Standard.

petak avgust 23

Zeleni Evrope u radnoj posjeti Crnoj Gori na poziv URA-e

Delegacija Zelenih Evrope (European Greens) boraviće tokom naredne nedjelje u radnoj posjeti Crnoj Gori a na poziv Građanskog pokreta URA, saopštili su danas iz ove partije.

111 hits

petak avgust 23

Zbog DF-a pukla tikva između Abazovića i Perovića

Lideri pokreta Odupri se i Građanskog pokreta URA Džemal Perović i Dritan Abazović nisu mogli da dogovore sastanak na najvišem nivou ova dva pokreta zbog dijametralno suprotnih stavova po pitanju…

222 hits

petak avgust 23

Poslanici da izmijene izborno zakonodavstvo u cilju ostvarivanja jednakog biračkog prava za sve građane

Grupa građana „Građanska akcija“ pozvala je poslanike Skupštine Crne Gore da izmijene izborno zakonodavstvo, kao i Zakon o izboru odbornika i poslanika i usklade ga sa Ustavom Crne Gore, kako…

113 hits

petak avgust 23

Bulatović: Vlada Crne Gore nije uradila ništa za Budvu

Prvi potpredsjednik opštine Budva i predsjednik budvanskog odbora Crnogorske Vladimir Bulatović poručio je jutros da će DPS postati kredibilna učesnik na političkoj sceni kada se javno odreknu dijela njihovih bivših…

109 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 11 februar 2019 19:08

Darmanović: "Njemačka je saveznik, partner i podržavalac daljeg razvoja Crne Gore"

Crna Gora je zahvalna Njemačkoj na kontinuiranoj pomoći ostvarenju naših strateških spoljnopolitičkih prioriteta - punopravnog članstva u NATO i napretka u procesu pristupanja EU, istakao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, tokom sastanka sa njemačkim šefom diplomatije Hajkom Masom u Briselu. Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je ponovio da je posvećenost i predanost Crne Gore ispunjavanju ključnih zadataka Alijanse i kriterijuma za članstvo u EU neupitna.

“U razgovoru sa Masom kazao je i da je za našu državu posebno značajna njemačka politička i ekspertska podrška u ključnim oblastima – vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, reformi pravosudnog sistema, slobodi medija, te jačanju bezbjednosnog i odbrambenog sektora”, navodi se u saopštenju.

Takođe, ukazao je na mogućnost snažnijeg ekonomskog povezivanja, istakavši da je Crna Gora veoma otvorena za veće prisustvo njemačkog kapitala na našem tržištu i punu valorizaciju potencijala za ekonomsku saradnju dvije države.

Mas je, pak, kazao da će Njemačka nastaviti da pruža punu podršku reformskim procesima i integraciji Crne Gore u EU.

“Vaše mjesto je u Evropskoj uniji i ako ovako nastavite, uspjeh na tom putu je siguran”, ocijenio je šef njemačke diplomatije.

Istakao je da Njemačka čvrsto podržava evropsku perpsektivu zemalja regiona te da je, u cilju jačanja stabilnosti cijele Evrope ključno da vrata Unije budu otvorena.

“Zapadni Balkan je sastavni dio Evrope i u tom smislu, podrška Njemačke ja jasna i vrlo snažna”, zaključio je Mas.

Sagovornici su pozdravili sveukupne međudržavne odnose Crne Gore i Njemačke i ukazali na važnost političkog dijaloga na visokom nivou.

Darmanović je danas u Berlinu razgovarao i sa vanjskopolitičkim savjetnikom savezne kancelarke Janom Hekerom.

“Ministar je izrazio uvjerenje da je budućnost Zapadnog Balkana u EU, te naglasio da uspjeh politike proširenja predstavlja osnov dugoročne stabilnosti i bezbjednosti regiona. Takođe, obostrano je ukazano na značaj procesa evropske integracije za dalji razvoj zemalja Zapadnog Balkana”, dodaje se u saopštenju.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.