Standard.

utorak april 23

DF: Nema protesta 9. maja, preuzećemo odgovornost za dešavanja nakon izricanja presude

Na juče održanom sastanku predstavnika opozicije i pokreta Odupri se dogovoreno je da se otkaže protest koji je bio zakazan za 9. maj, na dan izricanja presude Andriji Mandiću i…

37 hits

utorak april 23

Marković sjutra odgovara na pitanja poslanika

Crnogorski premijer Duško Marković sjutra će odgovarati u parlamentu na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.

17 hits

ponedjeljak april 22

Jokić prihvatio predlog SDP-a

.Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić prihvatio je predlog Socijaldemokratske partije (SDP) za raspisivanje lokalnog referenduma na kome bi se Kotorani izjasnili o dogradnji operativne obale Luka Kotor- Luže za vez…

23 hits

ponedjeljak april 22

Jokić prihvatio predlog SDP-a

Objavljeno u: Politika

utorak april 23

Neće biti protesta 9. maja zbog izricanja presude poslanicima DF-a

U Podgorici je sinoć održan sastanak lidera parlamentarne opozicije i predstavnika organizacionog odbora Pokreta "Odupri se 97000", čiji je domaćin bila SNP CG.

33 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 11 februar 2019 08:41

Radulović: Ako institucije reaguju na vrijeme, integracije neće biti ugrožene

Da li će nedavni događaji i afere u Crnoj Gori negativno uticati na dalji tok pregovora sa EU, zavisi od reakcija naših institucija, ali je u značajnoj mjeri uslovljeno i izmijenjenom međunarodnom pozicijom Crne Gore, kazao je u razgovoru za Pobjedu predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović.

“Prvo, Crna Gora je članica NATO-a, svidjelo se to nekome ili ne, i sada se unutrašnji politički procesi u našoj zemlji posmatraju sa značajnim usporenim reaktivnim mehanizmom, uključujući i one reakcije koje dolaze iz zemalja koje su istovremeno i članice EU, ali i samih evropskih institucija”, kazao je Radulović.

To, ističe on, znači da kada se u nekoj zemlji članici NATO-a dešavaju unutrašnji politički problemi, pa čak i snažniji potresi, vrijeme u kojima stižu reakcije iz drugih zemalja članica je značajno duže, jer se uzima u obzir pretpostavka o zajednici vrijednosti, stabilnosti poretka i međusobnog podržavanja država saveznica.

“To vrijeme im daje mogućnost da dobro prouče sve elemente događaja u datoj zemlji i da povuku adekvatne poteze”, ocijenio je Radulović.

Na pitanje što to konkretno znači u slučaju sa Crnom Gorom i nedavnim događajima, Radulović navodi da znači da su se u međuvremenu kod naših partnera iskristalisala jasna i ozbiljna pitanja iz ove cijele situacije, na jednoj strani, dok se na drugoj strani sve više kristališu i neki drugi zaključci koji neće ići u prilog onima koji su očekivali sasvim suprotnu reakciju međunarodne zajednice.

“Kao prvo, iz cijele ove situacije, za međunarodnu zajednicu su važna samo dva pitanja i to ne na istoj skali vrijednosti. Prvo je pitanje vezano za eventualne malverzacije u vezi sa finansiranjem izbornih kampanja i političkih partija, gdje će se očekivati da se i davanja iz tajkunskih džepova, bilo da su u pitanju domaći ili ruski i srpski tajkuni, bilo da se radi o opozicionim ili o vladajućim partijama, dovedu najzad u red i pod jasnu lupu zakonskih organa. To će značiti da svi započeti procesi dobiju svoj sudski epilog i da svi počinioci, za koje se mogu naći neupitni dokazi, budu kažnjeni. Bez obzira da li su iz redova opozicije ili vlasti”, ističe Radulović.

Sa druge strane, dodaje on, mnogo značajnije pitanje je pitanje povjerenja u centralnu ekonomsku instituciju u zemlji, a to je Centralna banka Crne Gore.

“Po onome što se u manje ili više formalnim razgovorima sa međunarodnim subjektima moglo saznati, može se reći da se očekuju radikalne promjene u ovoj instituciji, koja je umjesto sinonima ugleda i stabilnosti ekonomskog poretka u Crnoj Gori, postala simbol za kriminal, korupciju i nepotizam, koji su teško urušili sposobnost ove institucije da proizvede pravovremene reakcije za kontrolu i sankcionisanje nelegalnih aktivnosti u bankarskom i ekonomskom sektoru uopšte”, kazao je Radulović.

U tom smislu, vjeruje da će i premijer Duško Marković i predsjednik Milo Đukanović u relativno skorom periodu, u domenu svojih nadležnosti, preduzeti korake da se krene u sistemske i konkretne kadrovske promjene na svim nivoima u Centralnoj banci.

“Uvjeren sam da su u tome već ohrabreni od strane predstavnika međunarodne zajednice i da će u tom smislu od njih dobiti i punu podršku u skorijoj budućnosti. Ukoliko te reakcije naših institucija dođu na vrijeme, a uvjeren sam da hoće, proces pregovaranja neće biti ugrožen, jer takvih najava nije ni bilo ni od jedne EU institucije”, objasnio je sagovornik Pobjede.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.