Standard.

subota januar 25

Irinej ne vjeruje Amfilohiju

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Sudijama Ustavnog suda Crne Gore stigle su 17. januara dvije inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, iako je Mitropolija crnogorsko-primorska sedam…

380 hits

subota januar 25

Irinej ne vjeruje Amfilohiju

Objavljeno u: Politika

subota januar 25

Pažin: Kroz iskren dijalog sa Mitropolijom riješićemo sva otvorena pitanja

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Vjerujem da će naredni dani donijeti jasne pozicije obje strane i da će Vlada i Mitropolija crnogorsko-primorska kroz dijalog koji gradi mostove prevazići razlike, afirmišući zajedničke vrijednosti, rekao je potpredsjednik…

164 hits

subota januar 25

Đukanović uputio saučešće Erdoganu

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, povodom stradanja velikog broja ljudi u snažnom zemljotresu koji je juče pogodio istok te zemlje.

192 hits

subota januar 25

Kolić na litijama: Imam podršku sunarodnika da budem uz braću pravoslavce

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Kao nekome ko drži do svoje vjere koja nas uči da bratu pomognemo u nevolji, osjetio sam potrebu da se solidarišem sa svojom braćom pravoslavcima, čije su svetinje ugrožene Zakonom…

261 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
utorak, 23 jul 2019 13:54

Generali Lanata i Dakić potpisali Deklaraciju o završetku procesa integracije Crne Gore u NATO

Komandant savezničke Komande za transformaciju (ACT), general André Lanata i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić, potpisali su danas u Podgorici Deklaraciju o završetku procesa integracije Crne Gore u NATO, čime je i zvanično okončan proces integracija naše zemlje u Alijansu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Svečanom činu na Vili “Gorica” prisustvovali su premijer Duško Marković, ministar odbrane, Predrag Bošković, ministar vanjskih poslova, Srđa Darmanović i ostali članovi Savjeta za NATO.

General Dakić je, izražavajući zadovoljstvo uspješnim okončanjem procesa i, uz zahvalnost Komandi za transformaciju na cjelovitoj podršci tokom njegovog trajanja, podsjetio na dostignuća u procesu reformi Vojske Crne Gore. On je istakao da su ukupne odbrambene sposobnosti prilagođene NATO procesu planiranja odbrane, a da se u Vojsci Crne Gore trenutno realizuju tri ključna procesa: reforma Vojske, opremanje i modernizacija i doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti.  

Načelnik GŠ VCG se u ime Ministarstva odbrane i Vojske crne Gore, posebno zahvalio na uspostavljanju misije zaštite vazdušnog prostora Crne Gore (Air Policing), što je bio, kako je dodao, prvi konkretni benefit članstva u Alijansi.

“Uvjeravam vas da će Vojska Crne Gore ostati posvećena ispunjavanju svojih zadataka i da će ostati kredibilan partner”, zaključio je general Dakić.      

General Lanata je kazao da je zadivljen uspjesima koje je Crna Gora postigla tokom procesa integracija.

“Završetak tog procesa veliki je uspjeh, ne samo za vašu zemlju, već i za cijelu Alijansu”, naglasio je SACT. On se zahvalio Crnoj Gori na doprinosu koji daje stabilnosti Jugoistočne Evrope, naporima NATO u osiguranju stabilnosti van njegovih granica, kao i na učešću u NATO vođenim misijama.  

Jutros je u Ministarstvu odbrane održana Završna konferencija integracionog procesa, uz učešće predstavnika Vojske Crne Gore, Komande za transformacije, kao i Radne grupe za pristupanje i integraciju (Accession and Integration Working Group – AIWG), formirane od strane NATO povodom integracionog procesa Crne Gor.

Naša zemlja ubuduće će samostalno održavati svoje deklarisane sposobnosti. Glavni ciljevi procesa integracije bili su integracija Vojske Crne Gore u komandnu strukturu i strukturu snaga Alijanse, kao i doprinos njenim misijama i zadacima u skladu sa NATO načelima i procedurama. Načelnik GŠ VCG najavio je danas i da će tokom druge polovine naredne godine Crna Gora imati svoga predstavnika i u savezničkoj Komandi za transformaciju, u Norfolku.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.