Standard.

nedjelja april 21

Kovač: Bez riješenih bilateralnih pitanja nema zelenog svijetla iz EU

Sva otvorena bilateralna pitanja na Zapadnom Balkanu moraju biti riješena. Bez toga ne može i neće biti zelenog svijetla svih država članica Evropske unije za zatvaranje pregovora, rekao je u…

16 hits

nedjelja april 21

Rakočević bez nekretnina, Bogdanović ima dva automobila

Predsjednici poslaničkih klubova u Skupštini Crne Gore pored poslaničkih plata prihode ostvaruju i na osnovu rentiranja nekretnina, rada u radnim tijelima, a većina ima i ušteđevine u bankama.

19 hits

subota april 20

Protest pokreta "Odupri se"! Organizatori poručili Dušku Kneževiću da se ne ruga sa narodom

Organizatori devetog po redu protesta "Odupri se - 97.000", ponovili su večeras ispred Skupštine da traže ostavke čelnih ljudi u državi i menadžmenta RTCG-a, te poručili odbjeglom biznismenu Dušku Kneževiću…

77 hits

subota april 20

Mesić: Crna Gora prebrodila prepreke i najbliža je EU

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić (84) ocijenio je da je Crna Gora prebrodila mnoge prepreke i očekuje da ona bude prva naredna članica Evropske unije, ali i da EU mora biti…

43 hits

 
 
 
 
nedjelja, 24 mart 2019 08:18

"Protesti legitimni, ali se rezultati izbora moraju poštovati"

Demokratsko je pravo građana Crne Gore i regiona da protestuju, kao što to čine građani u članicama Evropske unije, ali isto tako mora se naglasiti da su u Crnoj Gori održani demokratski izbori i da je predsjednik izabran na demokratskim izborima, a ti rezultati se moraju poštovati, kaže u razgovoru za Pobjedu predsjednik Odbora za EU poslove u njemačkom Bundestagu Ginter Krihbaum.

Odbor za EU poslove, kojim predsjedava sagovornik Pobjede, ima ključnu ulogu u praćenju pregovaračkog procesa zemalja kandidata. Krihbaum kaže da razumije nezadovoljstvo građana, ali naglašava da se Crna Gora kreće utabanom stazom ka Evropskoj uniji i onoga dana kada postane članica građani će osjetiti sve benefite te zajednice vrijednosti, a prvenstveno poboljšanje standarda.

"Protesta ima po cijelom regionu, ali se mora naglasiti da su te vlade i predsjednici izabrani na demokratski način na demokratskim izborima. Rezultati tih izbora se moraju poštovati, ali je demokratsko pravo garađana da protestuju. To se dešava širom Evrope, jer građani nekada nijesu zadovoljni brzinom napretka u ekonomiji ili vladavini prava. Veoma je važno za sve ove države da imaju evropsku perspektivu. Crna Gora je izabrala svoj put i on je duboko utaban i sigurno ide ka EU i postaće članica. Ta Unija štiti građanina i garantuje mu sva prava i slobode. I to su garancije za sve one koji su nezadovoljni i zbog toga protestuju - Crna Gora ide ka EU, ide ka tom boljem standardu", kaže Krihbaum.

Ističe da je napredak u poglavljima 23 i 24 evidentan.

"Čekamo izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru, ali već konstatujemo da je urađeno mnogo na polju vladavine prava a i da nam ostaje još mnogo posla. Napretka ima, jer je dovoljno uporediti Crnu Goru pet godina ranije i danas, niko ne može osporiti da idete naprijed. Naravno stvari se moraju unaprijediti, ali generalno imamo rezulate u vladavini prava i velika je razlika u odosu na to kako je bilo. Možda je korisnije da se ne ravnate po zemljama EU, već da mjerite ono gdje je zemlja bila prije dvije, pet ili deset godina i uporedite sa stanjem danas. Crna Gora je na dobrom putu i duboko sam uvjeren da će ostvariti cilj članstva u EU. I u sferi ekonomije napravite poređenje prije pet godina i sada i vidjećete napredak. Stvari se defintivno kreću u dobrom smjeru", kaže Krihbaum.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.