Standard.

ponedjeljak mart 25

Mladi DPS na Balkanskom okruglom stolu u Sofiji

U organizaciji Internacionalne unije socijalističke omladine (IUSY), Unije mladih Bugarske socijalističke partije (BSP) i  Alternativa mladih evropskih ljevica (ELYE) u periodu od 21. do 24. marta u Sofiji održan je…

20 hits

ponedjeljak mart 25

Amfilohije: Istinska Evropa umrla je u Prištini, danas imamo samo njenu negaciju

Istinska Evropa nije umrla, jer nijesmo umrli mi koji smo je rodili. Mi smo svjedoci onoga što se ovdje desilo. To nije bila samo odbrana nas, već odbrana prave istinske…

21 hits

ponedjeljak mart 25

Vlada predložila Stankovića za ambasadora u Argentini

Profesor Univerziteta Crne Gore Srđan Stanković kandidat je za mjesto izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore u Argentini, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Buenos Ajresu, piše Dan.

28 hits

ponedjeljak mart 25

Na protestima će biti sve manje ljudi: "Dva odsto glasačkog tijela bi da prepada vlast"

Politički analitičar Ranko Đonović smatra da će na protestima “Odupri se 97.000” ubuduće biti sve manje građana, te da se to može zaključiti kako na osnovu neslaganja unutar opozicije i…

53 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 545
subota, 13 oktobar 2018 12:00

"Vještačka tvorevina i sektaška crkva": Ne, ovo nije priča o Crnoj Gori, ali je važna taman kao da jeste

Svaki put kad pomislite da smo usamljeni u onome što proživljavamo - što nas i dalje ubjeđuju da smo neko drugi (Srbi), da smo "vještačka tvorevina", da nam je jezik izmišljen, da nam je crkva sekta i da neki naši susjedi još ucrtavaju naše gradove u svoje "velike" mape, sjetite se Makedonije.

Kiril i Vartolomej Kiril i Vartolomej

Radi ilustracije, za početak, navodimo rečenicu koja je objavljena u skopskim medijima 2011. godine:

„Makedonija je zemlja s grčkim imenom, srpskom crkvom, bugarskim narodom i jezikom i 26 odsto albanskog stanovništva".

Podsjeća vas na Crnu Goru i ono što slušamo o nama?

Naravno, ali ima jedna bitna razlika:

"A, ta bitna razlika u poređenju Crne Gore i Makedonije je u tome što je Makedonija napravljena poslije Drugog svjetskog rata, a Crna Gora ima državnost preko hiljadu godina. To je najvažnija razlika", kaže za Standard ugledni beogradski novinar Boško Jakšić.

Ipak, original smo po tome što Srpska pravoslavna crkva i Crnogorcima i Makedoncima negira autokefalnost pravoslavnih crkava.

Interesantno je, naglašava Jakšić, što kompletnoj javnosti promiče aktuelni sukob Vaseljenske (glavne) i Ruske patrijaršije (najveće) oko autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve (koja je pod Moskvom).

Vaseljenski patrijarh Vartolomej je saopštio da će započeti proces davanja nezavisnosti, odnosno autokefalnosti, crkvi u Ukrajini u odnosu na Rusku pravoslavnu crkvu. 

Ruska pravoslavna crkva potom je, suštinski, prekinula odnose sa Carigradom jer odluku njihovog Sinoda o prihvatanju autokefalnosti ukrajinske crkve doživljava kao "legalizaciju raskola" koja će dovesti do "nepopravljivih posljedica po pravoslavno hrišćanstvo".

"Ovo legalizuje raskol. Svojim djelima, Carigrad je prešao crvenu liniju i katastrofalno podrio jedinstvo pravoslavlja",  rekao je portparol Vladimir Legojda.

Podrivanje ili obnavljanje crkava kojima se zatro trag, pitanje je veliko, jer bi se, nakon Ukrajine, istom scenariju mogli ponadati Makedonci i Crnogorci.

"'Mimo radara' prolazi ono što se dešava sa Ukrajinskom crkvom i sukobom koja može da ima izbiljne političke implikacije. Sve zemlje su sekularne, ali je crkva značajan faktor u njihovim svjetovnim politikama. To je faktor u kom Makedonija i Crna Gora mogu da se porede jer im Srpska pravoslavna crkva osporava autokefalnost. Na tom planu sad može da dođe do nekih zakuvavanja", smatra Jakšić.

Ruski vjerski stručnjak Andrej Desnicki ranije je kazao da "niko ne zna" koliko bi crkvi Moskva izgubila u tom slučaju. Ali, eksperti su saglasni da bi to svakako bio udarac za ruski duhovni autoritet u pravoslavnom svijetu. Imajući u vidu snagu Moskve u Srbiji, to bi se posljedično i na srpskog patrijarha i njegove domete na našem prostoru.

U međuvremenu, ukrajinski političari ne sjede skrštenih ruku - tamošnji parlament je u aprilu podržao zahtjev kijevske crkve patrijarhu Vartolomeju da se crkva vrati pod njegovo duhovno vodstvo.

Slučajno ili ne - Crna Gora opet radi na Zakonu o vjerskim zajednicama kojima se, moguće, predviđa vraćanje svih crkava koje su sagrađene do 1918. godine narodu i državi Crnoj Gori.

M.M.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno subota, 13 oktobar 2018 12:19

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.