Standard.

subota avgust 17

Carević o rješenju krize u Budvi: Manje da se priča i više da se radi

Objavljeno u: Politika

by Samir

Najbolji i jedini način da se prevaziđe kriza u Budvi je da se manje priča a više radi, kazao je Marko Carević, predsjednik budvanske opštine.

7 hits

subota avgust 17

Milan Šćekić: Crkva ne smije propustiti šansu da postigne istorijski sporazum sa državom

Objavljeno u: Politika

by Samir

Proglas Svetostefanskog sabora Srpske pravoslavne crkve sa skupa u srijedu u Herceg Novom još je jedan pokazatelj nervoze i velike zabrinutosti ove vjerske organizacije, a nadležni državni organi bi trebalo…

29 hits

subota avgust 17

Đonović: Istorija Crne Gore ne traje onoliko koliko bi da odredi Risto Radović

Objavljeno u: Politika

by Samir

Boka nije nikad bila dio Srbije, sem kad je čitava Crna Gora bila okupirana od bratske Srbije 1918-1941 godine. Srpski episkopi takvim porukama, kao i onima da će životima braniti…

9 hits

petak avgust 16

Milačić: Otvaranje privatne škole od suštinskog značaja

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić pozvao je na formiranje privatnih škola u kojima ne bi bilo falsifikovanja naše istorije, jezika, pisma, tradicije i u kojima bi se učile prave…

117 hits

 
 
 
 
četvrtak, 13 jun 2019 17:33

URA: Crna Gora je država svih građana, izjava Selakovića klasični politički primitivizam

Povodom izjave generalnog sekretara predsjednika Srbije, Nikole Selakovića da je “Crna Gora klasična srpska država” reagovali su iz Građankog pokreta URA.

“Tužno je što političke elite u regionu svoju korupciju žele opravdati nacionalizmom i nacionalističkim ispadima. Usljed nedostakatka bilo kakvih progresivnih ideja, dominatne političke stranke u regionu, međusobno se hrane, držeći građane kao taoce i afirmišući svađalačku politiku koja donosi dobro samo malom broju oligarha na vlasti. U tom kontekstu tumačimo i izjavu Nikole Selakovića, koji je još jednom demosntrirao kako misli tipični “primitivni balkanski političar”, koji u Srbiji, slučajno ili ne, obavlja istu funkciju kao Migo Stjepović u Crnoj Gori”, istakao je član Predsjedništva URE Blažo Rađenović.

On smatra da smo proevrospka politika, bazirana na poštovanju zakona i građanskom konceptu može garantovati mir i stabilnost, kao i omogućiti ekonomski prosperitet regije.

“Osuđujemo svaku nacionalističku retoriku i ponašanje, koje je sve učestalije cjelom regionu Zapadnog Balkana. Krajnje je neodgovorno i kontraproduktivno kada neko sa ozbiljnih državnih pozicija sije mržnju i pokušava vratiti region u period koji moramo što prije ostaviti za nama. Ovakve neprimjerene izjave samo nas vraćaju u devedesete i bude vampire prošlosti”, saopštio je Rađenović.

Vjeruje da će građani Crne Gore, ali i ostalih zemalja regije doći do slobode i da će afirmisati veći stepen političke kulture i međusobne odgovnosti.

“Crna Gora je država svih njenih građana i ona mora biti posvećena budućnosti. Nije ni važno šta ko govori, najvažnije je da smo posvećeni cilju koji znači slobodu, demokratizaciju i ekonomski prosperitet. Samo jaka držvava, snažnih i nezavisnih institucija može tako garantovati drugačiju perspektivu. URA je posvećena takvoj Crnoj Gori, jer je ona jedini garant, da se čeljusti “primitivne balkanaske politike” mogu napustit jednom zauvijek”, zaključuje Rađenović.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.