Standard.

četvrtak novembar 21

Da li hibridni rat može da nas vrati u 90-te? Crna Gora na meti propagande i sajber napada

Hibridni rat - ovo su riječi koje odzvanjaju u crnogorskoj javnosti već mjesecima čak i godinama, a većina crnogorskih građana ima samo neku blijedu predstavu koliko se realna opasnost krije…

79 hits

četvrtak novembar 21

Marković sa čelnicima Kotora: Puna podrška Vlade za kvalitetniji život građana

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković čestitao je Kotoranima i lokalnom rukovodstvu Dan opštine i kazao da će imati punu podršku Vlade u nastojanjima da unaprijede kvalitet života građana i…

18 hits

četvrtak novembar 21

Opština Budva pravi dvije večere da se ne bi sreli lideri DF-a i Demokrata

Opština Budva će povodom obilježavanja 22. novembra, Dana oslobođenja grada, prirediti dvije odvojene svečane večere u dva luksuzna hotela u Budvi i Petrovcu, kako bi izbjegli neprijatnu situaciju da se…

82 hits

srijeda novembar 20

Marković: Prihvaćena preporuka ASK da se preispita i dopuni važeći okvir kojim je uređena stambena politika

Predsjednik Vlade Duško Marković je, odgovarajući na pitanje Gorana Danilovića u okviru premijerskog sata, saopštio da je Vlada prihvatila inicijativu Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije o potrebi sačinjavanja detaljne analize…

185 hits

 
 
 
 
srijeda, 10 april 2019 13:00

NATO baze - Babaroga kojom Rusi plaše Crnu Goru i zemlje regiona

Baza Bondstil na Kosovu Baza Bondstil na Kosovu

Gotovo po pravilu, svakih nekoliko mjeseci iz međunarodnih ili domaćih političkih krugova krenu spekulacije da će u Crnoj Gori NATO da gradi vojne baze i da će time naša država “izgubiti suverenitet”, biti na meti Rusije, terorista i raznih drugih spoljnih i unutrašnjih neprijatelja. Priče o vojnim bazama kao “baba rogi” kojom se plaše građani Crne Gore, uglavnom se periodično plasiraju iz krugova bliskih Moskvi ili čak direktno iz Kremlja, u delikatnim političkim trenucima po Crnu Goru. Pitanje je da li su ovoga puta usmjerene samo na našu zemlju, ili predstavljaju indirektnu poruku zemljama ragiona - da se ne petljaju sa NATO-om.

Nakon što su domaći političari, anti – NATO aktivisti, ruski zvaničnici posljednjih godina plašili crnogorsku, ali i regionalnu javnost, pričama o NATO bazama u našoj zemlji, na red je došao i sam politički vrh Rusije.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je prije nekoliko dana da će nakon stupanja Crne Gore u NATO “u toj zemlji nići i vojni objekat Alijanse”, kao i da će ubuduće morati da troši dodatan novac na kupovinu američkog oružja.

Postalo dosadno demantovati

Ova vijest se brzinom svjetlosti proširila po regionalnim i domaćim medijima i kao nebrojeno puta prije toga počele su spekulacije kako je “suverenitet Crne Gore ugrožen”, kako će “NATO vojnici moći da rade što požele u našoj zemlji” i “kako ćemo biti maltene okupirani ako nas prije toga ne napadnu Rusija, teroristi ili neko drugi kome se Alijansa zamjerila”.

lavrovle

Lavrov

Ministarstvo odbrane Crne Gore nebrojeno puta demantovalo je ovakve spekulacije. Više izvora iz tog ministarstva i ovoga puta, nezvnično je za Stadnard odbacilo izgradnju NATO baza kao apsurdnu. Istakli su da je ta tema već toliko puta demantovana u zadnjih 10 godina “da je besmisleno o tome više i pričati”.

Čak je i prije dvije godine, kada je priča o bazama bila aktuelizovana od strane Demokratskog fronta čiji su pojedini funkcioneri tvrdili da “je baza Alijanse gotova stvar”, reagovao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je tada izjavio da Alijansa neće imati baze u Crnoj Gori, osim ako ih zvanična Podgorica ne pozove.

“U Crnoj Gori neće biti aktivnosti NATO-a bez konsenzusa crnogorske vade. NATO je samo tamo gdje mu ta zemlja da dobrodošlicu. Nema planova za NATO bazu dok nas ne pozovu”, bio je tada jasan Stoltenberg.

NATO baze upozorenje za druge zemlje regiona?

I pored toga što se već deset godina pominje gradnja NATO baza, do sad se nikad nije javila ni naznaka da će se to dogoditi u Crnoj Gori. Međutim, spkulacije i podgrijavanje atmosfere ne prestaju, pitanje je iz kog razloga?

genadi

Sisojev

Politički analitičar i dopisnik za Balkan u moskovskom Komersantu Genadi Sisojejv, za Standard je kazao da se priče o vojnim bazama pominju još od 2015. i da sada protivnici NATO-a u Crnoj Gori s vremena na vrijeme pokreću ponovo ove iste teze, po automatizmu. On je ipak naglasio da se Crna Gora mnogo manje pominje u Moskvi nego što je to bio slučaj prije ulaska u NATO.

"Ako nijesu uspjeli da nanesu neku štetu prije ulaska Crne Gore u NATO onda je sada to još teže. Rusija ne mjenja svoj stav i tu nema nikakve dileme, ali ovo je više stvar navike i uhodanih anti-NATO kanala i propagandnih klišea" rekao je Sisojev.

On napominje da su ove priče više namjenjene, ne crnogorskoj i makedonskoj javnosti, jer je tu sve riješeno, već drugim zemljama u regionu.

"Srbija, BiH nijesu članice NATO-a i naravno da priča o vojnim bazama služi da se poveća broj protivnika NATO-a u tim zemljama, da se te zmelje zastraše. Neman neke opsnosti po Rusiju od članstva Crne Gore i Makedonije u NATO, ali kad bi Srbija ušla u Alijansu, to bi već bilo ozbiljno. Rusija se čak protivi saradnji Srbije sa NATO", rekao je Sisojev.

Baze ne niču tek tako

Urendik Komersanta je podsjetio da su mediji iz velikog intervjua Lavrova izvukli par rečenica koje se tuču Crne Gore i Makedonije.

"Lavrov je kritikovao referendum i kazao da će se u Crnoj Gori i Makedoniji pojaviti vojni objekti NATO-a, ali nije govorio o bazama. Nakon toga priču je plasirao Sputnjik na srpskom jeziku sa formulacijom da će se praviti baze i to su svi ostali anti-NATO mediji prenijeli i predimnzionirali", rekao je Sisojev.

On je objasnio da svako ko je malo upućen u ova pitanja, zna da vojne baze NATO-a ne niču tek tako.

"Prvo mora da postoji jasno izražen zahtjev same članice NATO-a da se na njenoj teritoriji gradi vojna baza. Evo uzmite primjer Albanije, ona je tražila da se na njenoj teritoriji gradi beza, ali evo već dvije godine Alijansa nije odgovorila Albaniji i ne zna se da li će se uopšte graditi. A zamislite tek u Crnoj Gori i Makedoniji koje nijesu ni pokretale pitanje vojnih baza", rekao je Sisojev.

Kada je u pitanju tvrdnja Lavrova da će Crna Gora morati da kupuje američko oružje, Sisojev ističe:

"Što se tiče kupovine oružja - to je tržište, kod koga je bolje i jeftinije kod njega će se kupovati".

B. Knežević

Posljednji put izmijenjeno srijeda, 10 april 2019 13:26

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.