Standard.

utorak septembar 17

Đukanović čestitao Dan opštine: "Rezultati napretka Nikšića vidljivi su na svakom koraku"

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom 18. septembra — Dana opštine Nikšić, predsjedniku Veselinu Grboviću, predsjedniku Skupštine opštine Radivoju Nikčeviću, odbornicima, učesnicima svečane sjednice i svim građanima…

245 hits

utorak septembar 17

Opozicija u nikada većoj krizi, a sanja izborne pobjede

Rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva opstruira cijela opozicija, koja organizovano radi da rezultati tog skupštinskog tijela ne uspiju, jer žele izborni sistem u kojem će oni…

236 hits

utorak septembar 17

Crna Gora zaslužuje da bude u Evropskoj uniji

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je danas ambasadora Grčke Sotiriosa Atanasiua povodom okončanja njegove diplomatske misije u Crnoj Gori.

171 hits

utorak septembar 17

Marković - Atanasiou: Osnažiti ekonomsku saradnju i ubrzati proces integracije u EU"

Crna Gora i Grčka imaju odlične političke bilateralne odnose, a solidnu ekonomsku saradnju potrebno je dodatno osnažiti, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i ambasadora Grčke…

170 hits

 
 
 
 
utorak, 21 maj 2019 21:23

Popović: Opstanak Crne Gore zavisi od dovršenja nacionalnog identiteta

Književnik Milorad Popović, gostujući u "Teleskopiji" na TVCG, kaže da postoji očigledna nesrazmjera između "tačne, precizne, gotovo bez greške vođene spoljne politike, koja je malu i gotovo nebitnu zemlju dovela u NATO i na vrata EU" i, s druge strane, činjenice da je 13 godina nakon nezavisnosti " u mnogim domenima kulturne i obrazovne politike, državotvorne svijesti, stanja u institucijama... gore nego prije 20 godina".

Popović taj paradoks objašnjava nedovoljnim kapacitetima, manjkom znanja, šićardžijskim duhom... uz opasku da "ovdje politički procesi idu ispred nacionalnog sazrijevanja".

"Mediokritetstvo naše intelektualne klase i užasno neobrazovanje naših političara čini da, gotovo jednodušno, misle kako će zaokruživanjem državnog okvira, ulaskom u zapadne integracije i povećanjem životnog standarda, zakonomjerno stabilizovati Crnu Goru. Toliko je, međutim, iskustava da je pitanje nacionalne kulture, stvarnog ili izmišljenog sjećanja, u najdubljim emotivnim i iracionalnim slojevima ljudske prirode", kaže on.

"Nema svijesti da je ključna stvar, ne samo za nas, nego i za naše potomstvo, da bi Crna Gora ostala prozapadna i građanska, u kojoj ćemo dovršiti svoj nacionalni identitet"- rezolutan je Milorad Popović.

Dobitnik Trinaestojulske i Njegoševe nagrade, u autorskoj emisiji Tamare Nikčević, kaže da je "Amfilohije ideološki najveći anticrnogorac od Ćuprilića naovamo, ali je karakterom više Crnogorac od ovih koji su na vlasti". On kaže da mitropolit SPC koristi praznovjerje Crnogoraca, vještu propagandu, ali i sirotinjske kuhinje, kako bi paralisao vlast i zaveo narod.

Popović tvrdi da se srpske institucije ozbiljno pripremaju da na popisu 2021. Srbi u Crnoj Gori budu većina. Nasuprot njima, "kad bi se DPS pitao, nacije ne bi ni postojale. Većina njih su ravnodušni prema tom pitanju, hedonisti koji politiku vode od izbora, do izbora".

Milorad Popović ukazuje i na to da su brojni zagovornici suverenosti s početka 90-ih "u zagrljaju Andrije Mandića". Dodaje da je smjena DPS moguća tek kad crnogorsko društvo "postane normalno", odnosno kad pobjeda opozicije prestane da bude prijetnja opstanku države, njenog prozapadnog kursa i građanskog karaktera.

1 komentar

  • Link komentara Vladar srijeda, 22 maj 2019 23:44 napisao/la Vladar

    Pripremamo se mi katunski Srbi da budemo većina na popisu, a vi braćo kako hoćete, vama su bliži crni orlovi i šahovnice

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.