Standard.

nedjelja januar 19

Amfilohije za Standard: Vlast će o temeljnom ugovoru pregovarati sa mnom, a ne sa beogradskom Patrijaršijom

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Mitropolit crnogrsko-primorski Amfilohije rekao je u izjavi za portal Standard da će eventualne pregovore o temeljnom ugovoru, vlast u Crnoj Gori voditi sa njim, a ne sa beogradskom Patrijaršijom. On…

900 hits

nedjelja januar 19

Đukanović: Nećemo povući zakon, Vučić ima otvoren poziv da dođe u Crnu Goru

Objavljeno u: Politika

by Samir

Crna Gora neće povući zakon o slobodi vjeroispovesti, poručuje predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović u ekskluzivnom intervju za Tanjug.

159 hits

subota januar 18

SPC ne poštuje Ustav, samim tim ni državne propise

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Kampanju protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti vodi Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori, odnosno arhijereji Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija: budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-hercegovačke i primorske.

159 hits

nedjelja januar 19

Mugoša: Građanima je jasno ko je za kompromis

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Ne mislimo da su rješenja u Prijedlogu zakona o izboru poslanika i odbornika idealna, ali smo sigurni da predstavljaju više nego dobru platformu za dalji dijalog, rekao je u razgovori…

131 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
nedjelja, 10 decembar 2017 10:32

Dovođenje Krajišnika na godišnjicu Podgoričke skupštine skandalozno

Pozicioniranje haškog osuđenika Momčila Krajišnika kao gosta na „svečanoj akademiji” kojom je Srpski nacionalni savjet proslavio godišnjicu Podgoričke skupštine skandalozno je, može da izazove tenzije u Crnoj Gori, a zaslužuje i pokretanje krivične odgovornosti protiv organizatora. To su Pobjedini sagovomici iz Koalicije za Rekom, Matice crnogorske i Liberalne partije kazali povodom nedavnog obilježavanja 99. godišnjice Podgoričke skupštine.

 

Odlukama Podgoričke skupštine ili „Velike narodne skupštine” 1918. godine ukinuta je država Crna Gora i pripojena kraljevini Srbiji, Srpski nacionalni savjet proslavio je 99. godišnjicu tog događaja, a među gostima bio je bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na 20 godina za zločine u Bosni i Hercegovini.

Krajišnik je 27. septembra 2006. pred Haškim tribunalom proglašen krivim za istrebljenje, ubistva, progone po političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje, kao i zločine protiv čovječnosti. Nakon što je odležao dvije trećine kazne, Krajišnik je pušten 30. aprila 2013. godine, otkad je ponovo politički aktivan.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac, kao i predsjednik Odbora za dijsporu u Skupštini Srbije Ivan Kostić. Na početku akademije intonirana je pjesma ,,Onamo namo“ i himna Srbije „Bože pravde”.

„Podgrijavanje“ atmosfere

“Centar za građansko obrazovanje, koji je referentna organizacija Koalicije za Rekom za Crnu Goru, kontinuirano ističe da je glorifikovanje ratnih zločinaca neprihvatljivo, a pozicioniranje Krajišnika, osuđenog ratnog zločinca pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, kao počasnog gosta na nedavnoj svečanoj akademiji povodom 99 godina Podgoričke skupštine skandalozno je”, kazala je za Pobjedu Tamara Milaš, saradnica u CGO.

Prema njenim riječima, ovakvi događaji ,,samo podgrijavaju lako potpaljivu atmosferu i u Crnoj Gori i u regionu, i ograničavaju proces pomirenja“. Milaš kaže da je to ,,uvreda i za žrtve”.

“Posebno je zabrinjavajuće što su na tom skupu, iako nijesu organizatori, prisustvovali i stajali pored predstavnici određenih opozicionih političkih partija, jer to u konačnici šalje poruku kakav je njihov stav o suočavanju sa prošlošću i ratnim zločincima. Političari imaju posebno odgovornost da afirmišu bolje međususjedske odnose, toleranciju i pomirenje kao osnove koje treba da osiguraju stabilniju društvenu zajednicu. To se ne može činiti tako što se stoji rame uz rame sa ratnim zločincem”, istakla je Milaš.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović ,,svečanu akademiju” okarakterisao je kao ružan događaj, koji se ne smije ponoviti.

 “Trebalo je država da reaguje. Nije se smjelo dozvoliti da dođe do proslave 99. godišnjice najvećeg sloma u novijoj istoriji Crne Gore. Tu su, između ostalog, bili prisutni popovi i ratni zločinci. Očekujem od nadležnih državnih organa da reaguju. Oni moraju da kontrolišu šta se dešava na teritoriji Crne Gore”, kazao je Popović.

Prema njegovim riječima, možda je teško bilo spriječiti organizovanje proslave jer nadležni organi ,,možda nijesu znali” da će se to desiti.

“Šteta je napravljena i sada nadležni neka reaguju da se čak i krivično gone organizatori proslave, a Krajišnik proglasi personom non grata u Crnoj Gori”, dodao je Popović.

Dragan Radulović, predsjednik Matice crnogorske, kaže da se ,,neće ostvariti ono što žele organizatori proslave Podgoričke skupštine”.

“Nijesam siguran da će se, izuzev podizanja tenzija i gnijeva u društvu, ostvariti ono što ta družina odavno priželjkuje”, istakao je Radulović.

"Doveli bi oni i Ratka Mladića, ali je on trenutno zauzet", tako je Radulović prokomentarisao prisustvo Krajišnika na proslavi Podgoričke skupštine, koja se uklapa se u ideologiju koju baštini Srpska pravoslavna crkva i niz drugih stranaka u Crnoj Gori.

“Samo čudi što nijesu čekali da proslave okruglu cifru vijek, umjesto što su slavili 99. godišnjicu”, kazao je Radulović.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.