Standard.

utorak mart 19

Demokrate podržale Albanski forum, ali ne smiju u vlast: "Izgubili bi srpske glasove zbog zastava OVK"

Albanski forum, po svemu sudeći, vršiće vlast u Tuzima u naredne četiri godine, jer je Demokratska Crna Gora odlučila da ih podrži nakon lokalnih izbora u ovoj opštini. Demokrate će…

73 hits

utorak mart 19

Marković: Kao najmanja država regiona predstavljamo mjesto susreta, dijaloga i saradnje

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Kao država koja je čvrsto posvećena multilateralizmu, očuvanju mira i jačanju međusobnog povjerenja, Crna Gora smatra dijalog za neophodni preduslov snaženja partnerstva, kako bi nebrojeni potencijali mogli biti valorizovani u…

17 hits

utorak mart 19

Bošković: Bezbjednost i stabilnost ZB glavni preduslovi za kontinuirani privredni razvoj

Ministar odbrane Predrag Bošković, učestvovao je na Konferenciji posvećenoj razvoju poslovanja u Jugoistočnoj Evropi, koja je održana u Beču, pod pokroviteljstvom Mreže za razvoj poslovanja Jugoistočne Evrope (SEEBDN).

15 hits

utorak mart 19

Đukanović - Krihbaum: Političke borbe voditi u parlamentu

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović sinoć je razgovarao sa Gunterom Krihbaumom, predsjednikom Odbora za EU poslove u njemačkom Bundestagu, koji je ocijenio da su odnosi između dvije zemlje odlični i…

17 hits

 
 
 
 
četvrtak, 08 novembar 2018 17:44

U 2017. sakupljeno preko 250.000 tona komunalnog otpada; Marković: Založiću se za jačanje pritiska na lokalne komunalne službe

Vlada Crne Gore je na 97. sjednici kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, usvojila je Izvještaj o sprovođenju Državnog plana upravljanja otpadom za 2017. godinu.  

Kako je saopšteno iz Vlade, u izvještaju, koji sadrži pregled preduzetih zakonodavnih i drugih aktivnosti navedeno je da dostavljeni podaci ukazuju da je u Crnog Gori u 2017. sakupljeno 254.523 tone komunalnog otpada sa kabastim i tzv. "zelenim" otpadom, što iznosi približno 98 odsto procijenjene količine proizvedenog komunalnog otpada.

Takođe, navedeno je da jedinice lokalne samouprave nijesu organizovale upravljanje neopasnim građevinskim otpadom u skladu sa Zakonom te da je potrebno da jedinice loalne samouprave nastave preduzimanje aktivnosti na popisu neuređenih odlagališta koji bi trebalo da sadrži podatke o lokacijama sa koordinatama, procijenjenim količinama otpada na tim lokacijama, fotografijama i planom sanacije.

"Vlada je ukazala jedinicama lokalne samouprave da je neophodno da na propisan način vode precizne evidencije o otpadu, što je i njihova zakonska obaveza, te da nastave aktivnosti na popisu neuređenih ofdlagališta kao i da organizuju upravljanje neopasnim građevinskim otpadom u skladu sa zakonom", navodi se u saopštenju.

"Ministarstvo održivog razvoja i turizma je zaduženo da u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave, nastavi kontinuirani rad na jačanju ekološke svijesti u mikro sredinama o ekološkim i ekonomskim prednostima pravilnog upravljanja otpadom", saopšteno je iz Vlade.

U diskusiji, u kojoj je, kako se navodi, učestvovalo više članova Vlade, ukazano je na potrebu preduzimanja dodatnih aktivnosti na podizanju svijesti građana o odlaganju otpada. 

Predsjednik Vlade najavio je da će sa predsjednicima opština lično razgovarati na ovu temu i da će se založiti za jačanje pritiska na lokalne komunalne službe kako bi bile revnosnije i djelovale efikasnije.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno četvrtak, 08 novembar 2018 18:07

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.