Standard.

nedjelja septembar 22

"Smrću Pavlovića porodica i kolege izgubili mnogo"

U Skupštini je održana komemorativna sjednica povodom smrti poslanika Koče Pavlovića.

293 hits

nedjelja septembar 22

Đukanović na zasijedanju Generalne skupštine UN u Njujorku

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, predvodiće delegaciju naše zemlje na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koje se održava od 24. do 30. septembra u Njujorku. Kako je najavljeno iz Ministarstva vanjskih…

172 hits

nedjelja septembar 22

Gvozdenović: Vidi se ko je za reformu, a ko za opstrukciju

Važno je da se opozicija aktivno i bez odgađanja uključi u rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Mi ćemo do posljednjeg trenutka biti strpljivi, ali i paralelno…

194 hits

nedjelja septembar 22

Marković sjutra u Bijelom Polju sa nevladinim organizacijama sa sjevera

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sastaće se sjutra, 23. septembra, Bijelom Polju sa predstavnicima nevladinih organizacija sa sjevera.

105 hits

 
 
 
 
petak, 30 avgust 2019 08:28

"Samo Rusija ima interes da ometa proces pomirenja"

Ruske obavještajne agencije su iznad svega prilagodljive i snalažljive. Lekcije koje smo naučili u Crnoj Gori su od velike pomoći i vrlo su poučne, ali jedini način da se osigura stabilnost je kroz dalju saradnju i oprez među saveznicima. Izgradnja otpornih demokratija, jačanje institucija i javne svijesti je pravi način kako ćemo se braniti u kombinaciji sa članstvom Crne Gore u NATO savezu i na kraju u Evropskoj uniji, kaže u intervjuu Pobjedi Dejmon Vilson, potpredsjednik Atlantskog savjeta SAD.

Vilson ističe da Vašington ima jak interes da EU nastavi proširenje u jugoistočnoj Evropi.

“Zapadni Balkan je nedovršen posao u Evropi i na kraju budućnost cijelog regiona je u cjelovitoj i slobodnoj Evropi. Očigledno će predstojeća odluka o Albaniji i Sjevernoj Makedoniji utrti put za narednih nekoliko decenija. S obzirom na hrabre korake lidera u Skoplju, posebno da se dođe do trajnog sporazuma sa susjedima u Atini, bilo bi šteta da se evropski lideri povuku u ovom trenutku. Poslije svega, otvaranje pristupnih pregovora je poziv da se više radi i sprovodi više reformi, a ne manje. Sjedinjene Države imaju jak interes da EU nastavi proširenje u jugoistočnoj Evropi”m rekao je on.

Na pitanje da li će biti novog pokušaja Rusije da destabilizuje region Vilson je odgovorio da je gotovo sigurno, ali nije vjerovatno da se odigra na potpuno isti način.

“Ruske obavještajne agencije su iznad svega prilagodljive i snalažljive. Lekcije koje smo naučili u Crnoj Gori su od velike pomoći i vrlo su poučne, ali jedini način da se osigura stabilnost je kroz dalju saradnju i oprez među saveznicima. Izgradnja otpornih demokratija i jačanje institucija i javne svijesti je pravi način kako ćemo se braniti u kombinaciji sa članstvom Crne Gore u NATO savezu i na kraju u Evropskoj uniji”, smatra Vilson.

On je odnose Crne Gore i Srbije ocijenio kao komplikovanje.

“Srbija i Crna Gora treba da budu prirodni partneri i saveznici. Ovo zahtijeva uzajamno poštovanje, dobru volju i prihvatanje suvereniteta svake države. Samo Rusija ima interes da ometa proces pomirenja i saradnje u regionu. Normalizacija uloge Srbije u regionu, uključujući i putem sporazuma sa Kosovom, doprinijeće uklanjaju barijera i boljim odnosima u cijeloj regiji”, zaključio je Vilson.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.