Standard.

četvrtak jun 13

Vlada: Hvala Vučiću na savjetima, ali Crna Gora sama donosi svoje odluke

Crna Gora nema, niti će imati ambicije da utiče na zakonodavnu aktivnost Srbije, ali nećemo dozvoliti bilo kome pa ni Srbiji da utiče na naše odluke, kazali su Vladi Crne…

96 hits

četvrtak jun 13

Vučić: Zamolićemo Crnu Goru da ne usvaja zakon o slobodi vjeroispovijesti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da izjava njegovog generalnog sekretara Nikole Selakovića o Crnoj Gori nije na fer način prenijeta.

73 hits

četvrtak jun 13

VIDEO: Pavlović u Skupštini izvrijeđao vladajuću stranku: Crna Gora je postojala i prije g****a iz DPS-a

Poslanik Demokratskog fronta Koča Pavlović danas je u Skupštini u toku rasprave sa predsjednikom parlamenta Ivanom Brajovićem brutalno uvrijedio kolege iz Demokratske partije socijalista. On je u toku rasprave sa…

120 hits

četvrtak jun 13

Darmanović otvorio Konzulat CG u Trstu: Potvrda opredjeljenosti da razvijamo sveukupnu saradnju sa Italijom

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović svečano je sinoć otvorio Konzulat Crne Gore u Trstu, na čelu sa počasnim konzulom Svenom Bihlerom.

22 hits

 
 
 
 
petak, 11 januar 2019 07:25

Što je za Dačića i Vučića logično, za DF je izdaja

Dok iz Srbije, sve češće, dolaze inicijativa da predstavnici Srba u Crnoj Gori treba da budu dio vlasti, u Demokratskom frontu to odbijaju i naglašavaju da će ti Srbi biti targetirani kao izdajnici koji to rade zbog fotelja, a ne zbog srpskog naroda u Crnoj Gori, pišu Dnevne novine.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u više navrata je kazao da bi Srbi trebalo da budu dio vladajuće koalicije u Crnoj Gori, a to je ponovio i prije nekoliko dana. Da je to logično ne smatra samo on već i značajan dio zvaničnog Beograda.

Politički analitičar Sergej Sekulović kaže da bi ulazak prosrpske ili srpske nacionalne strukture u vlast, sigurno, s jedne strane, pomogao rješenju nekih važnih pitanja, ali bi istovremeno morali da priznaju i javno zastupaju politiku neupitnosti crnogorske državnosti.

“S jedne strane, može se reći da se s pozicije zvanične politike Beograda igra sistemom ‘dvocijevke’. To nije zvanična politika države Srbije, ali kroz usta visokih zvaničnika vlasti te se teze hronično provlače u javnosti. Takva inicijativa je logična, ako se posmatra politika Srbije vezana sa Srbe u regionu, gdje zvanični Beograd želi da svugdje gdje živi srpski narod bude institucionalno zastupljen i predmet podjele moći, da bi na taj način učestvovao u kreiranju politike i u sredinama gdje živi srpski narod kao manjina ili kao konstitutivan narod, npr. u Bosni i Herecegovini”, kaže Sekulović za Dnevne novine.

Podsjetimo, mediji su objavili i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio na sastanku sa predstavnicima Srba iz Crne Gore koji je održan 5. avgusta prošle godine da ne bi trebalo da odbiju potencijalni poziv vlasti za formiranje neke vrste prelazne vlade u susret parlamentarnim izborima i popisu stanovništva, jer im je to “jedini spas”.

Na drugoj strani jedan od lidera DF-a Milan Knežević, prije dva dana, komentarišući inicijativu Ivice Dačića je rekao da sa Vučićem nije bilo razgovora na tu temu, a ima odgovor i za Dačića.

Očigledno je da Front nastavlja sa stavovima koji građanima saopštavaju da su samo oni legitimni predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori, što dodatno komplikuje situaciju.

Da je sve to komplikovano slaže se i Sergej Sekulović, prema čijoj ocjeni, ako se uzme u obzir crnogorski, unutrašnji, politički kontekst takva situacija je takva zato što se postavlja pitanje ko bi bili Srbi koji bi ulazili u vlast?

Kako kaže, ako se misli na Demokratski front tu postoji prepreka u smislu suđenja koje traje i ono sigurno predstavlja barijeru.

“Da li je to neka nova struktura, isti taj DF nakon izbora, ostaje da se vidi. U kontekstu jedne komplikovane priče, sa više nepoznatih, mora se biti strpljiv i ne smije se izlaziti sa nekim finalnim stavovima. Ukoliko bi takva politička akcija urodila plodom, za očekivati bi bilo da se desi neki politički kompromis”, ocjenjuje Sekulović, koji nije siguran u ostvarenje takve ideje, ali u slučaju da dođe do toga, kako kaže, može doći do novih trenutaka na političkoj sceni Crne Gore.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.