Standard.

utorak jun 25

Demokrate, URA i Crnogorska neće rušiti Carevića do kraja ljeta

Dio vladajuće koalicije u Budvi, koju čine Demokrate, Crnogorska i Ura, iako nezadovoljni radom predsjednika opštine Marka Carevića, do kraja ljeta neće rušiti vlast niti insistirati na njegovoj smjeni, piše…

26 hits

ponedjeljak jun 24

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković započeo zvaničnu posjetu Azerbejdžanu

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković jutros je polaganjem vijenaca na spomenik osnivaču modernog Azerbejdžana Hejdaru Alijevu i u memorijalnom spomeniku vječne vatre započeo zvaničnu posjetu Republici Azerbejdžan.

78 hits

ponedjeljak jun 24

Đenero: Nema partnerstva sa Srbijom dok god njene političke elite ne priznaju nezavisnu Crnu Goru

Nema partnerstva sa Srbijom dok god njene političke elite ne priznaju nezavisnu Crnu Goru. Zato sve izjave srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da se smire tenzije nijesu iskrene, dok god srpski…

52 hits

ponedjeljak jun 24

Radulović i Purišić po dva automobila, bez vozila premijer i trojica ministara

Većina ministara u Vladi Crne Gore, osim što po zakonu polaže pravo na upotrebu službenog vozila u službene svrhe, kod kuće najčešće imaju dva ili više automobila, koji se vode…

42 hits

 
 
 
 
nedjelja, 24 mart 2019 08:18

"Protesti legitimni, ali se rezultati izbora moraju poštovati"

Demokratsko je pravo građana Crne Gore i regiona da protestuju, kao što to čine građani u članicama Evropske unije, ali isto tako mora se naglasiti da su u Crnoj Gori održani demokratski izbori i da je predsjednik izabran na demokratskim izborima, a ti rezultati se moraju poštovati, kaže u razgovoru za Pobjedu predsjednik Odbora za EU poslove u njemačkom Bundestagu Ginter Krihbaum.

Odbor za EU poslove, kojim predsjedava sagovornik Pobjede, ima ključnu ulogu u praćenju pregovaračkog procesa zemalja kandidata. Krihbaum kaže da razumije nezadovoljstvo građana, ali naglašava da se Crna Gora kreće utabanom stazom ka Evropskoj uniji i onoga dana kada postane članica građani će osjetiti sve benefite te zajednice vrijednosti, a prvenstveno poboljšanje standarda.

"Protesta ima po cijelom regionu, ali se mora naglasiti da su te vlade i predsjednici izabrani na demokratski način na demokratskim izborima. Rezultati tih izbora se moraju poštovati, ali je demokratsko pravo garađana da protestuju. To se dešava širom Evrope, jer građani nekada nijesu zadovoljni brzinom napretka u ekonomiji ili vladavini prava. Veoma je važno za sve ove države da imaju evropsku perspektivu. Crna Gora je izabrala svoj put i on je duboko utaban i sigurno ide ka EU i postaće članica. Ta Unija štiti građanina i garantuje mu sva prava i slobode. I to su garancije za sve one koji su nezadovoljni i zbog toga protestuju - Crna Gora ide ka EU, ide ka tom boljem standardu", kaže Krihbaum.

Ističe da je napredak u poglavljima 23 i 24 evidentan.

"Čekamo izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru, ali već konstatujemo da je urađeno mnogo na polju vladavine prava a i da nam ostaje još mnogo posla. Napretka ima, jer je dovoljno uporediti Crnu Goru pet godina ranije i danas, niko ne može osporiti da idete naprijed. Naravno stvari se moraju unaprijediti, ali generalno imamo rezulate u vladavini prava i velika je razlika u odosu na to kako je bilo. Možda je korisnije da se ne ravnate po zemljama EU, već da mjerite ono gdje je zemlja bila prije dvije, pet ili deset godina i uporedite sa stanjem danas. Crna Gora je na dobrom putu i duboko sam uvjeren da će ostvariti cilj članstva u EU. I u sferi ekonomije napravite poređenje prije pet godina i sada i vidjećete napredak. Stvari se defintivno kreću u dobrom smjeru", kaže Krihbaum.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.