Standard.

nedjelja januar 19

Amfilohije za Standard: Vlast će o temeljnom ugovoru pregovarati sa mnom, a ne sa beogradskom Patrijaršijom

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Mitropolit crnogrsko-primorski Amfilohije rekao je u izjavi za portal Standard da će eventualne pregovore o temeljnom ugovoru, vlast u Crnoj Gori voditi sa njim, a ne sa beogradskom Patrijaršijom. On…

1732 hits

nedjelja januar 19

Đukanović: Nećemo povući zakon, Vučić ima otvoren poziv da dođe u Crnu Goru

Objavljeno u: Politika

by Samir

Crna Gora neće povući zakon o slobodi vjeroispovesti, poručuje predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović u ekskluzivnom intervju za Tanjug.

267 hits

subota januar 18

SPC ne poštuje Ustav, samim tim ni državne propise

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Kampanju protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti vodi Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori, odnosno arhijereji Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija: budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-hercegovačke i primorske.

167 hits

nedjelja januar 19

Mugoša: Građanima je jasno ko je za kompromis

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Ne mislimo da su rješenja u Prijedlogu zakona o izboru poslanika i odbornika idealna, ali smo sigurni da predstavljaju više nego dobru platformu za dalji dijalog, rekao je u razgovori…

229 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 545
utorak, 05 decembar 2017 11:29

Skupština prestaje da bude dosadna? DF sad želi u klupe

Lideri Demokratskog fronta poslali su juče pismo opozicionim kolegama u kome traže da se do petka izjasne o zajedničkim akcijama, a ako odgovor izostane, postoji mogućnost da preduzmu i unilateralne akcije kao što je povratak u crnogorski parlament u punom kapacitetu, piše Dan.

Pismo čelnika Demokratskog fronta (DF) dostavljeno je juče predstavnicima Demokratske Crne Gore, Socijaldemokratske partije, Socijalističke narodne partije, Demosa, Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija, Demosa, Ujedinjene Crne Gore i nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću. Pismo su potpisali članovi Predsjedništva Demokratskog fronta Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević.

“Poštovane kolege, nakon upravo završenih lokalnih izbora u četiri opštine, na kojima je još jednom demonstrirana spremnost DPS-a i njegovih satelita da golom silom i zloupotrebom državnih resura brane opstanak na vlasti, pokazalo se da je zajedničko djelovanje opozicije od fundamentalne važnosti za proces smjene režima i uspostavljanje vladavine prava”, navodi se u pismu čelnika DF-a, u koje je „Dan” imao uvid.

Kako ističu Mandić, Medojević i Knežević, nažalost, i definitivno se pokazalo da sami bojkot parlamenta, bez drugih vidova pritiska u organizaciji kompletne opozicije, nije dao očekivani rezultat.

“Niti smo se izborili za datum parlamentarnih izbora u prihvatljivom roku, niti je DPS iskazao bilo kakvu spremnost da se krene u stvaranje demokratskog izbornog ambijenta. Demokratski front smatra da je dalje insistiranje na potezima koji su se ispostavili kao politički jalovi možda kratkoročno korisno za pojedine subjekte u opoziciji, ali je dugoročno štetno u odnosu na potrebe opozicionih glasača, dobronamjernog civilnog sektora i, generalno, budućnosti Crne Gore”,  navodi se u pismu lidera Fronta koje juče dostavljeno parlamentarnim opozicionim strankama i nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću.

Kako su poručili, Demokratski front nije spreman da pasivno posmatra neometano iživljavanje DPS-a i njegovih satelita nad građanima Crne Gore do 2020. godine.

“I iz tog razloga vas pozivamo da nam u najkraćem roku, ali najkasnije do petka, 8. decembra, do 12 časova, odgovorite na vrlo prosto, ali veoma važno pitanje da li ste spremni da sa DF-om, po principu „bijelog papira”, sjednete za sto i otpočnete razgovore kako bismo stvari pokrenuli sa mrtve tačke i u najkraćem roku preduzeli zajedničke akcije koje bi dovele do ispunjenja očekivanja naših podržavalaca. Ukoliko se ne obezbijedi konsenzus opozicionih parlamentarnih subjekata za ovaj naš, sigurni smo, razuman, a prije svega neophodan predlog, obavještavamo vas da ćemo preduzeti unilateralne korake na zaštiti interesa svojih glasača. Prvi među njima biće povratak u Skupštinu Crne Gore u punom kapacitetu”, poručili su čelnici DF-a kolegama iz opozicije.

Oni su od predstavnika Demokratske Crne Gore, Socijaldemokratske partije, Socijalističke narodne partije, Demosa, Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija, Demosa, Ujedinjene Crne Gore i nezavisnog poslanika Aleksandra Damjanovića zatražili da se konkretno izjasne.

“Očekujemo jednostavan odgovor na pitanje da li ste spremni za saradnju kompletne opozicije ili ne. Izostanak odgovora smatraćemo odbijanjem naše inicijative”, istakli su lideri DF-a.

Prema ocjeni čelnika DF-a, od izostanka zajedničkih akcija opozicije najveću korist imao je DPS.

“Od izbjegavanja dodatnih zajedničkih akcija opozicije pored bojkota Skupštine, kao i pokušaja vještačke marginalizacije političke organizacije koja daje skoro polovinu opozicionih poslanika, najveću korist je imao sada je to već i dokazano DPS”, navodi se u pismu lidera DF-a.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.