Standard.

nedjelja septembar 22

"Smrću Pavlovića porodica i kolege izgubili mnogo"

U Skupštini je održana komemorativna sjednica povodom smrti poslanika Koče Pavlovića.

289 hits

nedjelja septembar 22

Đukanović na zasijedanju Generalne skupštine UN u Njujorku

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, predvodiće delegaciju naše zemlje na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koje se održava od 24. do 30. septembra u Njujorku. Kako je najavljeno iz Ministarstva vanjskih…

168 hits

nedjelja septembar 22

Gvozdenović: Vidi se ko je za reformu, a ko za opstrukciju

Važno je da se opozicija aktivno i bez odgađanja uključi u rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Mi ćemo do posljednjeg trenutka biti strpljivi, ali i paralelno…

190 hits

nedjelja septembar 22

Marković sjutra u Bijelom Polju sa nevladinim organizacijama sa sjevera

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sastaće se sjutra, 23. septembra, Bijelom Polju sa predstavnicima nevladinih organizacija sa sjevera.

100 hits

 
 
 
 
četvrtak, 29 avgust 2019 13:04

Vuković: Situacija sa izborom VDT-a nije ružičasta

Situacija u vezi sa izborom vrhovnog državnog tužioca nije nimalo ružičasta, kazao je poslanik DPS-a Miodrag Vuković.

Vuković za Antenu M kaže da uzrok takvog stanja vidi u postojećim zakonskim, odnosno ustavnim rješenjima. Neko je nekad, kako je rekao, prećerao u forsiranju demokratije.

"Te 2013. kada  izvršena je prva revizija Ustava, upravo u oblasti pravosuđa. Dogodilo nam se da uvrstimo takva rješenja i pored upozerenja da se ona, u praksi i inače u sistemu, mogu pojaviti kao kontraproduktivna. Evo, živimo upravo te posljedice. Nije dobra situacija. Neko je rekao da nam se može dogoditi da dobar dio sistema bude faktički u v.d. stanju. Nije dobro za Crnu Goru", navodi Vuković za Antenu M.

Vuković smatra da iz takve situacije što prije treba izaći.

"Da li će se u tome uspjeti, da li će se ka tome krenuti.... volio bih da se to desi. Ja ću za to glasati sa obje ruke. Da li će Marko, Janko, Petar....biti Vrhovni državni tužilac, to je izvedeno pitanje. Prethodno pitanje je možemo li mi dalje sa ovakvim ustavnim rješenjima", kazao je Vuković.

Rješenja su takva kakva jesu, a što je sa novonastalom situacijom kada je posrijedi Vrhovni državni tužilac.

Vuković u vezi sa tim smatra:

"Dogovorićemo se mi, naći će se način da se, makar privremeno, prevesla potencijalno vrlo neprijatna situacija, ali problem nije riješen. Ne možemo trajati kao zajednica sa rješenjima koja ne poznaje svijet. Rješenjima kojima smo izuzeli iz izvršne vlasti. Tužioca svuda u svijetu biraju ili Vlada ili predsjednik države, držvani tužilac često je ministar pravde, državni tužilac ili tužilac samo je jedna od dvije stranke u postupku. Sada smo mi stvorili četvrtu vlast, sada smo izdvojili nešto što je uvijek bilo dio izvršne vlasti", navodi Vuković. 

Vuković smatra da su upravo loša zakonska rješenja razlog što se niko nije prijavio na oglas za VDT-a.

"Razgovaro sam sa ljudima koji imaju duge karijere, koji su uspješni pravnici i pitao ih zbog čega se ne prijave za jedno od mjesta u pravosudnom  sistemu. Odogovorili su mi da imaju svoj mir, svoju profesiju, autoritet...Kazali su da ne žele da sebi dozvole da budu izmaltretirani u Skupštini od onih koji, ne mogu se zakleti, da su svi do jednog kompetentni da odlučuju o takvoj profesiji i pojedincima vezanim za nju", kazao nam je Vuković.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.