Standard.

petak januar 17

Vlada se bira na izborima, a ne na litijama

Mitropolit Amfilohije izjavio je pred crnogorskim građanima i vjerujućim narodom u Tivtu da Vladu treba srušiti ako ne povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica,…

293 hits

petak januar 17

Tabak: Predizborna godina idealna je za hibridne napade, država da pojača odbranu

Objavljeno u: Politika

by Lejla

Predsjedavajući vojnog komiteta NATO, maršal Stjuart Pič, kazao je da se Alijansa direktno suočava sa nastojanjima ruskih hibridnih napada, zbog čega su, kako je kazao, odlučili da u Crnu Goru…

70 hits

petak januar 17

Todorović: Crna Gora da pokaže odlučnost u odbrani crnogorskih interesa

Objavljeno u: Politika

by Lejla

Vlada bi trebalo da pokaže još jaču odlučnost i nepopustljivost u odbrani svojih interesa u jeku anticrnogorske kampanje koja se vodi ovih dana u Srbiji, kazao je slikar Rajko Todorovic,…

97 hits

petak januar 17

Mitrić: Izjava Amfilohija najviše šteti crkvi"

Objavljeno u: Politika

by Lejla

Bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić, saopštio je za TVCG, da je izjava mitropolita Amfilohija da ako se Zakon ne povuče, Vladu treba srušiti, politička i da najviše šteti crkvi.…

128 hits

 
 
 
 
nedjelja, 03 decembar 2017 07:27

Svi direktori i sekretari: Bošnjaci za godinu zaposlili sve do trećeg koljena

Bošnjačka stranka definitivno je apsolutni rekorder kada je u pitanju broj zaposlenih članova uže i šire porodice funkcionera te partije u državnim preduzećima od parlamentarnih izbora 2016. godine do danas. Nije poznato koliko BS-u procentualno pripada u raspodjeli koalicionog kolača na vlasti, ali je činjenica da se broj funkcija koje pokrivaju kadrovi te partije i na državnom i na lokalnom nivou konstantno uvećava, piše Dan.

Paralelno s tim, uvećava se i broj srodnika funkcionera BS-a na brojnim pozicijama u državi. Samo je na poslednjoj sjednici Vlade donijeto pet rješenja o postavljanju predstavnika BS-a na razna rukovodeća mjesta.

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović je potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj. Njegov bliski rođak Irfan Husović od prije dva dana je član Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore. On je proteklih mjeseci bio vršilac dužnosti člana odbora IRF-a, a na toj poziciji je zamijenio partijskog kolegu Jonuza Mujevića, koji je izabran za izvršnog direktora Monteputa.

Jonuzova supruga Bnida direktor je Sektora za zaštitu i zdravlje na radu u Centru za ekotoksikološka istraživanja (CETI).

Husovićeva kćerka Sanra Dacić odrađuje pripravnički staž u Centralnoj banci Crne Gore, a donedavno je bila zaposlena u preduzeću "Sanes, čiji je izvršni direktor njen brat Enes.

Potpredsjednik BS-a Kemal Purišić izabran je za ministra rada i socijalnog staranja. Drugi potpredsjednik stranke Munib Ličina šef je BS-a Bar i odbornik u barskom parlamentu, a njegova supruga Sanela je potpredsjednica Skupštine opštine Bar.

Potpredsjednik BS-a Nedžad Drešević poslanik je Bošnjačke sranke u Skupštini Crne Gore, a njegova supruga Alma Drešević je direktorica Direktorijata za zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja. Potpredsjednik BS-a Osman Nurković ministar je saobraćaja i pomorstva u Vladi Crne Gore.

Svi članovi Predsjedništva BS-a su na visokim državnim funkcijama.

Suljo Mustafić je direktor Zavoda za zapošljavanje, Asmir Pepić je savjetnik Rafeta Husovića u Vladi, a prethodno je bio na čelu Komisije za raspodjelu sredstava od igara na sreću, dok je Kenana Strujić nedavno imenovana za direktora Doma starih Pljevlja.

Mersudin Gredić je sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava, a Almer Kalač je direktor Direkcije javnih radova.

Poslanik Ervin Ibrahimović nalazi se u vrhu stranačkih funkcionera koji su nakon sklapanja koalicije sa DPS-om u državnim preduzećima zaposlili članove uže porodice. Njegova supruga Nisera krajem avgusta je postala v.d. pomoćnika direktora Sektora za zaštitu djelatnosti od javnog interesa u Upravi za inspekcijske poslove, čiji direktor je Alija Košuta, takođe kadar BS-a.

U julu ove godine, Ervinov brat Mirsad Ibrahimović postavljen je na mjesto v.d. generalnog direktora Direktorata za državne puteve u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, a Vlada ga je u četvrtak imenovala za generalnog direktora tog direktorata. Sestra poslanika BS-a Aida Ibrahimović zaposlena je u Ekotoksikološkom zavodu (CETI).

S obzirom na stranačko i rodbinsko zapošljavanje i preraspodjelu odgovornih funkcija u državi, moglo bi se zaključiti da je jedini spas za Crnu Goru to što nemamo nuklearnu elektranu, kako to nedavno reče jedan tviteraš.

Gradonačelnik Rožaja angažovao familiju

Potezi funkcionera Bošnjačke stranke Ejupa Nurkovića, gradonačelnika Rožaja, smatraju se najdrastičnijim primjerom nepotizma, i to ne samo na lokalnom nivou. On je angažovao gotovo sve članove uže porodice.

Opozicija je u više navrata upozoravala na klasični nepotizam u Rožajama, ali to nije spriječilo odbornike u gradskom parlamentu da Ejupovu kćerku Dženitu Kurtagić izaberu za vršioca dužnosti direktora JU Dnevni centar.

Dženitin suprug, a Ejupov zet Emir Kurtagić vršilac je dužnosti direktora Agencije za projektovanje i razvoj Rožaja. Sin gradonačelnika Rožaja Dženis Nurković je menadžer ski-centra Dajla", a knjigovodstvena agencija Baepse, čiji je vlasnik supruga gradonačelnika Rožaja Hadija Nurković, vodi knjige za opštinske ustanove.

Svi direktori i sekretari

Vlada je prije dva dana imenovala Adisa Pepića za sekretara Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Kabinet Duška Markovića je na istoj sjednici imenovao Eminu Mujević Karu, takođe kadar BS-a, za generalnu direktoricu Direktorata za međunarodnu saradnju i EU fondove u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

Vlada je ranije imenovala funkcionera BS-a Rešada Sijarića za direktora Zavoda za školstvo, a njegovog partijskog kolegu Eldina Mucovića za direktora sektora za Željeznički prevoz. Kadar BS-a Hasim Dacić postavljen je na čelo Željezničke infrastrukture, dok je Safet Kočan u septembru izabran za direktora Uprave za pomorsku bezbjednost.

Član GO BS-a Elvisa Redžematović je sekretar Gradske opštine Tuzi.

1 komentar

  • Link komentara ahmed nedjelja, 03 decembar 2017 11:22 napisao/la ahmed

    Na zalost, pored zaista dobrih rezultata BS ostvarenih na polju afirmacije Bosnjaka uopste ali i na popravljanju stanja po pitanju procentualne zastupljenosti Bosnjaka u drzavnim organima, preduzecima ciji je osnivac i vlasnik drzava kao i na visokim funkcijama u vlasti, trend familijarizacije stranke od strane pojedinih njenih funkcionera, posebno u Rozajama od strane gradonacelnika Nurkovica i u Baru od strane Predsjednika OO Licine Muniba i njegove supruge prijeti da jednu zaista lijepu pricu pretvori u njenu suprostnost.
    Zato bi bilo lijepo da se celnici BS dozovu pameti i to sprijece sto prije jer je BS nesto sto bi trebalo da ucini Bosnjake ravnopravnijim sa ostalim narodima u CG a nije i ne smije se pretvoriti u stranku za zadovoljavanje ambicija neostvarenih andrijevicko - barskoh nevjesta ili za udomljavanje cijelih porodica na direktorske funkcije.
    Ne znam zasto se ne postavi pitanje sta je uradila potpredsjednica optine Bar za Bosnjake Bara i kojim je to rezultatom porodica Licina zaduzila stranku da ih tako udomi ili cime je to Ejup Nurkovic zaduzio Rozaje da mi sva djeca budu Direktori.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.