Standard.

ponedjeljak jun 24

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković započeo zvaničnu posjetu Azerbejdžanu

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković jutros je polaganjem vijenaca na spomenik osnivaču modernog Azerbejdžana Hejdaru Alijevu i u memorijalnom spomeniku vječne vatre započeo zvaničnu posjetu Republici Azerbejdžan.

59 hits

ponedjeljak jun 24

Đenero: Nema partnerstva sa Srbijom dok god njene političke elite ne priznaju nezavisnu Crnu Goru

Nema partnerstva sa Srbijom dok god njene političke elite ne priznaju nezavisnu Crnu Goru. Zato sve izjave srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da se smire tenzije nijesu iskrene, dok god srpski…

31 hits

ponedjeljak jun 24

Radulović i Purišić po dva automobila, bez vozila premijer i trojica ministara

Većina ministara u Vladi Crne Gore, osim što po zakonu polaže pravo na upotrebu službenog vozila u službene svrhe, kod kuće najčešće imaju dva ili više automobila, koji se vode…

35 hits

ponedjeljak jun 24

Dok DF napada Ameriku, Carević tvrdi da bez nje nema stabilnosti

Iz Demokratskog fronta, kada su Sjedinjene Američke Države u pitanju, ovih dana stižu disonantni tonovi, a naročito kada se govori o, navodnom, miješanju SAD u unutrašnje stvari Crne Gore, pišu…

34 hits

 
 
 
 
utorak, 21 maj 2019 21:23

Popović: Opstanak Crne Gore zavisi od dovršenja nacionalnog identiteta

Književnik Milorad Popović, gostujući u "Teleskopiji" na TVCG, kaže da postoji očigledna nesrazmjera između "tačne, precizne, gotovo bez greške vođene spoljne politike, koja je malu i gotovo nebitnu zemlju dovela u NATO i na vrata EU" i, s druge strane, činjenice da je 13 godina nakon nezavisnosti " u mnogim domenima kulturne i obrazovne politike, državotvorne svijesti, stanja u institucijama... gore nego prije 20 godina".

Popović taj paradoks objašnjava nedovoljnim kapacitetima, manjkom znanja, šićardžijskim duhom... uz opasku da "ovdje politički procesi idu ispred nacionalnog sazrijevanja".

"Mediokritetstvo naše intelektualne klase i užasno neobrazovanje naših političara čini da, gotovo jednodušno, misle kako će zaokruživanjem državnog okvira, ulaskom u zapadne integracije i povećanjem životnog standarda, zakonomjerno stabilizovati Crnu Goru. Toliko je, međutim, iskustava da je pitanje nacionalne kulture, stvarnog ili izmišljenog sjećanja, u najdubljim emotivnim i iracionalnim slojevima ljudske prirode", kaže on.

"Nema svijesti da je ključna stvar, ne samo za nas, nego i za naše potomstvo, da bi Crna Gora ostala prozapadna i građanska, u kojoj ćemo dovršiti svoj nacionalni identitet"- rezolutan je Milorad Popović.

Dobitnik Trinaestojulske i Njegoševe nagrade, u autorskoj emisiji Tamare Nikčević, kaže da je "Amfilohije ideološki najveći anticrnogorac od Ćuprilića naovamo, ali je karakterom više Crnogorac od ovih koji su na vlasti". On kaže da mitropolit SPC koristi praznovjerje Crnogoraca, vještu propagandu, ali i sirotinjske kuhinje, kako bi paralisao vlast i zaveo narod.

Popović tvrdi da se srpske institucije ozbiljno pripremaju da na popisu 2021. Srbi u Crnoj Gori budu većina. Nasuprot njima, "kad bi se DPS pitao, nacije ne bi ni postojale. Većina njih su ravnodušni prema tom pitanju, hedonisti koji politiku vode od izbora, do izbora".

Milorad Popović ukazuje i na to da su brojni zagovornici suverenosti s početka 90-ih "u zagrljaju Andrije Mandića". Dodaje da je smjena DPS moguća tek kad crnogorsko društvo "postane normalno", odnosno kad pobjeda opozicije prestane da bude prijetnja opstanku države, njenog prozapadnog kursa i građanskog karaktera.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

1 komentar

  • Link komentara Vladar srijeda, 22 maj 2019 23:44 napisao/la Vladar

    Pripremamo se mi katunski Srbi da budemo većina na popisu, a vi braćo kako hoćete, vama su bliži crni orlovi i šahovnice

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.