Standard.

srijeda oktobar 17

DF obilježio tri godine od uklanjanja šatora: "Da nas je podržao ostatak opozicije, stvari bi danas bile drugačije"

Demokratski front nikad nije prestajao da se bori, a jedna od borbi na koju smo najponosniji je ona iz septembra i oktobra2015. godine, poručio je portparol Nove srpske demokratije Marko…

57 hits

srijeda oktobar 17

Pažin poručio Irineju: Crnogorci nijesu Spartanci bilo čije velikonacionalne ideologije

Vremena kada su zagovornici ovakvih ideologija vedrili i oblačili regionom su iza nas i što prije patrijarh Irinej to shvati, to će prije postati uvažen kao gost u Crnoj Gori,…

166 hits

utorak oktobar 16

Crna Gora napreduje u vladavini prava i spremna je za otvaranje 27. poglavlja

Crna Gora bilježi kontinuirani napredak u vladavini prava i spremna je za otvaranje 27. poglavlja do kraja godine, saopštili su članovi crnogorskog pregovaračkog tima na sastanku sa nerezidentnim ambasadorima država…

27 hits

utorak oktobar 16

Knežević i Mandić: Dvije godine trpimo progon jer se nepoštuje većinska volja građana - "najbolji odnosi sa Rusijom"

Tokom radne posjete Rusiji, delegacija Demokratskog fronta koju čine predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić i predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević, danas se u Moskvi sastala sa Sergejem Nikolajevičem…

25 hits

 
 
 
 
srijeda, 10 oktobar 2018 11:47

Marković o neustajanju na himnu: Kod nas je to prekršaj, a kod nekih i krivično djelo, zakon ostaje

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je danas da će Crna Gora štiti svoje državni simbole, i da stoga riješenja iz predlga zakona o državnim simbolima ostaju na snazi.

“Štitimo državne simbole, ne radimo ništa što ne rade drugi i u regionu. Kod nas je to prekršaj, a kod nekih drugih i krivično djelo. Ko god bio protiv-rješenje predloženog zakona ostaje”, kazao je Marković odgovarajući na pitanja novinara, prilikom obilaska zaobilaznice u Golubovcima, objavljeno je na Twitter nalogu Vlade.

Vlada je na posljednjoj sjednici usvojila Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore kojom se uvodi obaveza ustajanja prisutnih prilikom izvođenja himne, kao i odgovarajuća kazna, od 200 do 2.000eura ukoliko se prekrši ova kaznena odredba. Marković je naglasio da će Vlada istrajati na predloženim rješenjima.

Koliko god bili protiv toga, to rješenje ostaje i to ćemo rješenje slijediti do kraja kao što to rade u Americi, Kini, Rusiji... Zašto je to ovdje problem? Zašto je to problem kod vas novinara? Zašto je to problem kod političkih partija? Zašto se time bavi naše okruženje? Da li se mi bavimo o Srbiji zakonom o zaštiti dostojanstva države i njihovim simbolima? Ne. To je njihovo autonomno pravo, kao što je ovo naše pravo. Ostavite da radimo odgovorno posao koji pripada Vladi i ovoj državi", rekao je Marković.

Predsjednik Marković poručio je da će Vlada istrajati na predloženim izmjenama i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, da naša zemlja čini ono što čine i sve ozbiljne i demokratske države i da će ko ne bude poštovao državne simbole morati da plati zakonom predviđene kazne.

„Takav pristup slijede sve demokratske i ozbiljne države i gotovo da nema ni jedne države u svijetu koja na takav način ne štiti svoje dostojanstvo i svoje državne simbole. Zbog toga me čude takva pitanja, a posebno me čudi negativna kampanja u medijima“, rekao je premijer odgovarajući na pitanja novinara tokom posjete završenoj bulevarskoj saobraćajnici u Golubovcima.

Otpor izmjenama zakona koje je Vlada utvrdila na prošlonedjeljnoj sjednici, Marković je ocijenio ne samo kao otpor Vladi već i otpor državi.

„Čudi me ta vrsta otpora. ... Vlast možete da kritikujete, predsjednika Vlade ne morate da volite, uradite sve da ga smijenite i promijenite i dovedete novoga. Ali državu morate poštovati. To je princip svakog ozbiljnog, demokratskog i slobodnog društva. To su razlozi zbog kojih smo krenuli u ovaj posao. Ne da bismo prepadali, ne da bismo strahom utjerivali poštovanje sopstvenoj državi nego da bismo bili na nivou demokratskog i slobodnog društva. Ko neće da ustaje na himnu moraće da plati kaznu. Nećemo ga tjerati da ustaje. I svaki put kada ne ustane platiće kaznu ako budemo u saznanju da nije ustajao“, rekao je premijer.

Na pitanje da li je zakon primjenjiv u praksi ukoliko na primjer dođe do kršenja na sportskim manifestacijama predsjednik Vlade je odgovorio potvrdno.

„Zašto nije. Ko će to da prati. Svi će to da prate, svaka institucija koja ističe zastavu, svaki građanin koji voli ovu zemlju. Naravno i državni organi, inspekcijski organi. Koga prepoznamo na stadionu da nije ustao, ako ga identifikujemo podnijećemo prekršajnu prijavu. Nećemo voditi policijske snage da bismo natjerali nekoga da ustaje na himnu. ... To je ono što radi demokratsko društvo i demokratska zemlja“, rekao je predsjednik Vlade.

Marković je danas sa rukovodstvom Glavnog grada obišao saobraćajnicu u Golubovcima, a ovom prilikom, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković se zahvalio Vladi i najavio ulaganja u saobraćajnice.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno srijeda, 10 oktobar 2018 12:43

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.