Standard.

petak avgust 23

Zeleni Evrope u radnoj posjeti Crnoj Gori na poziv URA-e

Delegacija Zelenih Evrope (European Greens) boraviće tokom naredne nedjelje u radnoj posjeti Crnoj Gori a na poziv Građanskog pokreta URA, saopštili su danas iz ove partije.

169 hits

petak avgust 23

Zbog DF-a pukla tikva između Abazovića i Perovića

Lideri pokreta Odupri se i Građanskog pokreta URA Džemal Perović i Dritan Abazović nisu mogli da dogovore sastanak na najvišem nivou ova dva pokreta zbog dijametralno suprotnih stavova po pitanju…

282 hits

petak avgust 23

Poslanici da izmijene izborno zakonodavstvo u cilju ostvarivanja jednakog biračkog prava za sve građane

Grupa građana „Građanska akcija“ pozvala je poslanike Skupštine Crne Gore da izmijene izborno zakonodavstvo, kao i Zakon o izboru odbornika i poslanika i usklade ga sa Ustavom Crne Gore, kako…

171 hits

petak avgust 23

Bulatović: Vlada Crne Gore nije uradila ništa za Budvu

Prvi potpredsjednik opštine Budva i predsjednik budvanskog odbora Crnogorske Vladimir Bulatović poručio je jutros da će DPS postati kredibilna učesnik na političkoj sceni kada se javno odreknu dijela njihovih bivših…

167 hits

 
 
 
 
utorak, 23 jul 2019 13:54

Generali Lanata i Dakić potpisali Deklaraciju o završetku procesa integracije Crne Gore u NATO

Komandant savezničke Komande za transformaciju (ACT), general André Lanata i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić, potpisali su danas u Podgorici Deklaraciju o završetku procesa integracije Crne Gore u NATO, čime je i zvanično okončan proces integracija naše zemlje u Alijansu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Svečanom činu na Vili “Gorica” prisustvovali su premijer Duško Marković, ministar odbrane, Predrag Bošković, ministar vanjskih poslova, Srđa Darmanović i ostali članovi Savjeta za NATO.

General Dakić je, izražavajući zadovoljstvo uspješnim okončanjem procesa i, uz zahvalnost Komandi za transformaciju na cjelovitoj podršci tokom njegovog trajanja, podsjetio na dostignuća u procesu reformi Vojske Crne Gore. On je istakao da su ukupne odbrambene sposobnosti prilagođene NATO procesu planiranja odbrane, a da se u Vojsci Crne Gore trenutno realizuju tri ključna procesa: reforma Vojske, opremanje i modernizacija i doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti.  

Načelnik GŠ VCG se u ime Ministarstva odbrane i Vojske crne Gore, posebno zahvalio na uspostavljanju misije zaštite vazdušnog prostora Crne Gore (Air Policing), što je bio, kako je dodao, prvi konkretni benefit članstva u Alijansi.

“Uvjeravam vas da će Vojska Crne Gore ostati posvećena ispunjavanju svojih zadataka i da će ostati kredibilan partner”, zaključio je general Dakić.      

General Lanata je kazao da je zadivljen uspjesima koje je Crna Gora postigla tokom procesa integracija.

“Završetak tog procesa veliki je uspjeh, ne samo za vašu zemlju, već i za cijelu Alijansu”, naglasio je SACT. On se zahvalio Crnoj Gori na doprinosu koji daje stabilnosti Jugoistočne Evrope, naporima NATO u osiguranju stabilnosti van njegovih granica, kao i na učešću u NATO vođenim misijama.  

Jutros je u Ministarstvu odbrane održana Završna konferencija integracionog procesa, uz učešće predstavnika Vojske Crne Gore, Komande za transformacije, kao i Radne grupe za pristupanje i integraciju (Accession and Integration Working Group – AIWG), formirane od strane NATO povodom integracionog procesa Crne Gor.

Naša zemlja ubuduće će samostalno održavati svoje deklarisane sposobnosti. Glavni ciljevi procesa integracije bili su integracija Vojske Crne Gore u komandnu strukturu i strukturu snaga Alijanse, kao i doprinos njenim misijama i zadacima u skladu sa NATO načelima i procedurama. Načelnik GŠ VCG najavio je danas i da će tokom druge polovine naredne godine Crna Gora imati svoga predstavnika i u savezničkoj Komandi za transformaciju, u Norfolku.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.