Standard.

srijeda novembar 21

Da li Vulin govori ono što Vučić ne smije? Janjić: Retorika srpskih političara vodi državu u izolaciju

Izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića “da je Crna Gora uvijek bila protiv Srbije”, nije iznenađujuća s obzirom da je naša država glasala za ulazak Kosova u Interpol i da u…

86 hits

srijeda novembar 21

Velika Britanija i Crna Gora proslavile 140 godina diplomatskih odnosa

Velika Britanija i Crna Gora obilježile su sinoć 140 godina diplomatskih odnosa posebnim prijemom u Forin ofisu u Londonu.

22 hits

srijeda novembar 21

Vučić: Crna Gora je uvijek bila protiv nas

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je Crna Gora uvijek protiv Srbije, što se najbolje manifestovalo jučerašnjim glasanjem za ulazak Kosova u Interpol.

169 hits

srijeda novembar 21

Radulović kandidat DF-a za potpredsjednika Skupštine

Potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović biće kandidat Demokratskog fronta za funkciju potpredsjednika Skupštine i pored protivljenja Demokratske partije socijalista, saznaje Pobjeda.

49 hits

 
 
 
 
četvrtak, 08 novembar 2018 17:44

U 2017. sakupljeno preko 250.000 tona komunalnog otpada; Marković: Založiću se za jačanje pritiska na lokalne komunalne službe

Vlada Crne Gore je na 97. sjednici kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, usvojila je Izvještaj o sprovođenju Državnog plana upravljanja otpadom za 2017. godinu.  

Kako je saopšteno iz Vlade, u izvještaju, koji sadrži pregled preduzetih zakonodavnih i drugih aktivnosti navedeno je da dostavljeni podaci ukazuju da je u Crnog Gori u 2017. sakupljeno 254.523 tone komunalnog otpada sa kabastim i tzv. "zelenim" otpadom, što iznosi približno 98 odsto procijenjene količine proizvedenog komunalnog otpada.

Takođe, navedeno je da jedinice lokalne samouprave nijesu organizovale upravljanje neopasnim građevinskim otpadom u skladu sa Zakonom te da je potrebno da jedinice loalne samouprave nastave preduzimanje aktivnosti na popisu neuređenih odlagališta koji bi trebalo da sadrži podatke o lokacijama sa koordinatama, procijenjenim količinama otpada na tim lokacijama, fotografijama i planom sanacije.

"Vlada je ukazala jedinicama lokalne samouprave da je neophodno da na propisan način vode precizne evidencije o otpadu, što je i njihova zakonska obaveza, te da nastave aktivnosti na popisu neuređenih ofdlagališta kao i da organizuju upravljanje neopasnim građevinskim otpadom u skladu sa zakonom", navodi se u saopštenju.

"Ministarstvo održivog razvoja i turizma je zaduženo da u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave, nastavi kontinuirani rad na jačanju ekološke svijesti u mikro sredinama o ekološkim i ekonomskim prednostima pravilnog upravljanja otpadom", saopšteno je iz Vlade.

U diskusiji, u kojoj je, kako se navodi, učestvovalo više članova Vlade, ukazano je na potrebu preduzimanja dodatnih aktivnosti na podizanju svijesti građana o odlaganju otpada. 

Predsjednik Vlade najavio je da će sa predsjednicima opština lično razgovarati na ovu temu i da će se založiti za jačanje pritiska na lokalne komunalne službe kako bi bile revnosnije i djelovale efikasnije.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno četvrtak, 08 novembar 2018 18:07

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.