Standard.

petak avgust 23

Zeleni Evrope u radnoj posjeti Crnoj Gori na poziv URA-e

Delegacija Zelenih Evrope (European Greens) boraviće tokom naredne nedjelje u radnoj posjeti Crnoj Gori a na poziv Građanskog pokreta URA, saopštili su danas iz ove partije.

167 hits

petak avgust 23

Zbog DF-a pukla tikva između Abazovića i Perovića

Lideri pokreta Odupri se i Građanskog pokreta URA Džemal Perović i Dritan Abazović nisu mogli da dogovore sastanak na najvišem nivou ova dva pokreta zbog dijametralno suprotnih stavova po pitanju…

280 hits

petak avgust 23

Poslanici da izmijene izborno zakonodavstvo u cilju ostvarivanja jednakog biračkog prava za sve građane

Grupa građana „Građanska akcija“ pozvala je poslanike Skupštine Crne Gore da izmijene izborno zakonodavstvo, kao i Zakon o izboru odbornika i poslanika i usklade ga sa Ustavom Crne Gore, kako…

169 hits

petak avgust 23

Bulatović: Vlada Crne Gore nije uradila ništa za Budvu

Prvi potpredsjednik opštine Budva i predsjednik budvanskog odbora Crnogorske Vladimir Bulatović poručio je jutros da će DPS postati kredibilna učesnik na političkoj sceni kada se javno odreknu dijela njihovih bivših…

165 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 04 mart 2019 07:25

Server: Nije vrijeme da se Đukanović povuče, nema ko da ga zamijeni

Ne mislim da je vrijeme za predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da podnese ostavku, jer u državi sada ne postoji opozicija koja je pronatovska i koja je proevropska i koja je spremna da preuzme vlast, kaže u izjavi za Pobjedu profesor Univerziteta Džon Hopkins u Vašingtonu Danijel Server komentarišući zahtjeve organizatora protesta “Odupri se 97000“.

Server ipak objašnjava daje realna mogućnost smenjivanja partija na vlasti od vitalnog demokratskog značaja i glavna je karakteristika ozbiljne demokratiie.

“Sada nema prostora da se predsjednik Milo Đukanović povuče jer opozicione snage u Crnoj Gori ne dovode u pitanje samo članstvo u Alijans i ulazak u EU, već i crnogorsku nezavisnost. Smjenjivost vlasti je neophodna i ja bih želio to da vidim, bolje prije nego kasnije. Ja sam to rekao i predsjedniku direktno”, objašnjava Server.

Ističe da svaka promjena vlasti mora da ponudi altenativu.

“To je moja poenta: bez ozbiljnije opozicije koja nije vezana za Moskvu, biće nemoguće za Đukanovića ili njegovu partiju da napuste vlast. Ali, taj dan treba da dođe. Niko ne treba da ostane na vlasti zauvijek. To je već dugo vremena, mada se predsjedniku mora odati priznanje zbog toga što je nekoliko puta napuštao državne funkcije”, kaže on.

server

Server objašnjava da je proces stvaranja ozbiljne opozicije koja nije pod uticajem Kremlja dug proces.

“Ne smatram da bi proces stvaranja proevropske opozicije trebao da sačeka članstvo u Evropskoj uniji. Već tada Crna Go rabi trebalo da bude ozbiljna demokratija. Naravno, za taj proces stvaranja opozicionih snaga, koje se neće oslanjati na Moskvu, će biti potrebne godine. Vrijeme za početak tog procesa je sada. Bitno je naglasiti da oni koji se protive nezavisnosti i članstvu u NATO-u ne mogu činiti tu ozbiljnu proevropsku opoziciju”, poručuje Server.

Posljednji put izmijenjeno ponedjeljak, 04 mart 2019 07:35

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.