Standard.

petak jul 19

Administrativni odbor: Prekršen Ustav u slučaju Medojevića, poslanik ne može u zatvor bez skidanja imuniteta

Poslanik Skupštine Crne Gore ne može biti stavljen u zatvor bez prethodnog ukidanja imuniteta, ocijenjeno je na sjednici Administrativnog odbora na kojoj su učestvovali poslanici vladajuće koalicije, opozicije, ali i…

130 hits

petak jul 19

Izborne zakone mijenjati uz kompromis svih

Sve izmjene izbornih zakona trebalo bi da budu rezultat dogovora i zdravih kompromisa predstavnika svih parlamentarnih partija, građanskog društva i svih drugih činilaca koji mogu dati doprinos ovom značajnom i…

88 hits

petak jul 19

Socijaldemokrate: Rast podrške dodatno obavezuje

Predsjedništva Socijaldemokrata razmotrilo je plan aktivnosti do kraja godine i zadovoljno je radom svih opštinskih odbora, saopšteno je iz te stranke.

73 hits

četvrtak jul 18

Mandić ide na konsultacije u Beograd: DF želi da se Vučić aktivno uključi u izbore u Crnoj Gori

Lider Nove srpske demokratije i jedan od lidera DF-a Andrija Madnić posjetiće Beograd krajem sedmice gdje će razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o pripremama za izbore naredne godine, saznaje…

477 hits

 
 
 
 
utorak, 25 septembar 2018 19:20

SD: Paušalnom pričom o auto-putu bore se za pet minuta slave

Već nekoliko dana, razni “objektivni” društveni akteri po ko zna koji put daju “stručne” osvrte na projekat autoputa. Gađaju se raznim ciframa i “epohalnim otkrićima”, pri tom ne poznajući materiju i još gore ne pročitajući projektna i druga dokumenta vezana za navedeni projekat, saopštili su iz SD-a.

"Uprkos konstantnom dnevnopolitičkom obmanjivanju laičke javnosti, usmjerenom isključivo na liječenje kompleksa različitih društvenih aktera koji ne mogu prikriti animozitet prema Socijaldemokratama, odgovorno tvrdimo da Ugovorom o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice Smokovac Mateševo ništa nije zaboravljeno. Tim od oko 50 eksperata različitih profila intenzivno je radio na tom projektu, bazirajući svoj rad na međunarodno usvojenim standardima vezanim za realizaciju ovakvih projekata. Kvalitetno vođenje ovih pregovora sa kineskim partnerima imalo je imalo za cilj da Crna Gora zaštiti svoje interese, uvažavajući pri tome stavove partnera", ističu u SD-u.

Ovaj projekt je, dodaju oni, prošao sve ekspertske i nadležne Vladine komisije, Vlada ga je usvojila i Skupština je dala konačnu riječ.

"Da budemo potpuno konkretni, jasni i veoma precizni: nisu zaboravljeni ni petlja Smokovac, ni vodovodna mreža, ni elektromreža... Sve piše u Ugovoru i tehničkoj dokumentaciji koja je sastavni dio Ugovora i zaista je u najmanju ruku neprofesionalno da se nešto komentariše, a da se nisu ni pročitala sva dokumenta. Uostalom, do koje mjere se ide sa namjernim neznanjem, svjedoči i činjenica o sada već degutantnim svakodnevnim ponavljanjem da je u Ugovoru zaboravljena elektromreža iako je u Ugovoru jasno definisana obaveza investitora (države) da preuzme svoj dio posla, jer se radi  se o elektro sistemu koji će Elektroprivreda i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), u skladu sa Zakonom o energetici, preuzeti i refundirati Vladi troškove izgradnje, o čemu je i potpisan sporazum investitora sa EPCG i CGES", istakli su u SD-u.

Ono što svakako ne treba nikoga dobronamjernog da začudi, jer je to praksa kod svih sličnih projekata ma gdje se oni realizovali, je, ističu u SD, da se pojavljuju različita tumačenja ugovornih strana kada je u pitanju implementacija ugovornih obaveza.

"Zato niko u ovom projektu nije prinuđen ni na šta, a posebno država, a ukoliko i dalje postoje razlike u tumačenju pojedinih pitanja, one se mogu rješavati uz primjenu odgovarajućih ugovornih mehanizama i to bez uticaja na dinamiku izgradnje i obaveze Izvođača radova, jer postoji ugovorna klauzula da bez obzira na trajanje postupaka izvođač ima obavezu da radove izvodi bez zastoja i kašnjenja. Ugovorom o projektovanju i izgradnji  definisana je i dodatna zaštita za investitora, pa je na osnovu nje izvođač radova do stupanja na snagu tog Ugovora mogao da stavlja primjedbe na tehničku dokumentaciju koju je primio a nakon tog roka nema pravo na prigovor, niti na bilo kakve penale. Takođe, u Okvirnom sporzumu koji je  sastavni dio ugovorne dokumentacije, precizno je definisano da izvođač nema pravo na naknadnu naplatu eventualnih razlika u količinama između idejnog projekta kojeg smo mu dostavili i Glavnog projekta kojeg on radi i na osnovu kojeg gradi", objasnili su oni.

U SD-u tvrde da svakodnevna medijska halabuka ima za cilj da se cijeli fokus pomjeri sa stavova struke koja se jasno odredila prema svemu na teren dnevne politike gdje se ostrašćeni pojedinci, prolazne pojave na političkoj i drugim scenama bore za “5 minuta slave”. 

"Kao ni do sada, Socijaldemokrate neće ni dalje biti dio iskonstruisane medijske priče oko autoputa, jer ne želimo da učestvujemo u konstantnim pokušajima umanjivanja višestrukog značaja ovakvog kapitalnog projekta za građane Crne Gore, već prednost kao ozbiljna i odgovorna partija dajemo stavovima struke. Ne možemo pomoći onima koji su, samo zato što ne vole Socijaldemokrate, spremni da obmanjuju građane plasiranjem klasičnih neistina", saopštili su u SD-u.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.