Standard.

nedjelja septembar 22

"Smrću Pavlovića porodica i kolege izgubili mnogo"

U Skupštini je održana komemorativna sjednica povodom smrti poslanika Koče Pavlovića.

293 hits

nedjelja septembar 22

Đukanović na zasijedanju Generalne skupštine UN u Njujorku

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, predvodiće delegaciju naše zemlje na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koje se održava od 24. do 30. septembra u Njujorku. Kako je najavljeno iz Ministarstva vanjskih…

172 hits

nedjelja septembar 22

Gvozdenović: Vidi se ko je za reformu, a ko za opstrukciju

Važno je da se opozicija aktivno i bez odgađanja uključi u rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Mi ćemo do posljednjeg trenutka biti strpljivi, ali i paralelno…

194 hits

nedjelja septembar 22

Marković sjutra u Bijelom Polju sa nevladinim organizacijama sa sjevera

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sastaće se sjutra, 23. septembra, Bijelom Polju sa predstavnicima nevladinih organizacija sa sjevera.

105 hits

 
 
 
 
petak, 30 avgust 2019 09:57

Abazović: Zeleni posjetom poručili da nijesmo sami u očuvanju prirodnog blaga Crne Gore

Samo udruženim snagama civilnog društva, NVO i političkih partija može se očuvati ustavno pravo građana Crne Gore na ekološku državu, kazao je predstavnik Zelenih Evrope Tomas Vajs prilikom posjete Crnom jezeru.

Podsjetimo Tomas Vajs sa svojim partijskim kolegama boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori a na poziv Građanskog pokreta URA.

„Ovo je jedno od najljepših mjesta u Crnoj Gori a vjerovatno i na prostoru Zapadnog Balkana. Ovo je takođe i turističko mjesto, no uprkos tome imali smo pokušaj gradnje upravo na ovom mjesto za koje slobodno možemo reći da pogled vrijedi milion dolara. Civilno društvo, lokalno stanovništvo i neke političke partije uspjele su da odbrane ovo mjesto od gradnje. Ovo je dobar primjere za sve ostale borbe da se priroda očuva upravo onakvom kakva jeste a sve to za naredne generacije“, poručio je Vajs.

Lider URE Dritan Abazović poručio je da je Crna Gora zemlja prebogata prirodnim bogatstvima i da je apsurdno to što uprkos tome imamo nizak životni standard.

„Na Crnom jezeru, biseru Crne Gore i Evrope pokušala se izvesti kriminalna devastacija u vidu izgradnje hotela. Građani Žabljaka, predstavnici NVO sektora, građanski aktivisti su sprijeili kriminalce i korumpirane političare da ostavare svoj mračni san“, kazao je Abazović.

On je saopštio i da je njihov san da imaju ekološku Crnu Goru i da se ponose sa svim biserima njene prirode.

Abazović je naglasio i da u tome oni nijesu sami, jer su potvrda za to poslanici Evropske unije (Zeleni) i da će se taj front širiti a da je na građanima da stanu u odbranu prostora.

„Bez te odbrane Crna Gora ne može da se razvija kao ozbiljna evropska država i usvaja standarde kojima teži. Primjer sa Žabljaka je dobar primjer u borbi za očuvanje prirodnih resursa i taj primjer treba slijediti“, zaključio je Abazović.

Miloš Lazarević, predstavnik građanske inicijative „Dalje nećeš moći“ koja je osujetila namjere Vlade za devastaciju Crnog jezera, poručio je da su upoznali predstavnika Zelenih Tomasa Vajsa o onome šta se planiralo učiniti sa tim prostorom.

„Dobili smo potvrdu da je inicijativa oko sprečavanja devastacije bila dobra, a mi ne smijemo kao građani da stanemo već da kontinuirano štitimo naša prirodna dobra. Jer ukoliko ih ne zaštitimo sam naš opstanak će biti doveden u pitanje“, kazao je Lazarević.

On je zaključio da je Crna Gora po Ustavu ekološka država i da je patriotski čin svakog građanina da tu odrednicu čuva od nasrtaja bilo koga.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.