Standard.

petak januar 17

Vlada se bira na izborima, a ne na litijama

Mitropolit Amfilohije izjavio je pred crnogorskim građanima i vjerujućim narodom u Tivtu da Vladu treba srušiti ako ne povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica,…

303 hits

petak januar 17

Tabak: Predizborna godina idealna je za hibridne napade, država da pojača odbranu

Objavljeno u: Politika

by Lejla

Predsjedavajući vojnog komiteta NATO, maršal Stjuart Pič, kazao je da se Alijansa direktno suočava sa nastojanjima ruskih hibridnih napada, zbog čega su, kako je kazao, odlučili da u Crnu Goru…

76 hits

petak januar 17

Todorović: Crna Gora da pokaže odlučnost u odbrani crnogorskih interesa

Objavljeno u: Politika

by Lejla

Vlada bi trebalo da pokaže još jaču odlučnost i nepopustljivost u odbrani svojih interesa u jeku anticrnogorske kampanje koja se vodi ovih dana u Srbiji, kazao je slikar Rajko Todorovic,…

104 hits

petak januar 17

Mitrić: Izjava Amfilohija najviše šteti crkvi"

Objavljeno u: Politika

by Lejla

Bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić, saopštio je za TVCG, da je izjava mitropolita Amfilohija da ako se Zakon ne povuče, Vladu treba srušiti, politička i da najviše šteti crkvi.…

142 hits

 
 
 
 
nedjelja, 03 decembar 2017 17:28

URA podnijela dvije žalbe Ustavnom sudu: Tvrde da je prikrivena pljačka izbora u Mojkovcu

Mikić Mikić

Građanski pokret URA danas je, poštujući zakonske rokove, elektronskim putem podnio dvije žalbe Ustavnom sudu Crne Gore na rješenja Državne izborne komisije koja se odnose na lokalne izbore u Mojkovcu, saopšteno je iz te partije.

Prva žalba koju su podnijeli, kako je pojasnio izvršni direktor pokreta URA Zoran Mikić, odnosi se na rješenje Državne izborne komisije broj 408/2 kojim se neosnovano odbija Prigovor Građanskog pokreta URA na Rješenje Opštinske izborne komisije koja je onemogućila imenovanje opunomoćenog predstavnika liste GP URA u prošireni sastav Opštinske izborne komisije.

Mikić navodi da su ove institucije neosnovano odbile zahtjeve URA-e, i tvrdi da su selektivno primjenjivale Zakon o izboru odbornika i poslanika.

Svoje tvrdnje iz URA-e potrepljuju podacima da je Državna izborna komisija za vrijeme oktobarskih parlamentarnih izbora 2016. godine na dan izbora imenovala jednog predstavnika u prošireni sastav DIK-a, a još 3 predstavnika nakon parlamentarnih izbora, što je potvrđeno Rješenjima DIK-a i navedeno u finalnom izvještaju CEMI-a o građanskom nadgledanju pralamentarnih i lokalnih izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine.

Ovdje imamo očiglednu situaciju da DIK u periodu od godinu dana zauzima potpuno različite stavove za istu pravnu stvar. Odbijajući naš zahtjev OIK Mojkovac i Državna izborna komisija grubo su prekršili odredbe člana 26 Zakona o izboru odbornika i poslanika i poslali poruku da zakon nije isti za sve i da se selektivno primjenjuje u zavisnosti od situacija do situacije kako odgovara vladajućim strukturama“, naveo je Mikić.

Druga žalba koju su podnijeli Ustavnom sudu se odnosi na rješenje Državne izborne komisije o odbijanju Prigovora na regularnost izbora koju je DIK-u 30.11.2017. godine podnio nosialac izborne liste GP URA na izborima u Mojkovcu mr Ivan Ašanin.

Iz URA-e su posebno naglasili odredebe člana 2 Ustava Crne Gore u kojem je propisano da:„Građanin vlast ostvaruje neposredno i preko slobodno izabranih predstavnika. Ne može se uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa zakonom.“, kao i odredbe člana 45, stav 4 Ustava Crne Gore u kojem se kaže:“Izbori su slobodni i neposredni, a glasanje je tajno”.

Imajući u vidu član 110 stav 2 Zakona o izboru odbornika, kao i odredbe člana 97 stav 1 Zakona o Ustavnom sudu, u drugoj tužbi, tražili smo od Ustavnog suda da poništi Rješenje Državne izborne komisije broj 409/2 i usvoji Prigovor na regularnost izbora koji je Državnoj izbornoj komisiji 30.11.2017. godine podnio Građanski pokret URA – odnosno ovlašćeni predstavnik izborne liste mr Ivan Ašanin“, precizirao je Mikić.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.