Standard.

četvrtak februar 21

Marković i Han otvorili Ministarski sastanak: U CG gradiće se jedna od najvećih solarnih elektrana u Evropi

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je danas u Podgorici, otvarajući Ministarski sastanak o prelasku država Zapadnog Balkana na čistu energiju, da naša energetika u potpunosti dijeli osnovne karakteristike…

42 hits

četvrtak februar 21

Škrijelj: Plasirajući neistene Demokrate dobijaju sitne političke poene

Sa indignacijom odbacujemo tvrdnje Momčila Zekovića, odbornika Demokratske Crne Gore u Skupštini opštine Bar, kao paušalne i kao želju da, plasirajući neistine, dobijaju sitne političke poene,saopštio je kandidat za odbornika…

14 hits

četvrtak februar 21

Završena rasprava o aferi "Koverta", ništa od zajedničkih zaključaka

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Vanredna sjednica Skupštine Crne Gore, na kojoj se raspravljalo o prijedlogu zaključaka povodom afere "Koverta" održana je danas. Prvu vanrednu sjednicu u ovoj godini zakazao je predsjednik parlamenta, Ivan Brajović,…

65 hits

četvrtak februar 21

VIDEO: Aktivisti GP URA prosuli smeće ispred redakcije Dnevnih novina

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Aktivisti GP URA prosuli su veću količnu smeća ispred redakcije Dnevnih novina, izrevoltirani tekstom koji je jutros izašao u tom listu, a kojem se optužuje Jovan Gajević, jedan od organizatora…

69 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 11 februar 2019 19:08

Darmanović: "Njemačka je saveznik, partner i podržavalac daljeg razvoja Crne Gore"

Crna Gora je zahvalna Njemačkoj na kontinuiranoj pomoći ostvarenju naših strateških spoljnopolitičkih prioriteta - punopravnog članstva u NATO i napretka u procesu pristupanja EU, istakao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, tokom sastanka sa njemačkim šefom diplomatije Hajkom Masom u Briselu. Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je ponovio da je posvećenost i predanost Crne Gore ispunjavanju ključnih zadataka Alijanse i kriterijuma za članstvo u EU neupitna.

“U razgovoru sa Masom kazao je i da je za našu državu posebno značajna njemačka politička i ekspertska podrška u ključnim oblastima – vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, reformi pravosudnog sistema, slobodi medija, te jačanju bezbjednosnog i odbrambenog sektora”, navodi se u saopštenju.

Takođe, ukazao je na mogućnost snažnijeg ekonomskog povezivanja, istakavši da je Crna Gora veoma otvorena za veće prisustvo njemačkog kapitala na našem tržištu i punu valorizaciju potencijala za ekonomsku saradnju dvije države.

Mas je, pak, kazao da će Njemačka nastaviti da pruža punu podršku reformskim procesima i integraciji Crne Gore u EU.

“Vaše mjesto je u Evropskoj uniji i ako ovako nastavite, uspjeh na tom putu je siguran”, ocijenio je šef njemačke diplomatije.

Istakao je da Njemačka čvrsto podržava evropsku perpsektivu zemalja regiona te da je, u cilju jačanja stabilnosti cijele Evrope ključno da vrata Unije budu otvorena.

“Zapadni Balkan je sastavni dio Evrope i u tom smislu, podrška Njemačke ja jasna i vrlo snažna”, zaključio je Mas.

Sagovornici su pozdravili sveukupne međudržavne odnose Crne Gore i Njemačke i ukazali na važnost političkog dijaloga na visokom nivou.

Darmanović je danas u Berlinu razgovarao i sa vanjskopolitičkim savjetnikom savezne kancelarke Janom Hekerom.

“Ministar je izrazio uvjerenje da je budućnost Zapadnog Balkana u EU, te naglasio da uspjeh politike proširenja predstavlja osnov dugoročne stabilnosti i bezbjednosti regiona. Takođe, obostrano je ukazano na značaj procesa evropske integracije za dalji razvoj zemalja Zapadnog Balkana”, dodaje se u saopštenju.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.