Standard.

srijeda oktobar 17

DF obilježio tri godine od uklanjanja šatora: "Da nas je podržao ostatak opozicije, stvari bi danas bile drugačije"

Demokratski front nikad nije prestajao da se bori, a jedna od borbi na koju smo najponosniji je ona iz septembra i oktobra2015. godine, poručio je portparol Nove srpske demokratije Marko…

33 hits

srijeda oktobar 17

Pažin poručio Irineju: Crnogorci nijesu Spartanci bilo čije velikonacionalne ideologije

Vremena kada su zagovornici ovakvih ideologija vedrili i oblačili regionom su iza nas i što prije patrijarh Irinej to shvati, to će prije postati uvažen kao gost u Crnoj Gori,…

92 hits

utorak oktobar 16

Crna Gora napreduje u vladavini prava i spremna je za otvaranje 27. poglavlja

Crna Gora bilježi kontinuirani napredak u vladavini prava i spremna je za otvaranje 27. poglavlja do kraja godine, saopštili su članovi crnogorskog pregovaračkog tima na sastanku sa nerezidentnim ambasadorima država…

23 hits

utorak oktobar 16

Knežević i Mandić: Dvije godine trpimo progon jer se nepoštuje većinska volja građana - "najbolji odnosi sa Rusijom"

Tokom radne posjete Rusiji, delegacija Demokratskog fronta koju čine predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić i predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević, danas se u Moskvi sastala sa Sergejem Nikolajevičem…

22 hits

 
 
 
 
petak, 12 oktobar 2018 07:29

DPS odbila Vladu državnog jedinstva, ali prihvata prijedloge Demokrata, a možda i DF-a?

Radna grupa za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva definisaće mandat, sastav, strukturu i nadležnosti nezavisnog odbora ili tijela koje će nadzirati primjenu zakona i podzakonskih akata, kao i ostvarivanje sloboda i prava učesnika na izborima. To je prijedlog DPS-a iz nove verzije dokumenta o principima za formiranje radne grupe, kojeg je ta partija dostavila poslaničkim klubovima i parlamentarnim strankama, piše Pobjeda.

DPS je tim rješenjem odbila zahtjev Gorana Danilovića (UCG) za formiranje vlade državnog jedinstva, kao garancije za primjenu zakonskih rješenja koje dogovori radna grupa.

DPS je, u novom dokumentu nazvanom „Principi za formiranje radne grupe za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva“, predložila da radna grupa ili privremeni odbor bude formiran u Skupštini, posebnom odlukom.

DPS se ovoga puta opredijelila za to da radna grupa treba da radi „dalju reformu“ umjesto „dalju dogradnju“ zakonodavstva, kako je prvobitno bilo predloženo, čime je ta partija izašla u susret prijedlogu Demokrata i GP URA, koji su tražili „izbornu reformu“.

DPS je ostala pri stavu da radnom grupom ili privremenim odborom treba da rukovodi predstavnik vlasti, a da njegov zamjenik bude iz opozicije. Time nije prihvaćen prijedlog DF-a da predstavnik tog opozicionog saveza rukovodi radnom grupom, ali ni sugestija SDP-a da radno tijelo ima kopredsjednike.

DPS i dalje smatra da u radnoj grupi ili odboru treba da bude po sedam predstavnika vlasti i opozicije, koji će imati svoje zamjenike. Ono što je usaglašeno sa opozicionim prijedlozima je da se radna grupa bavi implementacijom preporuka OEBSODIHR, zatim definisanjem prijedloga izmjena i dopuna Zakona o izboru odbornika i poslanika, kao i jačanjem sveukupnih kapaciteta, profesionalizma i transparentnosti organa značajnih za izborne procese, uključujući DIK i ASK. Dalja reforma izbornog i drugog zakonodavstva, prema DPS-u, podrazumijeva pripremu prijedloga izmjena i dopuna zakona o biračkom spisku, finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, registrima prebivališta i boravišta, kao i detaljnu analizu primjene i drugog pravnog okvira od značaja za izborni proces sa definisanjem prijedloga rješenja, ako je to neophodno, uključujući i Ustav.

Time je DPS prihvatila prijedlog DF-a da se, ako bude potrebno, rade i ustavne izmjene.

Dalja dogradnja i izmjena opštih ambijentalnih uslova za sprovođenje izbora, kojim bi se bavila radna grupa, podrazumijeva, kako predlaže DPS, definisanje zakona, plana i termina održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu, potvrđivanje datuma parlamentarnih izbora, zatim razmatranje nacrta zakona o medijima, uz analizu seta medijskih zakona sa eventualnim izmjenama i dopunama, kao i nacrta zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG, gdje će se posebno definisati način izbora Savjeta RTCG, izbor novog Savjeta RTCG u parlamentu shodno novom zakonu, u primjerenom roku, i njihovo usklađivanje sa međunarodnim standardima.

Bio bi definisan i kodeks etičkog ponašanja u izbornim kampanjama. Radna grupa bavila bi se i definisanjem optimalnih i održivih rješenja po pitanju izbora članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.