Standard.

nedjelja januar 19

Amfilohije za Standard: Vlast će o temeljnom ugovoru pregovarati sa mnom, a ne sa beogradskom Patrijaršijom

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Mitropolit crnogrsko-primorski Amfilohije rekao je u izjavi za portal Standard da će eventualne pregovore o temeljnom ugovoru, vlast u Crnoj Gori voditi sa njim, a ne sa beogradskom Patrijaršijom. On…

1746 hits

nedjelja januar 19

Đukanović: Nećemo povući zakon, Vučić ima otvoren poziv da dođe u Crnu Goru

Objavljeno u: Politika

by Samir

Crna Gora neće povući zakon o slobodi vjeroispovesti, poručuje predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović u ekskluzivnom intervju za Tanjug.

269 hits

subota januar 18

SPC ne poštuje Ustav, samim tim ni državne propise

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Kampanju protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti vodi Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori, odnosno arhijereji Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija: budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-hercegovačke i primorske.

167 hits

nedjelja januar 19

Mugoša: Građanima je jasno ko je za kompromis

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Ne mislimo da su rješenja u Prijedlogu zakona o izboru poslanika i odbornika idealna, ali smo sigurni da predstavljaju više nego dobru platformu za dalji dijalog, rekao je u razgovori…

231 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
ponedjeljak, 04 decembar 2017 07:10

Server: Bondstil ne može zamjeniti Avijano

Izvještaj Atlantskog savjeta je kompetentna analiza o mnogim izazovima na Balkanu, ali nije nova američka strategija za region. Nama u stvari nova strategija i ne treba. Samo treba da odradimo ono što smo usvojili 2000. godine, da sve zemlje regiona uđu u NATO ili EU što je brže moguće kaže u izjavi za Pobjedu profesor na američkom Univerzitetu Džons Hopkins i ekspert za Balkan Danijel Server.

 

Ističe da se slaže sa velikim djelovima Izvještaja i da podržava tezu da SAD mora da ima aktivniji pristup na Balkanu s obzirom da EU nije uspjela da riješi neka ključna pitanja.

"Ja bih bio spreman da razmotrim stalno američko vojno prisustvo u Jugoistočnoj Evropi, ali ne mogu da se složim da je ,,kamp Bondstil na Kosovu idealan za tu svrhu“. Tamo nema 10.000 metara piste, koja je neophodna za američke standarde, a izgradnja nove će biti teška s obzirom na topografiju. Takođe, nema ni potrebe za novom jer za F-16 je dovoljno blizu i baza Avijano. Što je još važnije: američka baza gdje god da je trebalo bi da posluži za američke svrhe, koje su u velikoj mjeri usmjerene na Bliski istok i Sjevernu Afriku", poručuje Server.

On objašnjava da je približavanje sa Srbijom već posebna priča.

"Od vremena kada je poražen Slobodan Milošević na izborima slušam priče da SAD neće blisku saradnju sa Srbijom. Istina je da je Vašington brzo počeo normalizaciju odnosa nakon toga, uklanjanje sankcija i pokretanje saradnje na širokom spektru pitanja. Iz američke perspektive, današnje prepreke za približavanje su na srpskoj strani. Atlantski savjet pominje teškoće u odnosima Srbije sa Rusijom, ali to nije jedina barijera. Postoje i druge: ograničenja Beograda vezano za medije, neuspjeh da se uspostavi istinski nezavisno sudstvo, otpor da se procesuiraju odgovorni za ratne zločine i spori pristup normalizacije odnosa sa Kosovom. Došlo je do ozbiljnog nazadovanja na nekoliko od ovih pitanja u posljednjih nekoliko godina, što otežava za predsjednika SAD ili potpredsjednika da prihvate Srbiju kao prijatelja", poručuje Server.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.