Standard.

četvrtak septembar 19

Predsjedništvo DPS-a: Uspješne pripreme za predstojeći Kongres

DPS Crne Gore, na večeras održanoj sjednici Predsjedništva, kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, iskazano je zadovoljstvo pripremama za održavanje VIII Kongresa, koji će biti održan 30. novembra u Podgorici,…

73 hits

četvrtak septembar 19

Milačić i Dajković ostaju u pritvoru, Prava Crna Gora organizuje protest ispred Uprave policije

Lideru Prave Crne Gore Marku Milačiću, potpredsjedniku te partije Vladislavu Dajkoviću i funkcioneru Dragoju Vlahoviću stavljene su lisice na ruke, odmah nakon sinoćnjeg suđenja u Prekršajnom sudu. Iz Prave Crne…

378 hits

četvrtak septembar 19

Preminuo Koča Pavlović

Poslanik Demokratskog fronta i dugogodišnji funkcioner Pokreta za promjene Koča Pavlović preminuo je danas u 57. godini. 

1392 hits

četvrtak septembar 19

Preminuo Koča Pavlović

Objavljeno u: Politika

četvrtak septembar 19

Škrelja: Damjanović kupio kartu za avion, ali je zakasnio na let

Administrativni odbor je, na prijedlog Marte Šćepanović (DPS), većinom glasova odgodio za ponedjeljak izjašnjavanje o prijedlogu Posebnog kluba poslanika da Aleksandar Damjanović bude član Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, piše Pobjeda.

334 hits

 
 
 
 
srijeda, 21 avgust 2019 10:37

Medojević ponizio Albance koji su ga nekad podržavali

Medojević ponizio Albance koji su ga nekad podržavali Izjavama u kojima predlaže podizanje zida prema Kosovu i Albaniji, lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević ponizio je najviše one albanske partije i dio Albanaca koji su nekad podržavali njegovu politiku, posebno na predsjedničkim izborima 2008. godine, piše Pobjeda.

To su zajednički ocijenili član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj i predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka, komentarišući izjave Medojevića koji je kazao da bi DF, kada dođe na vlast, bio spreman da podigne zid između Crne Gore, Kosova i Albanije.

Član Glavnog odbora DPS-a i nekadašnji poslanik Nikola Gegaj kazao je za Pobjedu da Medojevićevi stavovi predstavljaju manir ekstremnih političara koji raspiruju vjersku mržnju i međudržavnu netrpeljivost.

“Iskreno govoreći, nerado komentarišem izjave Medojevića jer su neozbiljne i uvijek mi se čini da ih je neukusno komentarisati. Ono što je izjavio nije ništa novo, već je samo otvorenije i dosta ekstremnije. To je uradio u maniru ekstremnih političara koji zarad dnevne politike ne mare da raspiruju nacionalnu i vjersku mržnju, kao i međudržavnu netrpeljivost”, rekao je Gegaj.

Lider PZP-a je na Fejsbuku državu Kosovo, koju je priznala Crna Gora, nazvao ,,privremeno okupiranom srpskom teritorijom“ što je, kako je kazao Gegaj, veoma žalosno.

“Žalosno je da neko ko je, davno, imao značajnu podršku Albanaca u Crnoj Gori tako pežorativno govori o Albancima, a državu Kosovo naziva lažnom državom i okupiranom teritorijom Srbije”, rekao je Gegaj.

Član GO DPS-a je Medojeviću poručio da mu je pametnije da svoje slobodno vrijeme utroši na saniranje brojnih problema koje postoje unutar opozicije, nego što ga troši na pozive na podizanje zida i otvoreni rat između države Crne Gore i države Kosovo, kao i na podizanje tenzija među građanima Crne Gore zloupotrebljavajući multinacionalni i multivjerski sklad.

Predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka i nekadašnji predsjednik opštine Ulcinj kazao je da je šokiran stavovima jednog od lidera DF-a.

“Šokantno. Prosto nevjerovatno. U vrijeme otvorenih granica da neko nešto ovako izgovori u žaru političke borbe pa je neshvatljivo, a kamoli da to još i napiše”, kaže Đeka u izjavi za Pobjedu.

On smatra da je Medojević, svojim prijedlozima i stavovima, najviše ponizio one albanske političke subjekte koji su ga zdušno podržavali na predsjedničkim izborima 2008. godine.

“U procesu smo evropskih integracija i evropskog razvoja i zaista nemamo ni prostora ni vremena da se bavimo ovim likovima kojima su zidovi u glavi”, zaključio je Đeka.

Sekulović: Populistička izjava koja nije realna u ovom vremenu

Politički analitičar Sergej Sekulović smatra da bi prioriteti državne politike u ovom trenutku morali biti građenje mostova među narodima u regionu, a ne podizanje zidova.

Sekulović je izjavu Medojevića nazvao populističkom, ali i poručio da su takve izjave međunarodni trend, pa sloboda političkog govora i izražavanja trpi mnogo toga.

“Između ostalog, trpi i izjave ovog tipa. Populizam u raznim oblicima je međunarodni trend. Slagali se ili ne sa ovakvim idejama, mora se otvoriti prostor da i one dobiju svoj izraz, a sa druge strane postoji mogućnost da se argumentima takve ideje suzbiju”, ističe Sekulović.

Dodaje i da realizacije ovakvih ideja u postojećem odnosu političkih snaga nijesu realne.

“U nekoj pravoj realnosti i po onome što je realnost političkih odnosa i snaga u regionu, mislim da ova ideja zaista nije nešto što je izvjesno i što bi moglo biti realizovano”, rekao je Sekulović.

Sa druge strane, ističe on, ukoliko postoje određene incidentne situacije ili neki međudržavni sporazumi i protokoli koji omogućavaju neke specifične situacije, bilo bi odgovorno od državnih organa da djeluju transparentno.

“Odnosno da nas kao javnost obavijeste o tim mogućim akcijama i mogućim promjenama na terenu, da bismo mi znali o čemu se radi i da to ne bi bio nikakav adut bilo kome da podiže nacionalnu tenziju ili da to koristi za jeftini populizam”, zaključio je Sekulović.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.