Standard.

utorak februar 19

Organizatori protesta "97.000 Odupri se" poručili: Idemo do kraja, rasfromiraćemo udbaško-komunističke strukture

Organizatori protesta "97.000 Odupri se", pozvali su na današnjoj konferenciji za medije, sve progresivne snage da im se pridruže jer je, kako su istakli, došlo je vrijeme za promjene. Novinarima su…

65 hits

utorak februar 19

Bečić: Policija mi dolazila kod roditelja, traže da dođem kod inspektora zbog protesta

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, objavio je na svom Fejsbuk profilu da je policija dolazila da mu uruči poziv da jutros dođe u policijske prostorije zbog protesta koji je…

30 hits

utorak februar 19

Đukanović - Rigterink: Snažan doprinos EBRD-a ubrzanom ekonomskom rastu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je prvog potpredsjednika Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Jurgena Rigterinka koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

16 hits

utorak februar 19

Marković - Rigterink: Unaprijediti konkurentnosti privatnog sektora i jačati mala i srednja preduzeća

Unapređenje konkurentnosti privatnog sektora, energetsko i infrastrukturno povezivanje kao i ozelenjavanje ekonomije i održivi turizam su tri prioritetne oblasti u kojima Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) želi da…

17 hits

 
 
 
 
srijeda, 10 oktobar 2018 11:34

Knežević za Standard: Referendum za poništenje priznanja Kosova će morati da se raspiše kad tad, na to obavezuje 60.000 potpisa koje ćemo sakupiti

Lider Demokratske narodne partije i član predsjedništva DF-a, Milan Knežević kazao je u razgovoru za Standard da ih pojavljivanje plakata sa natpisom "Nikad više 1918." sigurno neće zaustaviti da obilježe 100 godina od ujedinjenja sa Srbijom. Knežević je rekao da će ta proslava biti dobra prilika da podsjete na činjenicu "da je preko 85 odsto građana protiv priznanja tzv. države Kosovo".

"Prema posljednjim informacijama broj građana, koji su potpisali našu peticiju za poništenje priznanja Kosova, je premašio 40.000, a cilj nam je da svih 60.000 potpisa prezentujemo na velikoj proslavi obilježavanja stogodišnjice ujedinjenja. Iako bi ovoliko prikupljenih potpisa trebalo da predstavlja ustavnu obavezu raspisivanja referenduma, nemamo dilemu da će režim još jednom izbjeći izjašnjavanje građana, ali isto tako znamo da će ovi potpisi biti obavezujući dokument za novu demokratsku vlast", rekao je Knežević za Standard.

Knežević je, između ostalog kazao da DF nije nipošto prijetnja državi, već samo režimu Mila Đukanovića. Lider DNP-a je govorio i o tužbi koju su nedavno podnijeli protiv Demokrata, pripremama za popis 2021. godine, radnoj grupi za izborno zakonodavstvo…

Standard: Nedavno ste posjetili Beograd i tom prilikom se sastali sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Da li je u okviru tih razgovora bilo riječi o konkretnoj političkoj podršci srpskim strankama u Crnoj Gori u borbi protiv režima Mila Đukanovića?     

Knežević: Na sastanku sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem isključivo smo razgovarali o društveno političkim prilikama u Crnoj Gori sa posebnim osvrtom na položaj srpskog naroda. Kao lider DNP-a posebno sam apostrofirao značaj aktivnosti koje planiramo realizovati u susret stogodišnjici ujedinjenja Crne Gore u kraljevinu južnoslovenskih naroda među kojima je najznačajnije prikupljanje potpisa za organizovanje referenduma o povlačenju odluke o priznanju tzv. države Kosovo. Samim tim svaka konstrukcija koja dolazi od strane režima i pojedinih opozicionih partija a koja ide u pravcu nekakve konspirativne teorije usmjerene protiv Crne Gore, predstavlja besmislicu nedostojnu bilo kakvog ozbiljnijeg komentara.

Standard: Da li ste sa predsjednikom Srbije razgovarali o predstojećem popisu stanovništa koji se održava 2021. godine?

Knežević: Jedna od tema razgovora sa predsjednikom Srbije bio je i predstojeći popis stanovništva 2021. godine. Tom prilikom još jednom sam ponovio svoj stav da su Srbi u Crnoj Gori državotvoran narod koji se nalazi pred agresivnim pokušajima asimilacije ne bi li se njihov procenat ali i procenat govornika srpskim jezikom smanjio kako bi se stvorila vještačka nacionalna većina. Naša je obaveza da se svim demokratskim sredstvima suprostavimo ovakvim pokušajima jer bez Crnogoraca i Srba nema građanske države ni napretka.

milananan

Standard: Čim je Demokratski front najavio da će organizovati proslavu stogodišnjice Podgoričke skupšine, po crnogorskim gradovima su osvanuli plakati sa natpisom 'nikad više 1918.'. Da li to vidite kao neku vrstu pritiska i provokacije i da li ćete, uprkos protivljenju Vlade Crne Gore, organizovati proslavu 100. godina Podgoričke skupštine?               

Knežević: Pojavljivanje nepotpisanih šovinističko fašističkih plakata u kojima se falsifikuju istorijske činjenice a Srbija predstavlja kao neprijateljska i okupatorska država predstavlja izraz patološke mržnje prema svemu što je srpsko ali istovremeno i odraz inferiornosti i iskompleksiranosti koja ima sve elemente dijagnoze. Nas pojavljivanje ovih plakata sigurno neće zaustaviti da u skladu sa Ustavom i zakonima obilježimo 100 godina od ujedinjenja, a prije nekoliko dana podnijeli smo i krivičnu prijavu protiv autora ovog kriminogenog akta iako nemamo nikakvu dilemu da oni nikad neće biti procesuirani jer se radi o udruženom poduhvatu čiji je cilj bezuspješni pokušaj zastrašivanja srpskog naroda u Crnoj Gori.

Standard: Početkom septembra pokrenuli ste peticiju za poništenje odluke o priznanju Kosova. Koliko ste do sad potpisa sakupili i koliko potpisa očekujete do kraja peticije?

Knežević: Peticija koju smo pokrenuli zajedno sa Srpskim nacionalnim savjetom, predstavlja jasan odgovor na neupitnost činjenice da je preko 85 odsto građana protiv priznanja tzv. države Kosovo što je uostalom izjavio i Duško Marković. Prema posljednjim informacijama koje sam dobio od kolega iz Srpskog nacionalnog savjeta broj potpisanih građana je premašio 40.000, a cilj nam je da svih 60.000 potpisa prezentujemo na velikoj proslavi obilježavanja stogodišnjice ujedinjenja. Iako bi ovoliko prikupljenih potpisa trebalo da predstavlja ustavnu obavezu raspisivanja referenduma, nemamo dilemu da će režim još jednom izbjeći izjašnjavanje građana, ali isto tako znamo da će ovi potpisi biti obavezujući dokument za novu demokratsku vlast.

Standard: Predsjednik države Milo Đukanović ne propušta priliku da "potkači" prosrpsku opoziciju u Crnoj Gori. Tako je i tokom obraćanja poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu ponovio da u našem regionu još ima "poletnih aktera retrogradne politike 90-ih koji dalje sanjaju velikodržavne tvorevine za šta traže podršku na nekoj međunarodnoj adresi". Da li je prosrpska opozicija prijetnja za Crnu Goru, i da li podržavate velikosrpske projekte?

Knežević: Opozicija oličena u DF- u jedino je prijetnja Đukanovićevom režimu a nipošto državi. Naprotiv, glavna prijetnja Crnoj Gori je upravo ovakav marionetsko - kriminogeno - korumpirani režim koji je privatizovao državu i da bi odbranio svoju robovlasničku poziciju mora izmišljati ugroženost od “prosrpske opozicije”.

Standard: Demokratska narodna partija podnijela je osnovnom državnom tužiocu tužbu protiv šefa medijskog centra Demokratske Crne Gore Duška Stijepovića zbog izjave da je ”predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kupio lidere DF-a za četiri miliona eura u zamjenu za njihovu podršku prema politici za Kosovo”. Ovo je samo kulminacija žestokih okršaja između vas i Demokrata. Da li razmišljate da odustanete od tužbe u cilju poboljšanja odnosa u opoziciji, i da li je sa ovakvim odnosom među opozicionim partijama moguće smijeniti režim?

Knežević: Kad neko izrekne takvu gnusnu laž koja ima za cilj pokušaj diskreditacije javnih ličnosti, onda je najmanje što potpisnik takvih tvrdnji može uraditi jeste da to što je izrekao dokaže na sudu. Krajnje je vrijeme da se postavi jasna granica u političkim raspravama koje su se zahvaljujući Demokratama pretvorile u splin ličnih frustracija, monstruoznih izmišljotina i narativ Zadruge i Parova. Naravno da smo spremni povući tužbu ukoliko se potpisnik saopštenja javno izvini za saopštene laži. U protivnom, nećemo odustati od zaštite našeg ličnog i profesionalnog integriteta po cijenu da sudski postupak bude trajao sto godina.

Standard: Demokratski front je odlučio da učestvuje u radnoj grupi za reformu izbornog zakonodavstva. Što konkretno očekujete da će proizaći iz rada tog tijela i kako komentarišete to što Demokrate i URA ne žele da učestvuju u radnoj grupi, iako je maltene čitav njihov plan prihvaćen?

Knežević: Naše učešće u radnoj grupi predstavlja odgovoran čin kojim se želi unaprijediti izborno zakonodavstvo. DF ima spreman set konkretnih predloga koje bi trebalo implementirati u izborno zakonodavstvo. Između ostalog neophodne su i izmjene i dopune Ustava ukoliko se istinski želi da izbori 2020. proteknu u potpuno legislativnom ambijentu. Ako se ne uvaže predlozi DF-a sigurno da nećemo biti parlamentarni dekor u radnoj grupi. A što se tiče prenemaganja Demokrata i Ure oće li ili neće ući u radnu grupu, meni se čini da su oni prvi ušli tamo ali bi voljeli da se to ne primijeti. Ako bi kako moglo da budu u radnoj grupi a da ih nema to bi bilo idealno rešenje, ali to više nije stvar politike već magije.

Balša Knežević

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno srijeda, 10 oktobar 2018 11:35

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.