Standard.

nedjelja decembar 15

Marković o susretu sa papom: Rekao je da prepoznaje doprinos Crne Gore globalnim inicijativama mira

Premijer Duško Marković juče se u Vatikanu sastao sa poglavarom Katoličke crkve papom Franjom. Marković je na svom Tviter nalogu objelodanio dio susreta i razgovora.

276 hits

nedjelja decembar 15

Otvaranje poglavlja je postalo vještački proces

Proces proširenja ne funkcioniše, otvaranje poglavlja je postalo vještački proces i takav pristup više ne funkcioniše, rekao je Pjer Mirel, nekadašnji direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje, piše Pobjeda.

260 hits

nedjelja decembar 15

Prijedlog devet članica EU dobra protivteža Makronovom planu

Prijedlog nove metodologije proširenja Evropske unije, koji je pred Evropsku komisiju nedavno iznijelo devet država članica predstavlja politiku koja razumije daje politika proširenja najuspješnija koju je EU ikada imala, ali…

268 hits

subota decembar 14

DPS: MCP nije stvorila državu nego je podriva

Objavljeno u: Politika

by Lejla

Narativ MCP koji obiluje politikantskim kvalifikacijama i dnevno - političkim floskulama više priliči, saopštenju neke od nacionalističkih, velikosrpskih partija, nego vjerskoj zajednici koja ne propušta da naglasi svoju “miroljubivost” i…

370 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
utorak, 23 jul 2019 07:56

Danilović: Opozicija mora pokazati da je spremna da vodi državu

Bez tehničke vlade neće biti poštenih izbora, istakao je poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović. On je u razgovoru za Dan kazao da će se opozicija izboriti za tehničku vladu ako bude složna i ako bude glasno i istrajno tražila njeno formiranje.

“Opozicija ne smije sebi dopustiti još jednu svađu i međusobno prepucavanje. Razumijem da neki stranački interes nalaže nekoj partiji da ostane van procesa koji bi otvorio formiranje tehničke vlade, ali ovdje je mnogo važniji opšti građanski i državni interes od pojedinačnih i partijskih”, rekao je Danilović.

Kako je dodao, kao političar koji konstantno poziva opozicione političke subjekte da sjednu za isti sto i razgovaraju jer je vremena sve manje zna da je volja ipak iznad svega.

“Vremena je zaista sve manje. Ipak, ako imamo volje, imaćemo i vremena. Alternativa je nesporazum, još jedan u beskrajnom nizu. Izmijeniti izborno i prateće zakonodavstvo nije dovoljno za fer izbore. Osnovno pitanje je ko će sprovoditi zakone i pravila. Ako to bude radila ova vlada, fer uslova neće biti. Možemo prepisati pravila i zakonodavstvo neke od skandinavskih zemalja, ali to bi bila samo jedna politička parodija. Izvršna vlast mora biti kontrolisana u izbornom procesu. Koliko je god otpora ideji da se sastavi tehnička, prelazna vlada, svakome je jasno da samo kroz takvu vladu možemo makar nešto kontrolisati”, naglasio je Danilović.

Naravno, kako je dodao, uz to se, između ostalog, zakonski moraju rekonstruisati Državna izborna komisija, Agencija za sprečavanje korupcije, Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama…

“U Skupštini se mora obezbijediti ravnopravan status opozicije i upravljanje odborima, a posebno se moramo posvetiti zakonskom uređenju prava i obaveza u sferi raspolaganja registrima koje vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova. Opozicija na kraju mora učestvovati u kreiranju budžeta za i duću godinu i potom kontrolisati ključne resore kroz tehničku vladu”, smatra Danilović.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.