Standard.

ponedjeljak januar 21

DPS: Uzaludne akrobacije opozicije - zakon jednak za sve

Teško je uzdržati se od podsmijeha i ironije, kad sumiramo reakcije opozicionih stranaka na izlaganje predsjednika DPS, saopšteno je iz DPS-a.

28 hits

utorak januar 22

Sve institucije angažovane na reformama u oblasti vladavine prava

Sve državne institucije su angažovane na ispunjenju reformi u svim oblastima, prvenstveno u vladavini prava, kako bi Crna Gora uskoro mogla dobiti završna mjerila za poglavlja 23 i 24, poručila…

8 hits

ponedjeljak januar 21

Marković - Meta: "Valorizovati zajedničke potencijale"

Crna Gora i Albanija treba u narednom periodu da rade na kvalitetnijoj valorizaciji zajedničkog potencijala, koji postoje u mnogim oblastima poput vodoprivrede, turizma i poljoprivrede, ocijenjeno je na sastanku predsjednika…

23 hits

ponedjeljak januar 21

Đukanović: Apsolutno je netačno da sam od Kneževića tražio novac i netačno je da je on moj prijatelj

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da niko iz DPS-a, a pogotovo ne on, nije zvao vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića i od njega tražio da finansira partiju.

101 hits

 
 
 
 
petak, 11 januar 2019 10:00

Abazović za Standard: Slučaj Atlas grupe može da ujedini opoziciju, ali DF mora da odustane od rušilačke politike

Lider GP URA Dritan Abazović kazao je u razgovoru za Standard da je siguran da se vlast u Crnoj Gori može promijeniti ako se opozicija ujedini oko određenih pitanja. Abazović je istakao da ga slučaj sa vlasnikom Atlas grupe Duškom Kneževićem, koji je saopštio da je finansirao kampanju DPS-a, nije iznenadio, kao i da opozicija to treba da iskoristi da bi se ujedinila i prevazišla "svađe koje proizilaze iz vještačkih podjela".

"Sad shvatamo kako DPS dolazi do svojih političkih pobjeda. Sav krupni kapital je vezan za tu partiju i zato je smjenjivost vlasti nasušna potreba. Iako nisam bio iznenađen slučajem Duška Kneževića, bio sam pogođen što nije podignuta kompletna istraga oko ovog slučaja. Ako se sve zadrži na ovome imamo veliki problem, jer institucije ćute na ilegalno finansiranje partije i ulazimo u malignu fazu stvaranja privatne države", rekao je Abazović u razgovoru za Standard.

Opozicija da se ujedini

On je kazao da ovakve teme treba da ujedinjuju opoziciju, a ne da se svađaju oko identitetskih pitanja.

"Opozicija ne treba da ćuti oko ovakvih stvari i ovo treba da bude tema broj jedan oko koje treba raspravljati, umjesto svađanja oko identitetskih pitanja. Ovo nije spektakularna šansa za opoziciju, ali ne trebamo tek tako preći preko ovoga pitanja i trebamo da se bavimo ovakvim aferama, a ne da se svađamo", rekao je Abazović.

Odgovarajući na pitanje de li će se stvari u opoziciji promijeniti i da li će vlast DPS-a moći da bude ugrožena ako se opozicija ujedini, Abazović ističe da je optimista.

"Ali ne možemo imati samo opozicionu retoriku već se mora i djelovati opoziciono. Mi smo nakon formiranja koalicije sa Demokratama postigli da jedna nekredibilna organizacija kao DF izgubi značajno podršku na izborima. Moramo da stvorimo jaku i kredibilnu grupaciju koja će uzeti glasove od vlasti, a ne samo raspodjeljivati opozicione glasove", kazao je Abazović.

DPS i DF sijamski blizanci

Abazović je istakao da se nada da će Demokratksi front prestati da sprovodi svoje jednostrane, antiopozicione aktivnosti, a ako se to ne desi, kako ističe, "ne vidi razlog da koaliciju URA-Demokrate više zovu na razgovore".

druitan2

"DPS i DF su sijamski blizanci, dvije strane iste medalje. Jedni imaju za cilj da ostanu vječno na vlasti a drugi da ostanu vječno dominantni u opoziciji. To je taktika koja ima samo jednu parolu – da se ništa u Crnoj Gori ne promijeni i da imamo svađalačku politiku. URA ne želi da bude dio tog svađalačkog blata. URA želi da se u Crnoj Gori iskristališe normalna građanska alternative, a to ne može ako se stalno potenciraju identitetske podjele i ako jedna retrogradna rušilačka opcija kao što je DF vodi glavnu riječ u opoziciji", rekao je Abazović.

On je istakao da su URA i Demokrate ostali na istim pozicijama u odnosu na ono što su bili zahtjevi 39 poslanika 2016. godine.

"Tada smo ustanovili da treba da bojkotujemo parlament i to je bila jedina tačka spajanja opozicije. Bilo je potpuno nejasno i nekorektno od DF-a da se vrati u parlament i uruši tu tačku spajanja. Ono što je najčudnije je da se protiv njih, kako i sami kažu, vodi najveći progon, a uporno se vraćaju dijalogu sa DPS-om. Mi smo izigrani i mislim da se takve igre više ne mogu igrati niti sa URA-om niti sa našim koalicionim partnerima Demokratama", rekao je Abazović.

Cilj Vlade gašenje insistucija

Govoreći o radu Vlade, kazao je da ima mnogo tema oko kojih može da se polemiše.

"Netačno je da se poboljšao standard građana i da se brinu o sjeveru koji dnevno napusti nekoliko stotina građana, zaštita ekologije nije prioritet a to dokazuje ekološki incident na Tari, zadužujemo se kao država po nepovoljnijim uslovima nego fizička lica. To su samo neki od parametara na koje treba napomenuti. Takođe ova Vlada je jedina na svijetu koja je radila godinu ipo dok je zakonodavni dom - Skupština bio u blokadi. Ako su to ti dobri rezultati onda ne znam koji su loši. Međutim, ako je cilj da se ugase insistucije sistema i da se sva moć skoncentriše u Vladi onda postižu cilj, ali to nije evropska priča niti evropski put", rekao je Abazović.

B. Knežević

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno petak, 11 januar 2019 09:56

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.