Standard.

nedjelja decembar 15

Marković o susretu sa papom: Rekao je da prepoznaje doprinos Crne Gore globalnim inicijativama mira

Premijer Duško Marković juče se u Vatikanu sastao sa poglavarom Katoličke crkve papom Franjom. Marković je na svom Tviter nalogu objelodanio dio susreta i razgovora.

284 hits

nedjelja decembar 15

Otvaranje poglavlja je postalo vještački proces

Proces proširenja ne funkcioniše, otvaranje poglavlja je postalo vještački proces i takav pristup više ne funkcioniše, rekao je Pjer Mirel, nekadašnji direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje, piše Pobjeda.

268 hits

nedjelja decembar 15

Prijedlog devet članica EU dobra protivteža Makronovom planu

Prijedlog nove metodologije proširenja Evropske unije, koji je pred Evropsku komisiju nedavno iznijelo devet država članica predstavlja politiku koja razumije daje politika proširenja najuspješnija koju je EU ikada imala, ali…

276 hits

subota decembar 14

DPS: MCP nije stvorila državu nego je podriva

Objavljeno u: Politika

by Lejla

Narativ MCP koji obiluje politikantskim kvalifikacijama i dnevno - političkim floskulama više priliči, saopštenju neke od nacionalističkih, velikosrpskih partija, nego vjerskoj zajednici koja ne propušta da naglasi svoju “miroljubivost” i…

378 hits

 
 
 
 
srijeda, 17 jul 2019 15:53

Marković: Prosječna CG penzija je veća nego u većini država regiona, napredak moguć jedino uz dalji rast naše ekonomoje

Prosječna penzija u Crnoj Gori trenutno iznosi 289 EUR-a. U poređenju sa prosječnom penzijom u okruženju, samo Slovenija i Hrvatska imaju bolje pokazatelje. Prosječna penzija u Crnoj Gori veća je za oko 50 eura nego u Makedoniji, oko 65 eura nego u Srbiji i između 80 i 100 eura od prosjeka u Bosni i Hercegovini. Penzije u Crnoj Gori su redovne, a u poređenju sa prosječnom zaradom, prosječna penzija čini gotovo 57% tog iznosa. To je 20 procentnih poena više nego, primjera radi u Hrvatskoj, gdje prosječna penzija čini 37% prosječne zarade, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković. Dodao je da je rast moguć jedino u slučaju nastavka rasta naše ekonomije.

Marković je rekao da se lako saglasiti da penzije treba povećavati ali da je važno da se to čini na održiv način.

„Broj korisnika prava koje isplaćuje Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore na kraju prvog kvartala ove godine iznosio je 130 hiljada. Od toga su 124 hiljade korisnici penzija, a nešto manje od 6 hiljada korisnika ostalih prava iz ove oblasti. Starosne penzije čine 57% ukupnog broja penzija, invalidske oko 18%, dok porodične učestvuju sa 25%. Sa druge strane, ukupan broj osiguranika na obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje za navedeni mjesec bio je oko 202 hiljade, što znači da je odnos broja osiguranika prema broju korisnika svih prava koje isplaćuje Fond PIO 1,55 : 1. Deficit Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja koji je prisutan, finansiramo bez zastoja, planirano i stabilno, i ne dovodimo u pitanje redovnost njegovih davanja“, rekao je premijer.

Predsjednik Vlade je rekao da ohrabruje činjenica da ovaj deficit ima tendenciju pada.

„Poređenja radi, deficit je u 2011. godini iznosio 40,25%, u 2012. godini 42,81%, nakon čega je u permanentnom padu. Naime, za finansiranje penzijskog sistema u prošloj godini Fondu PIO Crne Gore obezbijeđeno je oko 420 miliona eura. Izvorni prihodi Fonda, kroz doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje bili su 318 miliona eura ili 75,62%. Dakle, deficit za 2018. godinu bio je 24,38%, i smanjen je za skoro 44% od 2012. godine. Ovakvo značajno umanjenje deficita prvenstveno je rezultat razvoja ekonomije, odnosno ekonomskog rasta koji smo ostvarili. I upravo na ovoj temi treba tražiti odgovor na često pitanje – „kada će građani Crne Gore početi da osjećaju konkretne benefite? Jedino daljim rastom sličnim ovome koji smo dostigli možemo doći do više radnih mjesta i boljih plata, a samo bolje zarade garantuju adekvatnu osnovu za više penzije“, rekao je Marković na Premijerskom satu.

Premijer je dodao da Vlada permanentno unapređuje zakonodavni i institucionalni okvir kojim se tretiraju naši penzioneri da svake godine obezbjeđuje dodatna sredstva za pomoć penzionerima s najnižim primanjima za šta je prošle godine obezbijeđeno 300.000 eura te za subvencionisanje odmora i oporavka za šta je opredijeljeno 456 hiljada eura. Premijer je dodao da je zua nabavku zimnice pod povoljnijim uslovima obezbijeđeno je 318 hiljada eura, a za klubove penzionera 50.000 eura.

„Radili smo i na rješavanju stambenih potreba – do sada su u Podgorici izgrađene i useljene tri zgrade za penzionersku populaciju: dvije zgrade od po 100 stambenih jedinica i jedna od ukupno 88 stanova. U Bijelom Polju izgrađene su i useljene dvije zgrade za penzionere, prva sa 10 a druga sa 8 stanova. U Nikšiću su izgrađene i useljene tri zgrade za penzinere, prva od 12 stanova, druga od 75 stanova i treća takođe od 75 stanova. Na Cetinju se gradi zgrada sa 39 stanova za penzionere. U Pljevljima se gradi 20 stanova, a na Žabljaku 5 stanova. Takođe, u Baru će se graditi zgrada sa 75 stanova, a u Danilovgradu zgrada sa 9 stanova. Nastavićemo sa ovim aktivnostima, i pozivam i ostale lokalne samouprave da kroz oslobađanje od plaćanja komunalija podrže Vladine inicijative, a Ministarstvo rada i socijalnog staranja će, kao i dosad, biti i poudan i izdašan partner“, rekao je premijer.

Predsjednik Vlade je zaključio da je kada govorimo o visini iznosa penzija, jasno da želimo više.

„Ovo za nas nije pitanje kampanje, posebno ne pitanje kojim ćemo se baviti na prečac, već državni prioritet sa jasnim ciljem – permanento unapređenja statusa naših najstarijih, a bogami i zaslužnih članova našeg društva“, zaključio je Marković.

Posljednji put izmijenjeno srijeda, 17 jul 2019 16:03

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.