Standard.

utorak jun 18

Front: Sinđelić nije juče prebjegao, u Podgorici je desetak dana

Demokratski front tvrdi da je informacija da je srpski državljanin Aleksandar Sinđelić, svjedok saradnik u slučaju pokušaja terorizma u oktobru 2016. godine prebjegao iz Srbije u Crnu Goru "apsolutno netačna".

121 hits

utorak jun 18

Prava Crna Gora: MVP da se izvini vjernicima SPC i sankcioniše Nikčevićku

Prava Crna Gora najoštrije osuđuje skandalozne stavove savjetnice u ambasadi Crne Gore u Turskoj, Mirne Nikčević.

68 hits

utorak jun 18

Dačić o izjavi savjetnice ambasadora: Ovakve prijetnje mnogo govore o Crnoj Gori

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je huškačkom i sramnom izjavu savjetnice u Ambasadi Crne Gore u Ankari, Mirne Nikčević, piše Tanjug.

83 hits

utorak jun 18

Đukanović: Tuđe ne otimamo, naše ne damo

Crna Gora nema namjeru da otme nijedan metar tuđe teritorije, ali neće dozvoliti da se otima ono što joj pripada, poručio je predsjednik države Milo Đukanović.

84 hits

 
 
 
 
četvrtak, 21 mart 2019 11:37

"Odupri se 97.000": Protesti su i politički i građanski, opozicija će do subote potpisati sporazum

Organizacioni odbor građanskog pokreta ,,Odupri se 97.000" uputio je "Sporazum o budućnosti" poslanicima opozicije, ističući da očekuju da će svi potpisati do subote. Džemal Perović je, u ime organizacionog odbora, poručio da su ovi protesti "politički i građanski jer jedno ide sa drugim" i kazao da "ako režim ne prihvati njihove uslove pritisci će biti sve veći".

"Želja nam je da taj draft Sporazuma o budućnosti bude upućen poslanicima i da na sledeću konferenciju objavimo da su svi potpisali. Mi smo suočeni sa dokazom korupcije i sa zarobljenim sistemom", rekao je Perović.

On je, govoreći o ocjenama da su ovi protesti politički motivisani a ne građanski, kazao da jedno bez drugog ne može.

"Ovi protesti su politički i građanski jer jedno ide sa drugim. Građani u državi uređuju svoje društvo ustvavima i zakonima. Zloupotreba zakona je donijela do katastrofalnog raslojavanja u crnogorskom društvu. Ako neko donosi zakon kojim bratu oprašta milione i donosi zakone koji koriste sinu, onda su građanski i politički zahtjevi potpuno isprepleteni", rekao je Perović.

Istakao je da do subote očekuju odgovor opozicionih partija i da se nada da će svi prihvatiti.

"Ovo je posljednja godina ovog režima i ako vlast ne prihvati naše uslove, pritisci će biti sve veći", rekao je Perović.

Kazao je da očekuje podršku Demokratksog fronta.

"DF je bio na svim protestima i podržavaju nas. Vjerujem da će mudro procijeniti. Takođe, vjerujem da će nam svi iz opozicije do subote pozitivno odgovoriti", kazao je Perović.

On je rekao da se po prvi put posle 30 godina kreće u demokratsku borbu od koje "neće odustati i kreće se u mirnu tranziciju".  Istakao je da ne postoje različite struje u Organizacionom odboru.

,,Mi smo slobodnomisleći ljudi i mi učestvujemo u dijalogu između sebe", kazao je Perović.

On tvrdi da se neće pregovarati o dijelu koji se odnosi na bojkot izbora, parlamenta i spoljnopolitičkim pravcima Crnbe Gore.

“Zašto se sada diže tolika buka kada smo prije tri nedjelje to saopštili sa bine. Ima djelova koji su uzmi ili ostavi, jer ne možemo da se vraćamo nazad oko pitanja kao što je bojkot svih izbora do ispunjenja uslova, a samo nova Vlada može pripremiti prve fer izbore u Crnoj Gori. Nema učešća u skupštini, kada je ona proizašla iz nedemokratskih izbora”, kazao je Perović, navodeći da treba čuvati stabilnost države.

"Svaki napad na ovaj organizacioni odbor neće donijeti dobro režimu", rekao je Perović. Odgovarajući na pitanje da li će se odazvati pozivu premijera Markovića da pregovaraju, on je kazao da ,,dok god se bude pretpostavljalo da iza protesta stoji neko drugi osim Organizacionog odbora neće pregovarati sa Vladom".

Ako vlast ne pristane na njihove zahtjeve, kako navodi, uslijediće nova vrsta pritisaka.

"Pa gdje ćete veći pritisak nego kad se na bini nađe 39 poslanika opozicije", rekao je Perović. 

On je kazao odbjeglom biznismenu Dušku Kneževiću da ne prisvaja proteste, već da nastavi sa razotkrivanjem afera režima.

“Mi cijenimo da on radi odličnu stvar, jer samo on to može kao insajder unutar sistema. On se sam legitimisao kao pokajnik i da je spreman da snosi svoj dio modgovornosti. Mio ga pozivamo da on nastavi u tom dijelu a ne da prisvaja naš protest”, rekao je Perović.

dokum

Osnovne tačke sporazuma, kako su organizatori naveli, su da će se potpisnici zajednički zalagati za formiranje vlade građanskog jedinstva koja će donijeti fer izbore, a na čelu vlade ne može biti neko iz sadašnje vlasti.

Kako su kazali po trećinu vlade činili bi predstavnici sadašnje vlasti, opozicije i građani. Skupštinu i izbore će bojkotovati dok se ne stvore uslovi za fer izbore, a istakli su da ako preuzmu vlast neće mijenjati spoljnopolitičku orjentaciju države.

B.K.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno četvrtak, 21 mart 2019 13:31

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.