Standard.

utorak jul 23

Generali Lanata i Dakić potpisali Deklaraciju o završetku procesa integracije Crne Gore u NATO

Komandant savezničke Komande za transformaciju (ACT), general André Lanata i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić, potpisali su danas u Podgorici Deklaraciju o završetku procesa integracije Crne…

139 hits

utorak jul 23

Zasijedao Savjet za NATO: Crna Gora se dokazala kao kredibilna i odgovorna saveznica

Savjet za NATO danas je, na IV sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, premijer Duško Marković, razmotrio set ključnih dokumenata iz minulog perioda, u odnosu na obaveze koje proizilaze iz…

143 hits

utorak jul 23

Danilović: Opozicija mora pokazati da je spremna da vodi državu

Bez tehničke vlade neće biti poštenih izbora, istakao je poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović. On je u razgovoru za Dan kazao da će se opozicija izboriti za tehničku vladu…

189 hits

utorak jul 23

Prekinuta sjednica lokalnog parlamenta, Krapović: Razmotrićemo učešce u vladajućoj koaliciji

Sjednica Skupštine opštine Budva juče je ponovo prekinuta kadaje osam odbornika Demokrata napustilo zasijedanje jer je sa dnevnog reda skinut njihov zahtjev o utvrđivanju javnog interesa kojimje traženo da dvije…

204 hits

 
 
 
 
srijeda, 12 jun 2019 09:46

CP: Crnogorci da stanu uz svoju Crkvu

Crnogorci moraju da stanu uz svoju Crkvu jer samo tako će sebe odbraniti od zlonamjere sa raznih strana, saoppšteno je iz Crnogorskog pokreta. 

"Uz pomoć države i predsjednika države, jer čvrsto vjerujemo u njegovu rješenost, stvari će doći na svoje mjesto i pravoslavni vjernici u Crnoj Gori će imati Crkvu koja okuplja, koja ovaploćuje ljubav prema našoj otadžbini, Crnoj Gori, njenom prosperitetu, širi međuetnički i međukonfesionalni sklad, kao tradiciji crnogorskoj, koja neće svađati i dijeliti ljude. Jednom riječju – Crkvu kakvu zaslužuju", navedeno je u saopštenju.

Crnogorski pokret je, podsjećaju u julu 2016.godine, zajedno sa Crnogorskim državotvornim forumom i tadašnjim CDU, uputio ondašnjem predsjedniku Filipu Vujanoviću, pismo sa molbom da se zauzme za povratak statusa Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi kakav je imala prije 1918.

"Danas, kada sadašnji predsjednik Crne Gore javno saopštava da će on i vladajuća partija, DPS, učiniti »„važan korak, kojim će ispraviti tešku nepravdu učinjenu Crnoj Gori početkom 20 vijeka, a to je obnova autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve (CPC)“, mi samo možemo sa radošću da pozdravimo jednu takvu krucijalnu odluku za budućnost Crne Gore".

Jedan od programskih ciljeva Crnogorskog pokreta je vraćanje CPC statusa kakav je imala i kakav treba da ima, ne samo u kanonskom pogledu, več i kao izuzetno važnom činiocu crnogorskog identiteta, poručuju iz CP

"Dugogodišnji nepriličan položaj CPC i njen loš materijalni satus nije joj omogućavao da obavlja svoje dužnosti na način koji bi zadovolji sve njene poštovaoce. Bez bogomolja, mogućnosti školovanja i materijalnog obezbjeđenja klira nije se moglo više. Nikako nije dobro što se iz tog nezadovoljstva odgovornost premješta na personalni plan i mešetari među Crnogorcima".

CPC danas ima, pored Vladike, dva episkopa, jednog u Argentini, jednog u Beču, 20 sveštenika, đakona i podđakona, crkvene opštine u Italiji, na Sardiniji, u Belgiji, Njemačkoj i Argentini, sve sa vrlo oskudnom materijalnom pomoći, poručuju iz CP.

Osim toga, dodaju CPC ima liturgijsko jedinstvo sa Ukrajinskom autokefalnom pravoslavnom crkvom, sveštenike u Nikšiću, Kotoru, Tivtu, Cetinju i Podgorici koji redovno drži službu za vjerujuće.

"Da bi CPC ispunjavala svoju svetu dužnost njen najvažniji resurs su ljudi, sveštena lica. U tom smislu nas raduje da će se 16.06.2019 na Troičin dan, u 10 ura, u crkvi Svetog Ivana Crnojevića na Cetinju, obaviti hirotonija Arhimandrita Borisa (Bojovića) u čin Episkopa Crnogorske pravoslavne crkve. To je izuzetno važan događaj za Crkvu, jer time ona dobija četvrtog episkopa, čime još jednom dokazuje da pośeduje unutarnju autokefalnost, odnosno sposobnost da sama hirotoniše i unaprijeđuje svoj klir".

Crnogorski pokret poziva sve svoje članove i simpatizere da svojim prisustvom "uveličaju ovaj izuzetno važan i svečan trenutak, i za Crkvu, i za vjerujuće ljude u Crnoj Gori, te da se odazovu u što većem broju".

"To je naša dužnost kao ljudi koji bezrezervno vole svoju otadžbinu Crnu Goru i koji razumijemo kolika je važnost za budućnost Crne Gore da povrati mir i harmoniju među vjernicima kroz svoju Crkvu, koja neće biti politička ekspozitura ambicija izvan Crne Gore. Čestitamo Arhimandritu Borisu unaprijeđenje u čin Episkopa, vjerujemo da će, kao i dosad, vjerno i predano ispunjavati svoje apostolske dužnosti i širiti sve one vrline u narod koje crnogorski Episkop treba da ima i promoviše", zaključeno je u saopštenju CP.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.