Standard.

četvrtak maj 23

SD: Zakon o slobodi vjeroispovijesti u skladu sa najvišim standardima

Socijaldemokrate Crne Gore smatraju da utvrđeni Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti predstavlja važan iskorak u adekvatnom regulisanju ove oblasti.

31 hits

četvrtak maj 23

Za poslaničke zarade u aprilu oko 123 hiljade eura

Skupština Crne Gore za aprilske neto zarade poslanika izdvojila je 123,38 hiljada eura, od čega je opozicionim poslanicima koji su ostali dosljedni bojkotu isplaćeno oko 20 hiljada eura.

15 hits

četvrtak maj 23

Perović do 30. maja mora zakazati sjednicu u Kotoru

Predstavnici pojedinih političkih partija pokušavaju da unesu konfuziju u kotorskom slučaju, ali tu je Zakon o lokalnoj samoupravi potpuno jasan, i predsjednica Skupštine opštine Dragica Perović mora da do 30.…

34 hits

srijeda maj 22

Pejović: SDP nikad iskreno nije podržavala proteste

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Član pokreta "Odupri se" Dejan Pejović reagovao je na saopštenje SDP-a da Demokrate od starta pokušavaju da preuzmu pokret "Odupri se".

52 hits

 
 
 
 
petak, 22 februar 2019 22:07

Krivokapić: Tehnička vlada uz pomoć EU

Predsjednik SDP, Ranko Krivokapić, kazao je da je očekivao inicijativu Evropske unije, kada je uputio poziv za saziv za vanrednu sjednicu, i da evropski komesar za proširenje Johanes Han, nije slučajno u danima vanrednog zasjedanja u Crnoj Gori. 

"Naravno, politika ima puno jezika i simbola, a jedan od tih jezika je i ova dvodnevna posjeta komesara Hana Crnoj Gori", smatra Krivokapić.

Kako je dodao, podsjetio ga je na zajedničko dostignuće, a to je prelazna Vlada 2016. godine.

"Prvog decembra 2015.godine sam bio sa komesarom Hanom i taj roud match koji je doveo poslije nekoliko mjeseci do prve prelazne vlade u Crnoj Gori završili smo u maju mjesecu. To je bio pravi model za mirnu tranziciju u Crnoj Gori. Nažalost državni udar je srušio sve i sada smo na istom mjestu kao negdje u tom decembru 2015. godine. Po nama, rečeno je i komesaru Hanu, moramo proći isti put. Ovaj put mnogo brže", navedeno je saopštenju SDP-a koje potprisuje Krivokapić nakon sastanka sa Hanom.

Imamo zakon koji smo tada donjeli, koji možemo sada malo promjeniti, imamo sporazum, imamo zahtjev SDP da neće biti nikakvih razgovora o izbornim uslovima dok ne bude formirana tehnička vlada, istakao je Krivokapić.

"To je najbolji put za Crnu Goru. To je put da se raščisti mnogo toga na političkoj sceni Crne Gore i da se Crna Gora okupi oko spašavanja ekonomsko - socijalnog stanja. Da se Crna Gora okupi oko istog koncepta a to je Evropska unija i da Crna Gora kao mala zemlja skupi sve kvaliteta što ima u tu tehničku vladu. Želio bih vidjeti kao i tada veliki broj predstavnika građanskog sektora u toj vladi, nevladinog sektora i da zajedno sa Evropskom unijom pokušamo dobiti prve nesporne izbore u Crnoj Gori", naveo je lider Krivokapić.

SDP je, kako je kazao, tada dao ključni doprinos u kreiranju prelazne vlade.

"Sada je spreman sa svojim najdužim međunarodnim iskustvom, najtrajnijim međunarodnim ugledom koji ima jedna partija u Crnoj Gori, biti onaj koji pomaže da do toga dođe što prije. Naravno, ne treba ni od toga pobjeći sa iskustvom sa obje strane, i vlasti i opozicije, da procesi koji budu, budu uz pomoć Evropske unije stabilni, ali da energiju građana, energiju protesta, pretvorimo u novi kvalitet građanske Crne Gore. Protesti su glavna demokratska institucija sada u Crnoj Gori", istakao je on.

"To je najbolji dio Crne Gore i način da dobijemo novi kvalitet u političkom životu Crne Gore. Da se pojavi puna odgovornost svake vlasti. Smjenjivost svake vlasti i opomena za svaku buduću vlast. Da Crna Gora ima oruđa da se nikad ne ponovi autokratija koja će trajati tri decenije", zaključio je Krivokapić.

 

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.