Standard.

nedjelja april 21

Kovač: Bez riješenih bilateralnih pitanja nema zelenog svijetla iz EU

Sva otvorena bilateralna pitanja na Zapadnom Balkanu moraju biti riješena. Bez toga ne može i neće biti zelenog svijetla svih država članica Evropske unije za zatvaranje pregovora, rekao je u…

16 hits

nedjelja april 21

Rakočević bez nekretnina, Bogdanović ima dva automobila

Predsjednici poslaničkih klubova u Skupštini Crne Gore pored poslaničkih plata prihode ostvaruju i na osnovu rentiranja nekretnina, rada u radnim tijelima, a većina ima i ušteđevine u bankama.

19 hits

subota april 20

Protest pokreta "Odupri se"! Organizatori poručili Dušku Kneževiću da se ne ruga sa narodom

Organizatori devetog po redu protesta "Odupri se - 97.000", ponovili su večeras ispred Skupštine da traže ostavke čelnih ljudi u državi i menadžmenta RTCG-a, te poručili odbjeglom biznismenu Dušku Kneževiću…

77 hits

subota april 20

Mesić: Crna Gora prebrodila prepreke i najbliža je EU

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić (84) ocijenio je da je Crna Gora prebrodila mnoge prepreke i očekuje da ona bude prva naredna članica Evropske unije, ali i da EU mora biti…

43 hits

 
 
 
 
četvrtak, 21 mart 2019 12:23

SDP: Presuda Karadžiću individualna a ne kazna protiv naroda

Doživotna kazna zatvora na koju je osuđen bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić individulana je, a ne kazna protiv jednog naroda, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP). Potpredsjednik SDP-a Almir Rebronja kazao je da je kaznama ratnim zločincima Radovanu Karadžiću i ranije Ratku Mladiću, jasno pokazano šta civilizovani svijet i međunarodno pravo misle o jednom periodu koji će sigurno ostati crna mrlja balkanskih prostora.

"I ova presuda jeste individulana kazna, a ne kazna protiv jednog naroda. Jasno je da ni jedna izrečena kazna još jednom od genocidnih gospodara ljudskih života u Bosni i Hercegovini (BiH) ne može povratiti ili izliječiti patnje žrtava i njihovih porodica", naveo je Rebronja.

On je ocijenio da makar postoji moralna satisfakcija da će zločinac i još jedan krvnik svoj ostatak života provesti u četiri zida.

Rebronja je rekao da ne treba ni zaboraviti da je kaznom Karadžiću osuđeno i postupanje tadašnjeg ratnog režima koji je stvorio uslove za sprovođenje genocida i ratnih zločina.

"Sigurni smo da i ova presuda pogađa i sve one koji su podržavali tadašnji zločinački sistem, bilo direktno ili indirektno", smatra Rebronja.

On je kazao da je presudom Karadžiću potvrđen i raniji istorijski sud i za one koji su pomagali zločinački sistem i ratne zločince bilo vojno, bilo finansijiski ili medijiski.

"Nadamo se da doživotna robija za genocid i ratni zločin neće ostati samo na tome da je i ovaj balkanski krvnik u zatvoru do kraja života, već ova izrečena kazna treba da pomogne svima u regionu u suočavanju sa istinom kao i da pomogne u emancipaciji građana i društva kao cjeline", rekao je Rebronja.

On je naveo da se nada da će presuda uticati na građenje demokratskog društva kako u BIH i Srbiji tako i u Crnoj Gori, slično kao i poslije Nirnberškog procesa u Njemačkoj koji je pomogao da ta država postane demokratska država.

"Izrečena presuda je jasan znak svim snagama u društvu koje su aktivno učestvovale u sistemu koji je omogućio balkanskom krvniku da počini najveći zločin u modernoj istoriji, da je i njima došao kraj", ocijenio je Rebronja.

On je kazao da je SDP od 1991 godine bila protiv velikosrpske agresije na BIH, jasno ukazivala na istorijsku nepravdu i žestoko se borila protiv tadašnjeg režima koji je aktivno pomagao navedenu zločinačku politiku.

"Nažalost, oni koji su punili tenkove za Srebrenicu i Sarajevo i danas odlučuju o procesima u Crnoj Gori. Ovom presudom smo samo još sigurniji da je i njima istorijska presuda donijeta i samo se čeka zvanična objava", zaključio je Rebronja.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.