Standard.

četvrtak decembar 12

URA za Standard: Odbor za reformu izbornog zakonodavstva više je ličio na rijaliti nego na skupštinsko tijelo

Odbor za reformu izbornog zakonodavstva je blokiran. Demokrate su uslovile DPS da neće se vraćati u odbor, ukoliko se ne povuče Zakon o slobodi vjeroispovjesti iz skupštinske procedure. Iz Građanskog…

195 hits

četvrtak decembar 12

Marković odlučio: Umjesto koktela, donacija Dječjoj bolnici

Vlada Crne Gore ove godine neće organizovati tradicionalni Novogodišnji koktel za funkcionere i goste, odlučio je premijer Duško Marković.

109 hits

četvrtak decembar 12

Radulović: Vrata EU i dalje širom otvorena za Crnu Goru

Države članice Evropske unije, njih devet, inicirale su nove predloge metodologije proširenja koje će Evropska komisija, prema najavama, usvojiti do kraja januara naredne godine, a koji su znatno povoljniji za…

188 hits

srijeda decembar 11

Marković: Pitanje imovine vjerskih zajednica mora biti riješeno, nijedan manastir ili crkva nijesu napadnuti

Odluka Vlade da na javan i transparentan način riješi probleme Montenegro Airlinesa (MA), predlažući zakon Skupštini Crne Gore, predstavlja njen odgovoran odnos prema ovo pitanju, dobru ekonomsku i finansijsku odluku,…

517 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
ponedjeljak, 22 oktobar 2018 14:08

Medojević: Glasali smo za Ustav pod uslovom da se reformiše pravosuđe, ali je ono ostalo batina u rukama Đukanovića

Nakon 11 godina od usvajanja Ustava, ne mogu biti zadovoljan procesima koji su se razvili nakon toga. Umjesto izgradnje Crne Gore kao demokratske, građanske, pravne, socijalne, države i stvaranja politčkih uslova za unutrašnji dijalog i konzenzus oko temeljnih vrijednosti, političkim odlukama DPS-a, SDP-a i manjinskih stranaka, Crna Gora je krenula putem razgradnje i devastacije Ustavne demokratije, saopštio je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević čija je stranka 2007. godine omogućila izglasavanje Ustava u Skupštini Crne Gore.

Medojević je naveo da je postustavnim političkim inženjeringom razvlašćen parlament koji gubi kontrolnu funkciju druge dvije grane vlasti, “produbljuju se podjele oko identitetskih pitanja, etablira se diskriminacija po nacionalnoj i političkoj pripadnosti, nastavlja se rasipanje resursa i besomučna pljačka države”.

“Ustav je u osnovi dobar. PzP je i glasanje za Ustav 2007. godine uslovio neophodnim reformama sistema pravosuđa koje je bilo i ostalo batina u rukama Đukanovića, protiv opozicije . Nažalost, DPS i SDP nisu stali iza svojih obećanja i potpisa i stanje u pravosđu je danas mnogo lošije nego prije usvajanja ustava. Pravosuđe je postalo nezavisno od Skupštine i građana, a još više zavisno od Đukanovića i Markovića, koji preko UDBE i mafije i njihovih kadrovskih rješenja kontrolišu ovaj važan segment vlasti. Osnov suverenosti moderne države, konstituisanje organa državne vlasti na osnovu nespornih rezultata fer i slobodnih izbora je brutalno pogažen serijom pokradenih izbora, posebno predsjedničkih 2013. i parlamentarnih 2016. godine, kada je Đukanović, zloupotrebio tužilaštvo i sudove i organizovao lažni državni udar u cilju pukog očuvanja vlasti, što je Crnu Goru vratilo u vrijeme idoloških čistki, progona neistomišljenika, masovnog kršenja ljudskih prava i sloboda i censure”, navodi se u saopštenju koje je Medojević dostavio Standardu.

Ustav bez demokratije i unutrašnjeg konszensuza o temeljnim vrijednostima društva je, kako ističe lider PzP-a, samo obično parče papira.

“Nažalost, u Crnoj Gori još uvijek vlada duh 1948. godine, crnih kožnih kaputa i jezive poruke slobodnim ljudima da ih može "pojesti mrak" . Ideološki odnos prema Ustavu i zakonima je ostao i dalje u duhu čuvene poruke Josipa Broza da se "ne moramo držati zakona kao pijan plota". Sve dok je zakon sile, iznad sile zakona i sve dok postoje ljudi iznad zakona, Crna Gora neće biti stvarna Ustavna demokratija. PzP je glasao za ustav zato što smo tada 2007 procjenili da je to u interesu konsolidacije tek obnovljene nezavinsoti i korak ka procesu pomirenja i prevazilaženja referendumskih podjela. Kao i tada, kad smo glasali za Ustav, tako i danas , iz isth motiva, smatramo da je vrijeme pokazalo da je nepohodno pristupiti ustavnim promjenama u cilju demokratske konsolidacije i izgradnje novog konsenzusa o Crnoj Gori kao zajedničkoj kući za sve”, poručio Medojević.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.