Standard.

nedjelja novembar 17

Davor Gjenero: Makronov prijedlog se ne može odnositi na Crnu Goru

Objavljeno u: Politika

by Samir

Inicijativa ,,Mali Šengen“ jasno pokazuje razliku između crnogorskog pristupa pregovorima o članstvu u EU i pristupa Republici Srbiji.

61 hits

nedjelja novembar 17

Kurti: Vučić je Milošević sa drugačijim sredstvima

Objavljeno u: Politika

by Samir

Prijevremeni parlamentarni izbori na Kosovu, održani 6. oktobra ove godine, potvrdili su prognoze većine prištinskih analitičara, koji su tvrdili da će mandatar za sastav nove kosovske vlade biti Albin Kurti,…

56 hits

nedjelja novembar 17

Sekulić: Očekujem dvotrećinsku podršku iako smo odbili tehničku vladu

Objavljeno u: Politika

by Samir

Vjerujem da ćemo imati dvotrećinsku većinu za usvajanje izbornog zakona, bez obzira na to što zahtjev za formiranje tehničke vlade nije prihvaćen, kazao je za Pobjedu Predrag Sekulić, poslanik DPS-a…

55 hits

subota novembar 16

Bešlin: Četnički vojvoda i plagijator nijesu ozbiljna alternativa DPS-u

Objavljeno u: Politika

by Samir

Nema ‘malog Šengena’ bez perspektive mira i dobrosusjedstva, a prihvatanje realnosti o kosovskoj nezavisnosti je prvi korak u tom smjeru, kaže u intervjuu Vikend novinama jedan od najznačajnijih srpskih istoričara…

279 hits

subota novembar 16

EK: Potreban nezavisan odgovor na navode o korupciji

Objavljeno u: Politika

by Samir

Crna Gora je u prvoj polovini ove godine nastavila da primjenjuje akcione planove za Poglavlja 23 i 24 i druga strateška dokumenta, ali je potreban vjerodostojan, nezavisan i efikasan institucionalni…

231 hits

 
 
 
 
četvrtak, 16 novembar 2017 12:28

Vujanović na godišnjoj konferenciji UN: Održivi razvoj temelj napretka

Samo ostvarivanjem globalnog klimatskog cilja i ciljeva održivog razvoja možemo uspostaviti život u saglasju s prirodom, kao temelj napretka i blagostanja budućih generacija, kazao je predsjednik Filip Vujanović na godišnjoj konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama koja se održava u Bonu u SR Njemačkoj.

Vujanović je kazao da ekstremne klimatske promjene, koje kontinuirano i globalno, ugrožavaju kvalitet života i čovječanstva u zajedničkom djelovanju.

„Crna Gora se, bez rezerve i odlučno, tome pridružila. Dala je svoj doprinos kreiranju Pariskog sporazuma, potpisala ga u sjedištu UN i ratifikovala u svojoj Skupštini“, kazao je Vujanović.

Na taj način Crna Gora je prihvatila obavezu da do 2030. smanji emisiju štetnih gasova od 30 odsto u odnosu na 1990.

„Odgovorno izvršavajući svoje obaveze iz Pariskog sporazuma Crna Gora sa punom posvećenošću priprema Treći nacionalni izvještaj o klimatskim promjenama i Drugi dvogodišnji izvještaj o klimatskim promjenama u okviru obaveza Okvirne konvecije UN o klimatskim promjenama. Uspostavlja se Nacionalni sistem za monitoring, izvještavanje i verifikaciju gasova sa efektom staklene bašte. U pripremi je Zakon o zaštiti klime“, kazao je Vujanović.

Predsjednik je kazao da je Crna Gora posvećuje posvećuje pažnju obavještavanju javnosti o klimatskim promjenama, a od naredne godine one će se izučavati kao nastavni predmet u školskom sistemu.

“U okviru Nacionalnog savjeta za održivi razvoj i klimatske promjene, formirana je Radna grupa za klimatske promjene sa eminentnim nacionalnim ekspertima. Ona analizira realizaciju našeg Nacionalno utvrđenog doprinosa. Grna Gora odgovorno sprovodi važne mjere u sektorima energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, saobraćaja i industriji“, poručio je predsjednik države.

Vujanović je uvjeren da će potpisnice Pariskog sporazuma učiniti sve u cilju smanjenja emisije štetnih gasova.

„Moramo učiniti napore da se rast temperature na Planeti zadrži na maksimalno do 1,5 C . Pozivamo na izgradnju klimatski otpornih društava i niskokarborbonskih ekonomija“, kazao je Vujanović.

On je kazao i da je Crna Gora država Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana, čije područje je veoma osjetljivo na uticaj klimatskih promjena.

“Pozivamo na jačanje globalnih finansijskih fondova i snažnije uključivanje privatnog sektora u mitigacione aktivnosti, kako bi se obezbijedila stabilna i dugoročna podrška u transformaciji ka nisko-emisionom društvu, otpornom na klimatske promjene“, naveo je Vujanović.

Crna Gora, kako kaže Vujanović, poziva na jačanje međudržavne saradnje na poljima transfera znanja i tehnologija.

„Samo ostvarivanjem globalnog klimatskog cilja i ostalih ciljeva održivog razvoja možemo uspostaviti život u saglasju s prirodom, kao temelj napretka i blagostanja budućih generacija. Crna Gora daje snažnu podršku uspjehu 23. Konferencije Okvirne Konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama“, zaključio je Vujanović.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.