Standard.

ponedjeljak januar 21

DPS: Uzaludne akrobacije opozicije - zakon jednak za sve

Teško je uzdržati se od podsmijeha i ironije, kad sumiramo reakcije opozicionih stranaka na izlaganje predsjednika DPS, saopšteno je iz DPS-a.

27 hits

utorak januar 22

Sve institucije angažovane na reformama u oblasti vladavine prava

Sve državne institucije su angažovane na ispunjenju reformi u svim oblastima, prvenstveno u vladavini prava, kako bi Crna Gora uskoro mogla dobiti završna mjerila za poglavlja 23 i 24, poručila…

8 hits

ponedjeljak januar 21

Marković - Meta: "Valorizovati zajedničke potencijale"

Crna Gora i Albanija treba u narednom periodu da rade na kvalitetnijoj valorizaciji zajedničkog potencijala, koji postoje u mnogim oblastima poput vodoprivrede, turizma i poljoprivrede, ocijenjeno je na sastanku predsjednika…

22 hits

ponedjeljak januar 21

Đukanović: Apsolutno je netačno da sam od Kneževića tražio novac i netačno je da je on moj prijatelj

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da niko iz DPS-a, a pogotovo ne on, nije zvao vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića i od njega tražio da finansira partiju.

100 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 31 decembar 2018 12:06

Ombudsman: Pozivamo na suzdržavanje od produbljivanja podjela i tenzija

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković izražava zabrinutost i osuđuje izjave kojima se poziva na netrpeljivost i narušava koncept uspostavljenih demokratskih vrijednosti građanskog i multietničkog sklada. Apelujemo na smirivanje tenzija koje se šire komentarisanjem takvih stavova.

Ombudsman: Pozivamo na suzdržavanje od produbljivanja podjela i tenzija FOTO: RTCG

"Prateći aktuelna dešavanja i reakcije nakon glasanja o Predlogu zakona o izmjenama Zakona o javnom redu i miru, u Skupštini Crne Gore, neophodno je ukazati na neprihvatljive i negativne posljedice izražavanja političkih mišljenja kojima se, ističe ombudsman, dovodi u pitanje ustavno pravo poslanika da se opredjeljuje i glasa po sopstvenom uvjerenju", saopštio je ombudsman.

"Ovih dana više puta u izražavanju političkih stavova korišćeni izrazi kao što su: „nepoželjnost pojedinaca na određenoj teritoriji, netrpeljivost, nacionalizam, šovinizam, mržnja“, i sl, što je ozbiljan alarm za reakciju i poziv na očuvanje međunacionalnog poštovanja, suživota i tolerancije, po kojima je crnogorsko društvo prepoznato i služi kao pozitivan primjer", istile se u saopštenju.

Zaštitnik poziva pojedince i grupacije da svoje političko djelovanje prilagode demokratskim vrijednostima, kulturi dijaloga i međusobnom uvažavanju.

"Zalažući se za puno ostvarivanje manjinskih prava svih pripadnika manjinskih naroda i drugih majinskih nacionalnih zajednica, u skladu sa Ustavom i međunarodnim pravom, od političara, kao nosilaca odgovornih funkcija, očekujemo da budu predvodnici demokratije, koncepta vladavine prava i ljudskih prava i sloboda i da u skladu sa tim prilagode svoje istupanje i djelovanje. S obzirom na to da u raznim osjetljvim društvenim i političkim momentima lako dolazi do „zamjene teza“ i zaoštravanja retorike, pozivamo na suzdržavanje od produbljivanja podjela i tenzija, vjerujući da su od njih jači i veći demokratski kapaciteti crnogorskog društva.", dodaje se u saopštenju.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.