvrte na projekat autoputa. Gađaju se raznim ciframa i “epohalnim otkrićima”, pri tom ne poznajući materiju i još gore ne pročitajući projektna i druga dokumenta vezana za navedeni projekat, saopštili su iz SD-a.

"Uprkos konstantnom dnevnopolitičkom obmanjivanju laičke javnosti, usmjerenom isključivo na liječenje kompleksa različitih društvenih aktera koji ne mogu prikriti animozitet prema Socijaldemokratama, odgovorno tvrdimo da Ugovorom o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice Smokovac Mateševo ništa nije zaboravljeno. Tim od oko 50 eksperata različitih profila intenzivno je radio na tom projektu, bazirajući svoj rad na međunarodno usvojenim standardima vezanim za realizaciju ovakvih projekata. Kvalitetno vođenje ovih pregovora sa kineskim partnerima imalo je imalo za cilj da Crna Gora zaštiti svoje interese, uvažavajući pri tome stavove partnera", ističu u SD-u.

Ovaj projekt je, dodaju oni, prošao sve ekspertske i nadležne Vladine komisije, Vlada ga je usvojila i Skupština je dala konačnu riječ.

"Da budemo potpuno konkretni, jasni i veoma precizni: nisu zaboravljeni ni petlja Smokovac, ni vodovodna mreža, ni elektromreža... Sve piše u Ugovoru i tehničkoj dokumentaciji koja je sastavni dio Ugovora i zaista je u najmanju ruku neprofesionalno da se nešto komentariše, a da se nisu ni pročitala sva dokumenta. Uostalom, do koje mjere se ide sa namjernim neznanjem, svjedoči i činjenica o sada već degutantnim svakodnevnim ponavljanjem da je u Ugovoru zaboravljena elektromreža iako je u Ugovoru jasno definisana obaveza investitora (države) da preuzme svoj dio posla, jer se radi  se o elektro sistemu koji će Elektroprivreda i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), u skladu sa Zakonom o energetici, preuzeti i refundirati Vladi troškove izgradnje, o čemu je i potpisan sporazum investitora sa EPCG i CGES", istakli su u SD-u.

Ono što svakako ne treba nikoga dobronamjernog da začudi, jer je to praksa kod svih sličnih projekata ma gdje se oni realizovali, je, ističu u SD, da se pojavljuju različita tumačenja ugovornih strana kada je u pitanju implementacija ugovornih obaveza.

"Zato niko u ovom projektu nije prinuđen ni na šta, a posebno država, a ukoliko i dalje postoje razlike u tumačenju pojedinih pitanja, one se mogu rješavati uz primjenu odgovarajućih ugovornih mehanizama i to bez uticaja na dinamiku izgradnje i obaveze Izvođača radova, jer postoji ugovorna klauzula da bez obzira na trajanje postupaka izvođač ima obavezu da radove izvodi bez zastoja i kašnjenja. Ugovorom o projektovanju i izgradnji  definisana je i dodatna zaštita za investitora, pa je na osnovu nje izvođač radova do stupanja na snagu tog Ugovora mogao da stavlja primjedbe na tehničku dokumentaciju koju je primio a nakon tog roka nema pravo na prigovor, niti na bilo kakve penale. Takođe, u Okvirnom sporzumu koji je  sastavni dio ugovorne dokumentacije, precizno je definisano da izvođač nema pravo na naknadnu naplatu eventualnih razlika u količinama između idejnog projekta kojeg smo mu dostavili i Glavnog projekta kojeg on radi i na osnovu kojeg gradi", objasnili su oni.

U SD-u tvrde da svakodnevna medijska halabuka ima za cilj da se cijeli fokus pomjeri sa stavova struke koja se jasno odredila prema svemu na teren dnevne politike gdje se ostrašćeni pojedinci, prolazne pojave na političkoj i drugim scenama bore za “5 minuta slave”. 

"Kao ni do sada, Socijaldemokrate neće ni dalje biti dio iskonstruisane medijske priče oko autoputa, jer ne želimo da učestvujemo u konstantnim pokušajima umanjivanja višestrukog značaja ovakvog kapitalnog projekta za građane Crne Gore, već prednost kao ozbiljna i odgovorna partija dajemo stavovima struke. Ne možemo pomoći onima koji su, samo zato što ne vole Socijaldemokrate, spremni da obmanjuju građane plasiranjem klasičnih neistina", saopštili su u SD-u.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.