Standard.

subota mart 23

Darmanović: Podržavamo dogovor koji neće proizvesti posljedice

Crna Gora će prihvatiti svaki dogovor koji postignu Kosovo i Srbija, ali ima izvjesnu zabrinutost oko mogućeg rješenja baziranog na korekciji granica, kazao je ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan…

19 hits

subota mart 23

"Da nije bilo Đukanovića Crna Gora bi bila srpska pokrajina sa nekim Dodikom na čelu"

Članstvo Crne Gore u NATO je nepovratan proces, a završetak suđenja za pokušaj terorizma u Podgorici staviće tačku na fantazije o vraćanju Crne Gore u prošlost, kaže u razgovoru za…

113 hits

subota mart 23

Perović: "Očekujemo svih 39 poslanika opozicije sjutra na bini"

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Jedan od organizatora građanskih protesta "Odupri se 97.000", Džemal Perović kazao je nakon večerašnjeg sastanka da sjutra očekuje svih 39 poslanika opozicije na bini u Podgorici. Sastanak opozicije i organizatora protesta…

82 hits

petak mart 22

DF nije došao na sastanak opozicije i organizatora protesta

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Poslanici Demokratskog fronta nijesu večeras došli na sastanak sa organizatorima građanskih protesta "Odupri se 97.000". Džemal Perović, jedan od organizatora protesta, danas je pozvao sve opozicione partije i poslanike na sastanak…

99 hits

 
 
 
 
petak, 22 februar 2019 22:07

Krivokapić: Tehnička vlada uz pomoć EU

Predsjednik SDP, Ranko Krivokapić, kazao je da je očekivao inicijativu Evropske unije, kada je uputio poziv za saziv za vanrednu sjednicu, i da evropski komesar za proširenje Johanes Han, nije slučajno u danima vanrednog zasjedanja u Crnoj Gori. 

"Naravno, politika ima puno jezika i simbola, a jedan od tih jezika je i ova dvodnevna posjeta komesara Hana Crnoj Gori", smatra Krivokapić.

Kako je dodao, podsjetio ga je na zajedničko dostignuće, a to je prelazna Vlada 2016. godine.

"Prvog decembra 2015.godine sam bio sa komesarom Hanom i taj roud match koji je doveo poslije nekoliko mjeseci do prve prelazne vlade u Crnoj Gori završili smo u maju mjesecu. To je bio pravi model za mirnu tranziciju u Crnoj Gori. Nažalost državni udar je srušio sve i sada smo na istom mjestu kao negdje u tom decembru 2015. godine. Po nama, rečeno je i komesaru Hanu, moramo proći isti put. Ovaj put mnogo brže", navedeno je saopštenju SDP-a koje potprisuje Krivokapić nakon sastanka sa Hanom.

Imamo zakon koji smo tada donjeli, koji možemo sada malo promjeniti, imamo sporazum, imamo zahtjev SDP da neće biti nikakvih razgovora o izbornim uslovima dok ne bude formirana tehnička vlada, istakao je Krivokapić.

"To je najbolji put za Crnu Goru. To je put da se raščisti mnogo toga na političkoj sceni Crne Gore i da se Crna Gora okupi oko spašavanja ekonomsko - socijalnog stanja. Da se Crna Gora okupi oko istog koncepta a to je Evropska unija i da Crna Gora kao mala zemlja skupi sve kvaliteta što ima u tu tehničku vladu. Želio bih vidjeti kao i tada veliki broj predstavnika građanskog sektora u toj vladi, nevladinog sektora i da zajedno sa Evropskom unijom pokušamo dobiti prve nesporne izbore u Crnoj Gori", naveo je lider Krivokapić.

SDP je, kako je kazao, tada dao ključni doprinos u kreiranju prelazne vlade.

"Sada je spreman sa svojim najdužim međunarodnim iskustvom, najtrajnijim međunarodnim ugledom koji ima jedna partija u Crnoj Gori, biti onaj koji pomaže da do toga dođe što prije. Naravno, ne treba ni od toga pobjeći sa iskustvom sa obje strane, i vlasti i opozicije, da procesi koji budu, budu uz pomoć Evropske unije stabilni, ali da energiju građana, energiju protesta, pretvorimo u novi kvalitet građanske Crne Gore. Protesti su glavna demokratska institucija sada u Crnoj Gori", istakao je on.

"To je najbolji dio Crne Gore i način da dobijemo novi kvalitet u političkom životu Crne Gore. Da se pojavi puna odgovornost svake vlasti. Smjenjivost svake vlasti i opomena za svaku buduću vlast. Da Crna Gora ima oruđa da se nikad ne ponovi autokratija koja će trajati tri decenije", zaključio je Krivokapić.

 

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.