Standard.

petak oktobar 18

Katnić: Tražimo da Medojeviću bude skinut imunitet, poslaćemo Skupštini dva odvojena zahtjeva

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić gost je večerašnje ''Žive istine'' na Televiziji Crne Gore. On je potvrdio da je Skupština vratila zahtjev SDT-u u vezi sa oduzminanjem imuniteta Nebojši Medojevića i…

203 hits

petak oktobar 18

Đukanović: Neotvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albaniji razočaranje za region

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je da je nemogućnost postizanja dogovora na Evropskom Savjetu o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom veliko razočarenje za sve nas u regionu.

147 hits

petak oktobar 18

Katnić: Ozbiljno sumnjamo da razgovori Kneževića i Vujoševića nijesu autentični, već namješteni

Objavljeno u: Politika

by Jovana

Specijalni državni tužilac Milovoje Katnić smatra da slučaj Atlas grupe i odbjeglog biznismena Duška Kneževića ima elemente hibridnog rata. On je, gostujući u emisiji "Živa istina" kazao da nosioci hibridnog…

288 hits

petak oktobar 18

Marković na prijemu ambasada Višegradske grupe: Perspektiva članstva u EU je glavni pokretač reformi na Balkanu

Perspektiva članstva u EU, u skladu sa individualnim zaslugama, ostaje glavni pokretač reformi u regionu Zapadnog Balkana, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sinoć na zajedničkom prijemu ambasadora…

201 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 09 septembar 2019 15:15

Opozicija usaglasila smjernice: Tehnička vlada najbolje rješenje, početi razgovore o formiranju najkasnije do 15. oktobra

FOTO: PR Centar FOTO: PR Centar

Dio opozicionih partija i predstavnika poslaničkih klubova koji su se sastali danas na inicijativu predsjednice Socijaldemokratske partije (SDP) Draginje Vuksanović Stanković usaglasili su ključne smjernice na kojima će temeljiti dalje djelovanje. Najvažnija stavka, kako su naveli u zajedničkoj pisanoj izjavi za medije, je otvaranje dijaloga o tehničkoj vladi kao "najboljeg modela kontrole izbornog procesa najkasnije do 15. oktobra".

Takođe su naveli da je potrebno što prije odrediti datum izbora, usaglašavanje zakona, depolitizaciju institucija...

“Obaveza otvaranja dijaloga o tehničkoj vladi, kao najboljeg modela implementacije zakonskih rješenja i kontrole izbornog procesa, najkasnije do 15. oktobra 2019.godine, i njeno konstituisanje istovremeno sa glasanjem o izbornom i drugom zakonodavstvu. Obaveza zalaganja za dosljednu i sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva. Temeljna analiza i usaglašavanje prijedloga za izmjene zakona o izboru odbornika i poslanika, biračkom spisku, finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, registrima prebivališta i boravišta, medijima, nacionalnom javnom emiteru kao i analiza drugih propisa predviđenih Odlukom o obrazovanju Odbora”, navodi se u izjavi koji su potpisali predstavnici opozicionih stranaka nakon današnjeg sastanka.

Takođe naglašavaju neophodnost potpune depolitizacije institucija od posebnog značaja za slobodan izborni proces, “posebno Agencije za sprječavanje korupcije, RTCG i Državne izborne komisije, uključujući kadrovske promjene u ovim institucijama u cilju obezbjeđivanja njihovog profesionalnog rada i nepristrasnosti”.

“Definisanje termina održavanja narednih parlamentarnih izbora kao i termina lokalnih izbora koji bi se održali u svim lokalnim samoupravama u jednom danu. Redovna koordinacija i usaglašavanje opozicionih predstavnika u cilju ostvarivanja političkih zahtjeva uz konsultovanje subjekata civilnog sektora i akademske zajednice u predlaganju konkretnih zakonskih i drugih rješenja od značaja za uspostavljanje demokratskog ambijenta za slobodne izbore”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Demokrate spremile sporazum

Na početku sastanka Demokrate su spremile opozicioni sporazum koji su ponudili kolegama. Opozicioni sporazum Demokrata, obavezuje sve potpisnike da neće glasati za predloge zakona i izborna rješenja ukoliko ne bude prihvaćena tehička vlada.

Takođe, potpisnici bi se obavezali da bojkotuju naredne izbore ako se ne ne sprovede potpuna realizacija Briselskog sporazuma i formira Vlada građanskog jedinstva.

71030586 718096158663283 5485546013001252864 n

Opozicija bi se obavezala i da neće glasati za predloge zakona ukoliko prethodno ne bude prihvaćeno formiranje Vlade građanskog jedinstva na osnovu Sporazuma o budućnosti. Međutim, nakon sastanka usvojeni su zaključci u izmjenjenoj formi.

Razgovorima su prisustvovali lideri Demosa i URA Miodrag Lekić i Dritan Abazović, poslanik URA Miloš Konatar, kao i poslanik i član Odbora za izbornu reformu Neđeljko Rudović. U ime Demokrata došao je Danilo Šaranović.

Predsjednik Kluba nezavisnih poslanika Aleksandar Damjanović nije došao na sastanak, a predstavnici Demokratskog fronta nijesu bili ni pozvani.

B.K.

Posljednji put izmijenjeno ponedjeljak, 09 septembar 2019 16:11

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.