Standard.

četvrtak mart 21

Kajošaj predsjednik SO Tuzi

Funkcioner Demokratske unije Albanaca Fadilj Kajošaj izabran je za predsjednika Skupštine opštine Tuzi.

15 hits

četvrtak mart 21

Kajošaj predsjednik SO Tuzi

Objavljeno u: Politika

četvrtak mart 21

SDP: Presuda Karadžiću individualna a ne kazna protiv naroda

Doživotna kazna zatvora na koju je osuđen bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić individulana je, a ne kazna protiv jednog naroda, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP). Potpredsjednik SDP-a Almir Rebronja kazao…

20 hits

četvrtak mart 21

DF: Vlada da odbaci uvredljivo nisku ponudu za kupovinu akcija Instituta u Igalu

Demokratski front pozvao je Vladu da odbaci ponudu crnogorsko-češkog konzorcijuma za kupovinu državnih akcija Instituta Simo Milošević u Igalu kao uvredljivo nisku i neprihvatljivu i tako zaštiti interese države.

14 hits

četvrtak mart 21

"Odupri se 97.000": Protesti su i politički i građanski, opozicija će do subote potpisati sporazum

Organizacioni odbor građanskog pokreta ,,Odupri se 97.000" uputio je "Sporazum o budućnosti" poslanicima opozicije, ističući da očekuju da će svi potpisati do subote. Džemal Perović je, u ime organizacionog odbora, poručio…

44 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 31 decembar 2018 12:06

Ombudsman: Pozivamo na suzdržavanje od produbljivanja podjela i tenzija

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković izražava zabrinutost i osuđuje izjave kojima se poziva na netrpeljivost i narušava koncept uspostavljenih demokratskih vrijednosti građanskog i multietničkog sklada. Apelujemo na smirivanje tenzija koje se šire komentarisanjem takvih stavova.

Ombudsman: Pozivamo na suzdržavanje od produbljivanja podjela i tenzija FOTO: RTCG

"Prateći aktuelna dešavanja i reakcije nakon glasanja o Predlogu zakona o izmjenama Zakona o javnom redu i miru, u Skupštini Crne Gore, neophodno je ukazati na neprihvatljive i negativne posljedice izražavanja političkih mišljenja kojima se, ističe ombudsman, dovodi u pitanje ustavno pravo poslanika da se opredjeljuje i glasa po sopstvenom uvjerenju", saopštio je ombudsman.

"Ovih dana više puta u izražavanju političkih stavova korišćeni izrazi kao što su: „nepoželjnost pojedinaca na određenoj teritoriji, netrpeljivost, nacionalizam, šovinizam, mržnja“, i sl, što je ozbiljan alarm za reakciju i poziv na očuvanje međunacionalnog poštovanja, suživota i tolerancije, po kojima je crnogorsko društvo prepoznato i služi kao pozitivan primjer", istile se u saopštenju.

Zaštitnik poziva pojedince i grupacije da svoje političko djelovanje prilagode demokratskim vrijednostima, kulturi dijaloga i međusobnom uvažavanju.

"Zalažući se za puno ostvarivanje manjinskih prava svih pripadnika manjinskih naroda i drugih majinskih nacionalnih zajednica, u skladu sa Ustavom i međunarodnim pravom, od političara, kao nosilaca odgovornih funkcija, očekujemo da budu predvodnici demokratije, koncepta vladavine prava i ljudskih prava i sloboda i da u skladu sa tim prilagode svoje istupanje i djelovanje. S obzirom na to da u raznim osjetljvim društvenim i političkim momentima lako dolazi do „zamjene teza“ i zaoštravanja retorike, pozivamo na suzdržavanje od produbljivanja podjela i tenzija, vjerujući da su od njih jači i veći demokratski kapaciteti crnogorskog društva.", dodaje se u saopštenju.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.