Standard.

četvrtak jun 13

Vlada: Hvala Vučiću na savjetima, ali Crna Gora sama donosi svoje odluke

Crna Gora nema, niti će imati ambicije da utiče na zakonodavnu aktivnost Srbije, ali nećemo dozvoliti bilo kome pa ni Srbiji da utiče na naše odluke, kazali su Vladi Crne…

98 hits

četvrtak jun 13

Vučić: Zamolićemo Crnu Goru da ne usvaja zakon o slobodi vjeroispovijesti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da izjava njegovog generalnog sekretara Nikole Selakovića o Crnoj Gori nije na fer način prenijeta.

79 hits

četvrtak jun 13

VIDEO: Pavlović u Skupštini izvrijeđao vladajuću stranku: Crna Gora je postojala i prije g****a iz DPS-a

Poslanik Demokratskog fronta Koča Pavlović danas je u Skupštini u toku rasprave sa predsjednikom parlamenta Ivanom Brajovićem brutalno uvrijedio kolege iz Demokratske partije socijalista. On je u toku rasprave sa…

122 hits

četvrtak jun 13

Darmanović otvorio Konzulat CG u Trstu: Potvrda opredjeljenosti da razvijamo sveukupnu saradnju sa Italijom

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović svečano je sinoć otvorio Konzulat Crne Gore u Trstu, na čelu sa počasnim konzulom Svenom Bihlerom.

26 hits

 
 
 
 
četvrtak, 11 oktobar 2018 07:10

Akcije Rusije u regionu su nepredvidljive: "Nema povjerenja kad se plasiraju dezinformacije"

U okviru borbene grupe eFP crnogorski vojnici će imati priliku da se obučavaju zajedno sa vojnicima iz devet država, čime se povećava interoperabilnost Alijanse. Ne samo da će biti bogatiji za veliko iskustvo u obuci, već će povećati svoje znanje o regionu i pružiti platformu za povećanje saradnje između zemalja koje šalju svoje vojnike u misije, rekao je u razgovoru za Pobjedu letonski ministar odbrane Rajmond Bergmanis.

On je naglasio da su zahvalni Crnoj Gori na odluci da se pridruži misiji NATO -a u Letoniji, što je posebno impresivno, jer je tek sredinom prošle godine ušli u NATO.

“Cijenimo vašu posvećenost sigurnosti Alijanse i posebno našem regionu. Pojačano istureno prisustvo (enhanced Forward Presence) ovdje u Letoniji je vidljiva garancija i istinito svjedočanstvo savezničkog partnerstva. Ovih dana smo svjedoci tenzija u bezbjednosnom okruženju u Evropi, koje utiču na sve nas i u ovim turbulentnim vremenima. Zato su kohezija i saveznička solidarnost od izuzetne važnosti”, istakao je on.

Dodao je da je učešće u inicijativama kolektivne odbrane ključno je za države članice NATO-a.

raimonds bergmanis 46702227

“To nije samo vidljiva posvećenost ključnim vrijednostima NATO-a, već povećava vojnu interoperabilnost između saveznika. U okviru borbene grupe eFP crnogorski vojnici će imati priliku da se obučavaju zajedno sa vojnicima iz devet nacija, čime se povećava interoperabilnost Alijanse. Ne samo da će biti bogatiji za veliko iskustvo u obuci, već će povećati svoje znanje o regionu i pružiti platformu za povećanje saradnje između zemalja koje šalju svoje vojnike u misije”, kazao je Bergmanis.

Odgovarajući na pitanje koliko Rusija zapravo predstavlja prijetnju baltičkom regionu, kao i regionu Zapadnog Balkana Bergmanis je ocijenio da su akcije Rusije u regionu nepredvidljive, nemaju transparentnost i ne promovišu povjerenje.

“Baltičke države su pod stalnim pritiskom ruske propagande. Letonija se već nekoliko godina bori sa informativnim ratom i propagandom. Rusija masovno prelazi u nacionalnu infosferu, postoji sve veća količina dezinformacije i propagande koja dolazi iz Rusije lažne činjenice i narativi, pogrešni naslovi i pogrešni navodi su svakodnevna pojava u medijima, posebno u medijima na ruskom jeziku”, smatra on.

Prema njegovim riječima godišnji izvještaj Uprave za zaštitu Ustava i letonske službe bezbjednosti pokazuje da je Rusija tokom posljednjih godina intenzivno koristila svoje agente u Letoniji, posebno kada je u pitanju širenje poruka u medijima.

“Priča se rijetko mijenja. Rusija zaoštrava situaciju konstantno demonstrirajući svoj vojni položaj u regionu. Raspoređivanje sistema balističkih raketa Iskander u Kalinjingradu, izgradnja nove infrastrukture u zapadnom ratnom regionu, organizovanje velikih vojnih vježbi, slanje boraca i ratnih brodova blizu naših granica svim ovim aktivnostima smo svjedočili proteklih nekoliko godina”, podsjetio je on.

Takođe, kako kaže, vježba ZAPAD-a, koja je sprovedena 2017. godine, povećava se svake godine.

“U ovoj vježbi, Rusija je ranije obučavala trupe za vođenje napada. Intenzitet i obim ovih aktivnosti dramatično su porasli i najvjerovatnije će nastaviti evoluirati. To ne podstiče povjerenje i transparentnost u regionu. Zbog toga je buduće, unaprijeđeno vojno prisustvo, adekvatan odgovor na trenutnu bezbjednosnu situaciju u regionu, koja ima potencijal da postane dugoročno rješenje za sve veći osjećaj neizvjesnosti koji Rusija dovodi do najviše tačke. Trenutna politika NATO-a prema Rusiji zasnovana je na prevenciji i održavanju političkog dijaloga”, zaključio je Rajmond Bergmanis.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno četvrtak, 11 oktobar 2018 07:35

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.