Standard.

nedjelja septembar 22

"Smrću Pavlovića porodica i kolege izgubili mnogo"

U Skupštini je održana komemorativna sjednica povodom smrti poslanika Koče Pavlovića.

289 hits

nedjelja septembar 22

Đukanović na zasijedanju Generalne skupštine UN u Njujorku

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, predvodiće delegaciju naše zemlje na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koje se održava od 24. do 30. septembra u Njujorku. Kako je najavljeno iz Ministarstva vanjskih…

168 hits

nedjelja septembar 22

Gvozdenović: Vidi se ko je za reformu, a ko za opstrukciju

Važno je da se opozicija aktivno i bez odgađanja uključi u rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Mi ćemo do posljednjeg trenutka biti strpljivi, ali i paralelno…

190 hits

nedjelja septembar 22

Marković sjutra u Bijelom Polju sa nevladinim organizacijama sa sjevera

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sastaće se sjutra, 23. septembra, Bijelom Polju sa predstavnicima nevladinih organizacija sa sjevera.

100 hits

 
 
 
 
petak, 06 septembar 2019 12:08

URA Kotor: Ministarstvo saobraćaja pokazalo da ne brine o pomorstvu i pomorcima

Svaku priliku za službene boravke u inostranstvu, zvaničnici Crne Gore i delegacije, trebali bi iskoristiti za najbolje moguće riješavanje gorućih problema države i njenih gradjana, ističe se u saopštenju GP URA Kotor, kojim komentarišu najskoriju posjetu ministra Osmana Nurkovića Ujedinjenom Kraljevstvu.

“Svakako da je pozitivno što je tom prilikom potpisan Sporazum o međunarodnom drumskom saobraćaju, kao i Sporazum o vazdušnom saobraćaju između dvije države. Međutim isto tako smatramo da je prilikom planiranja ove posjete ministar mogao iskoristiti priliku i posjetiti sjedište Međunarodne pomorske organizacije (IMO), čije je sjedište upravo u Londonu, a čiji je član Crna Gora, kao i barem neku od značajnih pomorskih kompanija koje su, ili mogu biti, potencijalni poslodavci našim pomorcima”, saopštili su oni.

Oni ističu da ministar Nurković i najodgovorniji u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva ili ne znaju ili ne žele da znaju za probleme koje država Crna Gora ima u primjeni međunarodnih pomorskih standarda, koje upravo propisuje IMO, kao i za probleme zapošljavanja pomorskog kadra.

“Pomorstvo je jedna od najznačajnijih grana zapošljavanja od koje država ima ogroman priliv novca od inostranih doznaka naših pomoraca, ali pomorstvo i njegovi gorući problemi nikako da dođu kao prioritetni zadaci za rješavanje, u ovom resornom ministarstvu. U prilog ovoj tvrdnji upravo ide i planiranje ove zadnje ministrove posjete Londonu. Ova posjeta je po našem mišljenju trebala biti iskorišćena i za razgovore oko početka riješavanja problema sa kojima se suočavaju naši pomorci, a ministar Nurković bi postao prvi ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore koji je posjetio Međunarodnu pomorsku agenciju IMO,u cilju boljeg upoznavanja, razvijanja dobrih odnosa, međusobnog razumijevanja i proširivanja saradnje sa ovom međunarodnom institucijom. Ministar Nurković ili ne zna, ili ne želi da zna da je svojom posjetom sjedištu nekom od mnogobrojnih brodara, mogao promovisati naš pomorski kadar koji sada teško dolazi do zapošljenja. Da ne govorimo koliko bi to značilo upravo sada a u kontekstu najnovijih dešavanja sa našim pomorcima”, ističu oni u saopštenju.

Kažu da ovakve činjenice, idu u prilog njihovoj mnogo puta iznesenoj tvrdnji da Ministarstvo saobraćaja i pomorstva pod hitno treba reorganizovati i redefinisati.

“Pomorstvo mora dobiti značaj i ulogu koji mu pripadaju, kroz osnivanje posebnog organa državne uprave, koje bi bilo samoodrživo i funkcionalno tijelo i koje bi bilo odgovorno za sve međunarodne i domaće obaveze pomoraca. U tom organu treba da budu zaposleni iskusni i dokazani pomorci a sjedište tog organa treba da bude u Kotoru”, zaključuje se u saopštenju gradskog odbora URA Kotor.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.