Standard.

četvrtak jun 13

Vlada: Hvala Vučiću na savjetima, ali Crna Gora sama donosi svoje odluke

Crna Gora nema, niti će imati ambicije da utiče na zakonodavnu aktivnost Srbije, ali nećemo dozvoliti bilo kome pa ni Srbiji da utiče na naše odluke, kazali su Vladi Crne…

96 hits

četvrtak jun 13

Vučić: Zamolićemo Crnu Goru da ne usvaja zakon o slobodi vjeroispovijesti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da izjava njegovog generalnog sekretara Nikole Selakovića o Crnoj Gori nije na fer način prenijeta.

73 hits

četvrtak jun 13

VIDEO: Pavlović u Skupštini izvrijeđao vladajuću stranku: Crna Gora je postojala i prije g****a iz DPS-a

Poslanik Demokratskog fronta Koča Pavlović danas je u Skupštini u toku rasprave sa predsjednikom parlamenta Ivanom Brajovićem brutalno uvrijedio kolege iz Demokratske partije socijalista. On je u toku rasprave sa…

120 hits

četvrtak jun 13

Darmanović otvorio Konzulat CG u Trstu: Potvrda opredjeljenosti da razvijamo sveukupnu saradnju sa Italijom

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović svečano je sinoć otvorio Konzulat Crne Gore u Trstu, na čelu sa počasnim konzulom Svenom Bihlerom.

22 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 15 april 2019 07:02

Bošković: Protesti imaju najsnažniji ton političke obojenosti

Prvi čovjek resora odbrane Predrag Bošković govoreći o protestima, te povezanosti “nezadovoljstva građana” u Tirani, Beogradu i Podgorici, kaže u intervjuu za Dnevne novine da oni u Crnoj Gori imaju najsnažniji ton političke obojenosti i ponajmanje naklonosti nacionalnim vrijednostima i identitetu. Bošković je uvjeren i da se problemi u okruženju ne mogu reflektovati na Crnu Goru, kako zbog uređenosti institucija sistema, tako i zbog činjenice da smo dio Sjevernoatlantskog saveza.

Bezbjednosni izazovi u regionu su, ističe on, identični onima sa kojima se suočava šira međunarodna zajednica hibridne prijetnje, migracije i nasilni ekstremizam.

“U slučaju Crne Gore, hibridne prijetnje su najizraženije i zahtijevaju najveću posvećenost. Međutim, kroz odlučnu politiku i snažnu podršku saveznika i partnera, Crna Gora uspijeva da na adekvatan način odoli svim spoljnim uticajima i štetnim metodama kojim pribjegavaju njihovi tvorci. Svakako da tome najviše doprinosi činjenica da smo od juna 2017. godine dio najmodernijeg vojno-političkog saveza današnjice. Uvjeren sam da se problemi u okruženju ne mogu reflektovati na Crnu Goru, kako zbog uređenosti institucija sistema, tako i zbog činjenice da smo dio Sjevernoatlantskog saveza”, kazao je Bošković.

Nakon Tirane i Beograda, i u Podgorici su aktuelni protesti. Traže se ostavke i vlada građanskog jedinstva. Bošković proteste u Podgorici vidi kao legitiman vid izraza nezadovoljstva, ukoliko protiču u mirnim i demokratskim okolnostima i bez upliva raznih političkih interesa sa strane.

“Međutim, u datom primjeru izostaju konkretni socijalni zahtjevi, te samim tim se gubi i karakteristika građanskih protesta. Protesti u Crnoj Gori, čini se, imaju najsnažniji ton političke obojenosti i ponajmanje naklonosti nacionalnim vrijednostima i identitetu, te stoga na našim ulicama subotom nije bilo niti jedne nacionalne zastave, što nije slučaj u Beogradu ili Tirani”, kazao je Bošković.

Ministar odbrane je kazao i da je naša zemlja već u prvoj godini članstva imala za 250 odsto veći priliv direktnih stranih investicija iz zemalja članica NATO, ali i da je planirano da resor kojim rukovodi tokom 2019. ostvari prihod do pet miliona eura od prodaje viška naoružanja.

“Konkretan primjer NATO sistema kolektivne bezbjednosti je zaštita našeg vazdušnog prostora od strane NATO saveznika. Govorim o misiji AIR policing, koja je počela na godišnjicu članstva u Alijansi. Tu misiju za naše potrebe obavljaju Italija i Grčka, po modelu koji se već primjenjuje na vazdušni prostor Albanije i koji se pokazao vrlo efikasnim”, kazao je Bošković.

Drugo, dodaje on, članstvo omogućava Crnoj Gori da ravnopravno učestvuje u procesu kreiranja globalne bezbjednosne politike, da odlučuje o ciljevima od zajedničkog interesa i sredstvima pomoću kojih će se oni postići.

“Crna Gora članstvom u Alijansi zadržava svoj puni suverenitet jer taj savez ne može donijeti odluku koja bi bila u suprotnosti ili protiv nacionalnih interesa neke od saveznica. Članstvom se ne gubi ništa, jer se odluke donose konsenzusom, a aktivnosti su vođene principom solidarnosti”, naveo je Bošković.

Region je i dalje pun neriješenih pitanja i samim tim pun izazova. Bošković je uvjeren da se problemi u okruženju ne mogu reflektovati na Crnu Goru.

“Istorijski dogovor između Republike Sjeverne Makedonije i Grčke je najbolji dokaz da ne postoje „nerješivi” problemi, već da je za rješavanje određenih pitanja potrebna jasna i odlučna politika i dovoljno hrabri lideri da tu politiku sprovedu. Uvjeren sam da su evropske i evroatlantske integracije zemalja Zapadnog Balkana najbolji garant stabilnosti ovog regiona, a integracijski procesi doveli bi do mogućnosti mirnog rješavanja otvorenih pitanja. Crna Gora je suverena i nezavisna država i veliki zagovornik politike otvorenih vrata, ali prihvata i drugačija mišljenja. Budući da su većina zemalja regiona zagovornici i učesnici u zajedničkim misijama pod okriljem NATO-a, EU-a ili UN-a, odnosno da su im slični vodeći spoljnopolitički interesi, nema prostora za bojazan za negativne refleksije na mikro nivou”, uvjeren je Bošković.

 

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.