Standard.

nedjelja decembar 15

Marković o susretu sa papom: Rekao je da prepoznaje doprinos Crne Gore globalnim inicijativama mira

Premijer Duško Marković juče se u Vatikanu sastao sa poglavarom Katoličke crkve papom Franjom. Marković je na svom Tviter nalogu objelodanio dio susreta i razgovora.

288 hits

nedjelja decembar 15

Otvaranje poglavlja je postalo vještački proces

Proces proširenja ne funkcioniše, otvaranje poglavlja je postalo vještački proces i takav pristup više ne funkcioniše, rekao je Pjer Mirel, nekadašnji direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje, piše Pobjeda.

272 hits

nedjelja decembar 15

Prijedlog devet članica EU dobra protivteža Makronovom planu

Prijedlog nove metodologije proširenja Evropske unije, koji je pred Evropsku komisiju nedavno iznijelo devet država članica predstavlja politiku koja razumije daje politika proširenja najuspješnija koju je EU ikada imala, ali…

281 hits

subota decembar 14

DPS: MCP nije stvorila državu nego je podriva

Objavljeno u: Politika

by Lejla

Narativ MCP koji obiluje politikantskim kvalifikacijama i dnevno - političkim floskulama više priliči, saopštenju neke od nacionalističkih, velikosrpskih partija, nego vjerskoj zajednici koja ne propušta da naglasi svoju “miroljubivost” i…

382 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
utorak, 23 jul 2019 12:49

Zasijedao Savjet za NATO: Crna Gora se dokazala kao kredibilna i odgovorna saveznica

Savjet za NATO danas je, na IV sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, premijer Duško Marković, razmotrio set ključnih dokumenata iz minulog perioda, u odnosu na obaveze koje proizilaze iz članstva Crne Gore u Alijansi. Konstatovano je da je Crna Gora postigla značajne rezultate nakon dvije godine članstva i da je, kvalitetnim i pravovremenim ispunjavanjem obaveza u okviru Saveza, potvrdila da je kredibilna i odgovorna saveznica, što je prepoznato od strane svih članica Alijanse, saopšteno je iz Vlade.

U okviru razmatranja sprovođenja Političkih prioriteta Crne Gore u okviru NATO-a, Savjet je ocijenio da je uspješno profilisanje naše države u Alijansi kroz implementaciju političkih prioriteta podjednako važno i za proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Savjet je, kako je saopšteno, razmotrio Izvještaj o sprovođenju NATO vježbe upravljanja krizama - CMX 2019, pri čemu je zaključeno da je, sagledavanjem postojećeg sistema odgovora na krizne situacije i provjerom njegove kompatibilnost s NATO-om, te identifikovanjem nedostataka koje je potrebno otkloniti u narednom periodu, u pripremi vježbe sprovedena veoma efikasna interresorna komunikacija, razumijevanje i poznavanje NATO sistema odgovora na krize, pa se učešće Crne Gore u CMX 2019 može ocijeniti uspješnim.

Na sastanku je razmotren Izvještaj o završetku integracijskog procesa u kojem je je konstatovano da je procjena NATO-a da Crna Gora u ovoj godini može u potpunosti zaključiti proces integracije u svim oblastima jer je dostigla punu integrisanost, dovoljna da na nacionalnom nivou budemo izuzetno zadovoljni dosadašnjim učinkom u kontekstu članstva.

Kao četvrtu tačku dnevnog reda, Savjet je razmotrio Implementaciju Akcionog plana za 2019. godinu Komunikacione strategije za NATO. Zaključeno je da se Strategija uspješno sprovodi, kao i da Komunikacioni tim preduzima sve mjere kako bi se taj proces uspješno nastavio u budućnosti. Na sjednici Savjeta za NATO, pozdravljeno je i uspješno lansiranje kampanje „WeAreNATO“ (Mi smo NATO) koju Crna Gora sprovodi uz podršku partnera iz Ujedinjenog Kraljevstva, u cilju profilisanja Crne Gore kao uspješne saveznice, kao i u cilju približavanja domaćoj javnosti aktivnosti koje naša država sprovodi kao članica Alijanse.

Posljednji put izmijenjeno utorak, 23 jul 2019 13:23

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.