Standard.

ponedjeljak januar 27

Đukanović: Ne može biti velike Srbije, niti velike Albanije, može samo biti velike tragedije

Objavljeno u: Politika

by Lejla

  Ne dozvolite da se vaša vjerska sloboda zloupotrebljava na način na koji se zloupotrebljava ovih dana po Crnoj Gori, a zloupotrebljava se da bi se srušila Crna Gora, poručio…

775 hits

utorak januar 28

Farbanje tradicije ili tradicija farbanja

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Riječi, kao i gestovi, imaju svoja osnovna, prenosna ili figurativna značenja. I žargonska. U našu stvarnost su posljednjih dana u opticaj vraćene riječi: litija, moleban, tradicija, farbanje. Litija i moleban…

186 hits

utorak januar 28

Pavićević podnio ostavku

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Predsjednik Crnogorske Vladimir Pavićević podnio je ostavku na tu funkciju, ali, kako je saopštio Danu, ostaje u političkom životu Crne Gore.

174 hits

utorak januar 28

Pavićević podnio ostavku

Objavljeno u: Politika

utorak januar 28

Turska zastupa naše državljane u 23 države svijeta

Objavljeno u: Politika

by Vasilj

Sporazumom između Crne Gore i Turske o pružanju konzularne zaštite crnogorskim državljanima, koji je usvojila Vlada na prošloj sjednici, predviđeno je zastupanje turskih diplomatsko-konzulamih predstavništava u ukupno 23 države Afrike…

101 hits

 
 
 
 
srijeda, 14 avgust 2019 08:46

Gegaj: Veliku Albaniju ne podržavaju svi albanski političari

Funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Gegaj kazao je u intervjuu za Dan da se ta partija već priprema za naredne izbore, da su podmladili kadar, uz tvrdnju da na opoziciju odavno ne gledaju kao na protivnike, već kao na konkurente. On tvrdi i da Crnoj Gori ne prijeti nikakva opasnost od velikodržavnih projekata poput “Velike Albanije”.

U Demokratskoj partiji socijalista su održani unutarstranački izbori. Da li DPS nakon kadrovskog restrukturiranja spremno dočekuje naredne parlamentarne izbore?

Gegaj: DPS je veoma stabilan politički subjekt. To se ogleda i preko unutrašnjeg života naše partije. Tu se, pored načina organizovanja, vodi računa i o tome ko su nosioci funkcija na centralnom i lokalnom nivou i kako oni izvršavaju partijske zadatke. U tom smislu, unutarstranački izbori su veoma važna i ozbiljna aktivnost za nas. Članovi DPS-a su ljudi iz naroda, koji se svakim danom suočavaju sa realnim životom, kako u svojim porodicama i zajednicama, tako i na nivou zemlje i šire, i rade na poboljšanju opštih uslova života u okviru svojih mogućnosti. Zbog toga je na ovim izborima prednost dobio veoma značajan broj mladih i školovanih članova partije.

Dakle, sa zadovoljstvom konstatujem da su svi odbori osvježeni ljudima koji imaju potpuno razumijevanje, dovoljno iskustvo i puni kapacitet da se uspješno suočavaju sa problematikom razvoja Crne Gore. Parlamentarni izbori su veoma važni za političke partije, građane i zemlju, i zbog toga je naš pristup njima sveobuhvatan i svestran. Opozicione partije više ne gledamo kao protivnike, nego kao konkurente, i zbog toga pratimo njihovo dzelovanje, cijenimo kod njih sve što je dobro i uvijek smo spremni na saradnju s njima u korist prosperiteta Crne Gore uopšte. Konačno, veoma kvalitetno se spremamo za parlamentarne izbore i imamo bolju političku ponudu kako za građane Crne Gore, tako i za međunarodnu zajednicu.

Da li ima istine u tvrdnjama o postojanju projekta “Velike Albanije” i da li ta priča, pogotovo u medijima, utiče na odnose Srba i Albanaca u Crnoj Gori?

Gegaj: Ne znam koliko utiče, ali je svima nama jasno da je taj uticaj negativne prirode i da ne pomaže da u Crnoj Gori preovladavaju dobri odnosi između Albanaca i Srba. Još jednom ponavljam da je “Velika Albanija” veoma nejasan projekat davne prošlosti, koji je prisutan samo u slučajeva potpirivanja mržnje i stvaranja nesloge, i to od onih koji ne žele dobro Crnoj Gori. U svojoj karijeri nikad nijesam čuo da sa neke relevantne adrese ili od važnog političara dolazi konkretna podrška za tu ideju. O tome pričaju samo marginalci. Na kraju, želim da istaknem da politički pripadam DPS-u, u čije istorijsko nasleđe spada i davanje maksimalnog doprinosa očuvanju miru, jačanju multietničkog sklada i tolerancije u Crnoj Gori i šire, čak i u veoma turbulentnim vremenima i situacijama.

Pojedini opozicioni političari tvrde da svi albanski političari u Crnoj Gori podržavaju projekat “Velike Albanije”?

Gegaj: To je notorna laž. Uostalom, takve izjave su toliko neozbiljne, proizvoljne i tendenciozne da ih je neumjesno i komentarisati. Dakle, Crnoj Gori ne prijeti nikakva opasnost od velikodržavnih projekata, niti za te svrhe smije zloupotrebiti bilo koji narod u Crnoj Gori. Uostalom, Albanci u Crnoj Gori su uvijek bili lojalni državi u kojoj žive, davali značajan doprinos njenom razvoju i punog srca učestvovali u obnovi njene nezavisnosti.

To što smo u Tuzima opozicija nismo doživjeli kao poraz

DPS je poslije dugo godina opozicija u Tuzima. Kako je, iz vašeg iskustva, biti opozicionar?

Gegaj: To nismo doživjeli kao poraz. Mi smo svjesni da birači određuju koće biti na vlasti, a birači su najviše glasova dali DPS-u i pojedinačno smo najjači politički subjekat u SO Tuzi, sa najviše mandata. Ipak, dobili smo malo manje glasova nego što je trebalo da bismo vršili vlast u opštini. Albanske partije su dobile šansu da se dokažu kao promoteri napretka u opštini sa većinskim albanskim stanovništvom. Dakle, postizbornu sitguaciju vidimo kao veliko i važno iskustvo. Za ozbiljne političare bitiu opoziciji nije sramota. Demokratski sistem se u modernom svijetu gradi na bazi vlasti i opozicije. Mi sad iz položaja opozicije, koristeći svoje iskustvo, činimo sve da podržimo sve aktivnosti Opštine, tako da budemo i jaka koordinatorska kopča između centralnih i lokalnih vlasti.

Kako vidite dosadašnji učinak vlasti u Tuzima? Da li se realizuju kapitalne investicije?

Gegaj: Iako je prošlo 100 dana od konstituisanja vlasti i obrazovanja opštinskih organa, rano je da iznosimo ocjenu o radu nosilaca funkcija, mada za ovih 100 dana ne vidim napredak, samo tapkanja u mjestu. Uostalom, dobili su šansu da se dokažu i ostaje još da vidimo šta mogu da urade. Predstavnici albanskih partija su na velikom iskušenju prilikom vršenja vlasti. Morali da ostave sa strane opozicioni način razmišljanja i djelovanja jer sada odgovaraju konkretnim zahtjevima, kako Opštine, tako i građana. Siguran sam da je ova situacija korisna za sve nas.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.