Standard.

nedjelja novembar 17

Davor Gjenero: Makronov prijedlog se ne može odnositi na Crnu Goru

Objavljeno u: Politika

by Samir

Inicijativa ,,Mali Šengen“ jasno pokazuje razliku između crnogorskog pristupa pregovorima o članstvu u EU i pristupa Republici Srbiji.

112 hits

nedjelja novembar 17

Kurti: Vučić je Milošević sa drugačijim sredstvima

Objavljeno u: Politika

by Samir

Prijevremeni parlamentarni izbori na Kosovu, održani 6. oktobra ove godine, potvrdili su prognoze većine prištinskih analitičara, koji su tvrdili da će mandatar za sastav nove kosovske vlade biti Albin Kurti,…

101 hits

nedjelja novembar 17

Sekulić: Očekujem dvotrećinsku podršku iako smo odbili tehničku vladu

Objavljeno u: Politika

by Samir

Vjerujem da ćemo imati dvotrećinsku većinu za usvajanje izbornog zakona, bez obzira na to što zahtjev za formiranje tehničke vlade nije prihvaćen, kazao je za Pobjedu Predrag Sekulić, poslanik DPS-a…

97 hits

subota novembar 16

Bešlin: Četnički vojvoda i plagijator nijesu ozbiljna alternativa DPS-u

Objavljeno u: Politika

by Samir

Nema ‘malog Šengena’ bez perspektive mira i dobrosusjedstva, a prihvatanje realnosti o kosovskoj nezavisnosti je prvi korak u tom smjeru, kaže u intervjuu Vikend novinama jedan od najznačajnijih srpskih istoričara…

279 hits

subota novembar 16

EK: Potreban nezavisan odgovor na navode o korupciji

Objavljeno u: Politika

by Samir

Crna Gora je u prvoj polovini ove godine nastavila da primjenjuje akcione planove za Poglavlja 23 i 24 i druga strateška dokumenta, ali je potreban vjerodostojan, nezavisan i efikasan institucionalni…

272 hits

 
 
 
 
četvrtak, 11 jul 2019 17:00

Konjević: Mladi odlaze, poslodavce guše dažbine

Nakon uspješno okončanih inicijativa za povećanje minimalne zarade, kojom je povećana zarada za oko 80.000 zapsolenih, (iako ne u mjeri koliko smo tražili, a to je 250 eura) i obezbjeđivanja da praznični dani i nedjelja budu neradni za oko 40.000 zaposlenih u sektoru trgovine, Socijaldemokratska partija iniciraće izmjene zakona u cilju olakšavanja položaja poslodavaca kroz smanjenje opterećenja po osnovu rada, saopštio je potprdsjednik SDP-a Raško Konjević.

Kako je navedeno, ponudiće već na prvoj sjednici parlamenta tokom jula da se ovi prijedlozi uvrste u dnevni red.

"Tražićemo da se u okviru parlamenta organizuju javne rasprave sa udruženjima poslodavaca, Privrednom komorom i Unijom poslodavaca. Naš prijedlog je realan, potreban crnogorskoj privredi da bi imali bolje uslove poslovanja i konkurentniju poziciju. Sada imamo potpuno paradoksalnu situaciju – država kao vlasnik je najveći poreski dužnik, kompanije u sektoru saobraćaja duguju preko 20 miliona eura, država zakone primjenjuje selektivno, privilegovani poslodavci tzv. biznis elita je ostala državi dužna preko 700 miliona eura poreza, a inspekcijske službe „za vratom“ su obično onim poslodavcima koji se bore na tržištu.

Poslodavci u Crnoj Gori su zvanično najoporezovaniji u regionu. Na jedan eura neto zarade poslodavci plaćaju 0,67 centi obaveza državi. Naš prijedlog će da bude da se ova izdvajanja moraju svesti na nivo od 0,55 do 0,58 centi u naredne dvije godine. U ovakvim uslovima razumljivo je nezadovoljstvo poslodavaca, a posebno imajući u vidu da na svakom koraku vide nepravdu u dijelu nejednake primjene zakona. Ovakvim uslovima poslovanja država utiče na lošu konkurentnost naših kompanija i poštene poslodavce, kojih je većina, silom gura u nelegalnu ekonomiju", objasnio je Konjević.

On je kazao da "SDP smatra da država ne smije biti najgora prema najboljima kojima konstantno povećava namete, dok najgori ostaju izvan okvira zakona i tako stiču ekstra profit, dok će njihovi zaposleni i država ostati bez onoga što su zaradili i svojih prihoda.Iz tog razloga SDP će predložiti izmjenu Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje sa ciljem da umanjenjem doprinosa za penzijsko osiguranje na teret poslodavca obezbijedimo povoljniju poziciju za njih, na način da ne ugrozimo prava zaposlenih, u smislu iznosa buduće penzije".

"Ovo umanjenje treba biti fazno kako bi vlada širenjem osnovice i boljim radom inspekcijskih službi obezbijedila da se prihodi Fonda PIO ne umanje u apsolutnom iznosu. Ovu mjeru smatramo veoma značajnom jer ona utiče na konkurentnost naših poslodavaca, dakle čitave domaće privrede i imaće brojne pozitivne multiplikativne efekte ukoliko državni organi zakon budu primjenjivali jednako za sve", zaključio je Konjević.

 

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.