Standard.

četvrtak septembar 19

Predsjedništvo DPS-a: Uspješne pripreme za predstojeći Kongres

DPS Crne Gore, na večeras održanoj sjednici Predsjedništva, kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, iskazano je zadovoljstvo pripremama za održavanje VIII Kongresa, koji će biti održan 30. novembra u Podgorici,…

71 hits

četvrtak septembar 19

Milačić i Dajković ostaju u pritvoru, Prava Crna Gora organizuje protest ispred Uprave policije

Lideru Prave Crne Gore Marku Milačiću, potpredsjedniku te partije Vladislavu Dajkoviću i funkcioneru Dragoju Vlahoviću stavljene su lisice na ruke, odmah nakon sinoćnjeg suđenja u Prekršajnom sudu. Iz Prave Crne…

376 hits

četvrtak septembar 19

Preminuo Koča Pavlović

Poslanik Demokratskog fronta i dugogodišnji funkcioner Pokreta za promjene Koča Pavlović preminuo je danas u 57. godini. 

1388 hits

četvrtak septembar 19

Preminuo Koča Pavlović

Objavljeno u: Politika

četvrtak septembar 19

Škrelja: Damjanović kupio kartu za avion, ali je zakasnio na let

Administrativni odbor je, na prijedlog Marte Šćepanović (DPS), većinom glasova odgodio za ponedjeljak izjašnjavanje o prijedlogu Posebnog kluba poslanika da Aleksandar Damjanović bude član Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, piše Pobjeda.

332 hits

 
 
 
 
utorak, 20 avgust 2019 21:46

DPS Tivat: Trenutno stanje Aerodroma apsolutno neodrživo

Odbornici DPS nijesu podržali inicijativu Kluba odbornika Socijaldemokratske partije da se na dnevni red današnje śednice Skupštine opštine Tivat uvrsti Zaključak kojim se obavezuje predśednik Opštine, Vlada Crne Gore i Ministartsvo saobraćaja, da presipitaju postupak vraćanja prava raspolaganja na nepokretnostima obuhvaćenim DSL sektor 24 sa opštine Tivat na Vladu Crne Gore, saopšteno je iz tivatskog DPS-a.

"Smatramo da je ova inicijativa suštinski beskorisna, ako znamo da su nadležni organi lokalne uprave kroz sprovedeni upravni postupak iskoristili sva pravno dozvoljena sredstva (žalbu i tužbu) kojima se preispituje zakonitost postupka za prenos zemljišta. Takođe, ne treba zaboraviti ni činjenicu da se predmetno zemljište nalazi u zoni morskog dobra, na kojem, kao dobru od opšteg interesa, jedino država Crna Gora može biti nosilac prava svojine, a Vlada subjekt raspolaganja. I pored navedene činjenice, nadležni organi Opštine su sproveli postupak sa ciljem otklanjanja svake, eventualne pa i formalne manjkavosti, iskazujući na taj način svoj odgovoran odnos prema ovom važnom pitanju", navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, pitanje Aerodroma Tivat i njegova valorizacija na dugoročno održiv način je projekat od strateškog interesa ne samo za opštinu Tivat, već i za Crnu Goru, koja pored ulaganja u projekat autoputa, želi da postane značajna avio destinacija i time dodatno osnaži uticaj turizma na visoke stope privrednog rasta.

"Opština Tivat je najbolje u Crnoj Gori, ali i šire, osjetila benefite vizije razvojne politike Vlade Crne Gore i što znači kada se u datom trenutku na pravi način iskoriste razvojne šanse kakve se rijetko ukažu. Podsjetimo se da su Porto Montenegro i Luštica Bay danas projekti po kojima je prepoznata Crna Gora, ali i brendovi koji našu opštinu i državu pozicioniraju ispred konkurencije u okruženju", saopštili su iz DPS-a.

Smatraju da je zadržavanje trenutnog stanja Aerodroma je apsolutno neodrživo. Zagovornici takvog koncepta, prema njihovim riječima, pokazuju strah od nečeg novog, ili je u pitanju pokušaj da se zadržavanjem postojećeg stanja sačuvaju neki trenutni partikularni interesi.

"Ipak, ako se u razmatranje uzme činjenica da je Državna studija lokacije sektor 24, za čiju su realizaciju opredijeljena ogromna sredstva, da se kroz davanje koncesije obezbjeđuje da koncesionar uloži najmanje 200 miliona eura, kao i činjenica da je slika današnjeg Aerodroma u Tivtu u najmanju ruku problematična, onda je jasno da glavni motiv zbog čega se aerodromi daju u koncesiju nije koncesiona naknada. Mnogo važniji su ukupni efekti koje ćemo dobiti od koncesije, i kako će ovaj prostor izgledati ako se ima u vidu u budućnosti, sa svim planiranim sadržajima na ovom i prostoru šireg akvatorijuma", piše u saopštenju.

Dalje navode kako je za njih veoma važno pitanje imovine bivših vlasnika zemljišta.

"Zalagaćemo se da se u daljem postupku obeštete raniji vlasnici uz napomenu da je zaštita prava svojine jasno iskazana i kroz ponuđeni koncesioni akt. Opština Tivat će u saradnji sa Vladom, kroz učešće predstavnika opština u tenderskoj komisiji i u daljem postupku, zaštiti svoje interese. S pravom očekujemo da dio koncesione naknade koja bude ostvarivana na teritoriji naše opštine bude prihod njenog budžeta", zaključeno je u saopštenju.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.