Standard.

subota januar 18

SPC ne poštuje Ustav, samim tim ni državne propise

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Kampanju protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti vodi Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori, odnosno arhijereji Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija: budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-hercegovačke i primorske.

135 hits

subota januar 18

Mihailo: U Crnoj Gori može doći do građanskog rata

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo rekao je da u Crnoj Gori lako može doći do građanskog rata, uz ocjenu "da su Srbi remetilački faktor na Balkanu i da bi trebalo…

412 hits

subota januar 18

Vlada demantovala Dačićevu lažnu vijest

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Vlada Crne Gore demantovala je na svom Tviter nalogu tvrdnje prvog potpredsjednika Vlade i ministra inostranih poslova srbije Ivice Dačića, prema kojoj je brat njegovog šefa obezbjeđenja, koji je iz…

190 hits

subota januar 18

Anđušić: Rudoviću lični interes diktira politički stav

Demokratska partija socijalista i njeni koalicioni partneri su već najavili da prijedlog Zakona o izboru poslanika i odbornika, kao i set medijskih zakona treba da posluže za obnavljanje dijaloga vlasti…

50 hits

 
 
 
 
subota, 12 januar 2019 07:49

Nimanbegu: Albanci neće ostati dužni SDP-u zbog neglasanja za moj zakon

Nimanbegu: Albanci neće ostati dužni SDP-u zbog neglasanja za moj zakon FOTO: Skupština

Neglasanje Socijaldemokratske partije SDP za Prijedlog zakona o javnom redu i miru, posebno njihovo oponiranje tom aktu, biće njihova politička hipoteka kod Albanaca. Ponašanje SDP-a tokom rasprave u parlamentu Albanci su shvatili kao odnos, ne prema mom prijedlogu, nego prema našoj zastavi i našim pravima, kazao je u intervjuu Pobjedi Genci Nimanbegu, potpredsjednik Skupštine Crne Gore i poslanik Force.

Nimanbegu je poručio da Albanci neće ostati dužni SDP-u zbog uskraćivanja podrške njegovom prijedlogu i retorike poslanika te partije tokom skupstinške rasprave o predloženom zakonu o javnom redu i miru.

“Parlament je mjesto gdje se predstavljaju različita politička mišljenja, ne samo o budućnosti, veći prošlosti Crne Gore. Ta gledanja kod pojedinih političara daleko su od realnosti i demokratičnosti, većc su često iskrivljena, nedemokratična i štetna po međusobne odnose. Moj prijedlog je, ne samo “demokratičniji” od rješenja koje je opstalo, već je to rješenje koje prepoznaje realnost u Crnoj Gori. Realnost je da se zastave stranih država ističu ispred poslovnih objekata (hotela, restorana, plaža, na motornim vozilima, na motorima) i niko se ne kažnjava za to, što je dobro, ali sada je potrebna mala ispravka niko osim Albanaca koji ističu svoju nacionalnu (narodnu) zastavu. Znači, ne samo što se diskriminiše zastava susjedne države Albanije, NATO saveznice, već se ne poštuje Zakon o nacionalnim simbolima koji dozvoljava slobodnu upotrebu simbola manjinskih naroda u Crnoj Gori”, istakao je NImanbegu.

Prema njegovim riječima prava manjina uređena su Ustavom i zakonima, i definitivno mu je ostavilo gorak utisak da su partije koje su bile bliske manjinama u nedavnoj prošlosti, zauzele pravi gard protiv njegovog rješenja. 

“I to SDP, dok su LP i jedan od poslanika Posebnog kluba (na listi GP URA je dobio glasove) uskratili podršku zakonu, a koji su je dali bilo za dnevni red ili za glasanje u načelu. Po meni, to je samo otkrilo njihovu političku suštinu, a to je da su to crnogorske nacionalne partije, kojima manjine služe za glasove do momenta kada oni procijene da su to “dobri Crnogorci”. Uvjek smo govorili da se na političckoj sceni pojedine partije prikazuju za građanske, a u stvari su nacionalne crnogorske partije. Njima je dovoljna demokratija prema manjinama tada kada su im potrebne za glasove ali sa malo više nacionalnih prava za samo jednu nacionalnu grupu. Tu jasno prepoznajem novodukljanstvo. I pored svega, mislim da je to korak nazad za odnose u Crnoj Gori. Javnost koja je pratila debatu u parlamentu, a nije svoj stav izgradila samo od informacija iz medija, dovoljno je mudra da zaključi da je novodukljanstvo opasno kao i svaki drugi nacionalizam”, ocijenio je Genci Nimanbegu.

Odgovarajući na pitanje kakav je njegov komentar na ocjenu Nika Đeljošaja, predsjednika Albanske alternative, da su oni koji nijesu podržali zakon “Ranko Krivokapić, Raško Konjević i Andrija Popović nepoželjne osobe tamo gdje ćive Albanci” Nimanbegu je rekao da svako ima svoj način na koji će izraziti svoj politički stav i ocijeniti neki događaj.

“Iskaz Đeljošaja neću komentarisati. Ono što je jasno je da će među Albancima neglasanje SDP-a i posebno njihovo oponiranje zakonu, biti njihova politička hipoteka, posebno kod Albanaca. Albanci su ponašanje SDP-a u parlamentu shvatili kao odnos, ne prema mom prijedlogu, nego prema našoj zastavi i našim pravima. Mi ćemo naše sugrađane stalno podsjećati na to. Nećemo SDP-u ostati nimalo dužni. Jezik koji su koristili, recimo, poslanici SDP-a sigurno će naštetiti odnosima njihove partije sa Albancima u Crnoj Gori, jer su koristili lažne argumente, pokazivali patetični patriotizam u napadu na moj zakonski prijedlog. I to riječima da je zakonski prijedlog ponižavajući za crnogorsku zastavu. Te riječi, za kolegu Popovića, bile su okidač za uskraćivanje povjerenja koje su dali i cijenim da njegovo neglasanje je uzrokovano razlozima sličnim, ali ne istim kao SDP-a i ne mogu ih nijednog trenutka porediti. Moram iskazati zahvalnost svim poslanicima koji su glasali za moj prijedlog, koji je dobio, iako nedovoljno, podrsku 40 od 44 prisutna poslanika”, naglasioje Nimanbegu.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.