Standard.

subota oktobar 19

Đukanović: Razočaran sam neotvaranjem pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je da je nemogućnost postizanja dogovora na Evropskom Savjetu o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom "veliko razočarenje za sve nas u regionu".

267 hits

subota oktobar 19

DF: Đukanović stoji iza najnovijih akcija SDT-a

Šef režima Milo Đukanović stoji iza najnovijih akcija Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koje sprovodi kriminalne radnje po ugledu na južnoameričke kartele, koji su se putem korumpiranih tužilaca, izmišljanjem i podmetanjem…

179 hits

subota oktobar 19

Marković: Gradimo modernu Crnu Goru čuvajući vrijednosti i tradiciju

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da je zadatak svih da čuvamo Crnu Goru sa svim vrijednostima koje je krase i da upravo na taj način gradimo modernu…

176 hits

subota oktobar 19

"Ako Balkan ostane na periferiji EU, svaki scenario je moguć"

Ako bude izostalo naredno proširenje, region će se suočiti sa jako lošim scenariom. Imajući u vidu neke vrste latentnih bezbjednosnih prijetnji, plašim se da je nova kriza na Zapadnom Balkanu…

235 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 04 mart 2019 07:25

Server: Nije vrijeme da se Đukanović povuče, nema ko da ga zamijeni

Ne mislim da je vrijeme za predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da podnese ostavku, jer u državi sada ne postoji opozicija koja je pronatovska i koja je proevropska i koja je spremna da preuzme vlast, kaže u izjavi za Pobjedu profesor Univerziteta Džon Hopkins u Vašingtonu Danijel Server komentarišući zahtjeve organizatora protesta “Odupri se 97000“.

Server ipak objašnjava daje realna mogućnost smenjivanja partija na vlasti od vitalnog demokratskog značaja i glavna je karakteristika ozbiljne demokratiie.

“Sada nema prostora da se predsjednik Milo Đukanović povuče jer opozicione snage u Crnoj Gori ne dovode u pitanje samo članstvo u Alijans i ulazak u EU, već i crnogorsku nezavisnost. Smjenjivost vlasti je neophodna i ja bih želio to da vidim, bolje prije nego kasnije. Ja sam to rekao i predsjedniku direktno”, objašnjava Server.

Ističe da svaka promjena vlasti mora da ponudi altenativu.

“To je moja poenta: bez ozbiljnije opozicije koja nije vezana za Moskvu, biće nemoguće za Đukanovića ili njegovu partiju da napuste vlast. Ali, taj dan treba da dođe. Niko ne treba da ostane na vlasti zauvijek. To je već dugo vremena, mada se predsjedniku mora odati priznanje zbog toga što je nekoliko puta napuštao državne funkcije”, kaže on.

server

Server objašnjava da je proces stvaranja ozbiljne opozicije koja nije pod uticajem Kremlja dug proces.

“Ne smatram da bi proces stvaranja proevropske opozicije trebao da sačeka članstvo u Evropskoj uniji. Već tada Crna Go rabi trebalo da bude ozbiljna demokratija. Naravno, za taj proces stvaranja opozicionih snaga, koje se neće oslanjati na Moskvu, će biti potrebne godine. Vrijeme za početak tog procesa je sada. Bitno je naglasiti da oni koji se protive nezavisnosti i članstvu u NATO-u ne mogu činiti tu ozbiljnu proevropsku opoziciju”, poručuje Server.

Posljednji put izmijenjeno ponedjeljak, 04 mart 2019 07:35

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.