Standard.

četvrtak septembar 19

Predsjedništvo DPS-a: Uspješne pripreme za predstojeći Kongres

DPS Crne Gore, na večeras održanoj sjednici Predsjedništva, kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, iskazano je zadovoljstvo pripremama za održavanje VIII Kongresa, koji će biti održan 30. novembra u Podgorici,…

63 hits

četvrtak septembar 19

Milačić i Dajković ostaju u pritvoru, Prava Crna Gora organizuje protest ispred Uprave policije

Lideru Prave Crne Gore Marku Milačiću, potpredsjedniku te partije Vladislavu Dajkoviću i funkcioneru Dragoju Vlahoviću stavljene su lisice na ruke, odmah nakon sinoćnjeg suđenja u Prekršajnom sudu. Iz Prave Crne…

367 hits

četvrtak septembar 19

Preminuo Koča Pavlović

Poslanik Demokratskog fronta i dugogodišnji funkcioner Pokreta za promjene Koča Pavlović preminuo je danas u 57. godini. 

1376 hits

četvrtak septembar 19

Preminuo Koča Pavlović

Objavljeno u: Politika

četvrtak septembar 19

Škrelja: Damjanović kupio kartu za avion, ali je zakasnio na let

Administrativni odbor je, na prijedlog Marte Šćepanović (DPS), većinom glasova odgodio za ponedjeljak izjašnjavanje o prijedlogu Posebnog kluba poslanika da Aleksandar Damjanović bude član Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, piše Pobjeda.

323 hits

 
 
 
 
srijeda, 21 avgust 2019 07:31

Javni funkcioneri tokom radnog vremena ne mogu predstavljati partiju

U izbornoj kampanji ne mogu učestvovati, niti javno izražavati svoje stavove povodom izbora, u radnom vremenu, odnosno dok su na dužnosti, javni funkcioneri koje imenuje ili postavlja Vlada Crne Gore i koje bira ili imenuje lokalna samouprava, državni službenici kao i namještenici, navodi se u prijedlogu zakona o predstavljanju političkih subjekata tokom izbornih kampanja koji je uradila radna grupa Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, piše Pobjeda.

Tim prijedlogom zakona je prvi put propisano i što se konkretno podrazumijeva pod terminom izborna kampanja.

“Izborna kampanja je period od 30 dana prije dana održavanja izbora u kojem politički subjekt na zakonom utvrđen način upoznaje birače i javnost sa svojim programom i kandidatima za predstojeće izbore. Službeni početak izborne kampanje je 30. dan prije dana održavanja izbora ili dan kada službeno počinje izborna kampanja”, navodi se u Prijedlogu zakona.

Po tumačenju dijela nevladinog sektora koji su bili u toj radnoj grupi, ograničenja u izbornoj kampanji odnose se takođe i na premijera i ministre. Taj stav nije tumačenje poslanika vladajuće koalicije.

“Državni funkcioneri i funkcioneri lokalne samouprave mogu, u vrijeme izborne kampanje, nastupati kao predstavnici lista za izbor i mogu u svojim medijskim nastupima na elektronskim javnim, komercijalnim i neprofitnim medijima, promovisati izborne programe i liste za izbor na način i u obimu u kojem se ovim zakonom propisuje medijsko predstavljanje predstavnika lista za izbor u izbornoj kampanji, ali je zabranjeno da svoje medijske nastupe u ulozi državnog ili drugog javnog funkcionera zloupotrijebe ili iskoriste za reklamiranje liste za izbor kao i izbornog programa”, ističe se u Prijedlogu zakona.

Policijski službenici i pripadnici Agencije za nacionalnu bezbjednost ne smiju učestvovati u izbornoj kampanji na bilo koji način.

Prijedlogom zakona propisano je i kako će se ovaj sistemski zakon primjenjivati.

“Skupština posebnom odlukom obrazuje Odbor za praćenje primjene ovog zakona, koji je sastavljen od 10 članova, i to: na paritetnoj osnovi po dva poslanika parlamentarne većine i parlamentarne opozicije, dva člana akademske zajednice, dva člana NVO koje se bave pitanjima zaštite ljudskih prava i dva predstavnika medijske zajednice, i da se iz reda članova Odbora imenuje predsjednik i zamjenik predsjednika Odbora. Prijedlog za imenovanje predsjednika, zamjenika predsjednika i članova Odbora Skupštini podnosi radno tijelo Skupštine nadležno za izbor i imenovanja, nakon sproveđenog intervjua na osnovu kojeg se može utvrditi da kandidat posjeduje relevantna znanja, određuju se nadležnosti ovog odbora kao i da se obrazuje najkasnije 10 dana od dana raspisivanja izbora za poslanike. Odbor odlučuje većinom glasova svih članova i mediji su dužni da odmah objave nalaz i zaključak Odbora kojim se konstatuje da je određeni medij povrijedio odredbe ovog zakona”, piše u Prijedlogu.

Svi dužni da poštuju Ustav

Zakonom je propisano da su učesnici u predizbornoj kampanji dužni da poštuju Ustav Crne Gore, zakone i kodekse profesionalne etike i obavezuju se na fer ponašanje, koje isključuje uvrede i klevete, kršenje pravila pristojnosti ili vrijeđanje osjećanja javnosti.

“Podnosioci lista za izbor i kandidati sa tih lista imaju pravo da, za vrijeme izborne propagande, pod ravnopravnim uslovima, organizuju konferencije i druge javne skupove na kojima se predstavljaju i propagiraju izborni programi, liste za izbor i kandidati sa tih lista, u skladu sa propisima o javnom redu i miru”, navodi se u dokumentu.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.